СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Емблематична стара училищна сграда в град Елена се превърна в галерия
 Facebook

Емблематична стара училищна сграда в град Елена се превърна в галерия21.04.2021 / 12:26 - CityBuild.bg

Проектът за реставрация е на арх. Милен Маринов.

 

Старото класно училище в Елена е построено през 1874 г. от майстор уста Генчо Кънчев, чието дело са и няколко църкви в околията. Три години по-късно, по време на освободителните боеве край града през 1877 г., училището е опожарено до основи. Тогава местните хора събират 70 000 гроша и наново построяват училището. Повторното му изграждане става през 1880 г. от същия майстор. Освещаването и откриването на новата сграда е било на 1 декември 1880 г.

 

Пожар изпепелява училището отново през 80-те години на 20 век и от постройката остават само основите и част от зидарията. Опити да се възстанови старото училище общината прави през 2009 г. с проект по Програмата за развитие на селските райони, а възстановяването на възрожденската сграда в автентичния й вид стана възможно благодарение на спечелен от Община Елена проект „Култура във вечността" по Програмата за трансгранично сътрудничество „Румъния - България" 2014-2020.  

 

 

Някогашното училище ще функционира като художествена галерия с информационен център. В полуприземния етаж ще бъдат обособени депа и складове за съхранение на ценния фонд от картини и икони на Музея на Възраждането. Предвидени са реставрационни помещения, складове, санитарни възли за посетители и персонал. На първия етаж ще се помещава информационен център и галерия, а на втория - галерия. На единия етаж ще бъдат изложени картини на еленски художници, а на втория етаж ще бъдат експонирани творби на именити български майстори на четката. Отделено е и пространство за произведения на изкуството, създадени по време на пленерите в рамките на проекта.

 

Прилежащите пространства около бъдещата художествена галерия ще бъдат реновирани, а спортната площадка ще бъде превърната в многофункционално пространство за културни, масови и спортни събития. В изпълнение на т.нар. „зелена идея", заложена в проектното предложение, около галерията ще бъдат монтирани соларно осветление и соларни пейки. Всяка пейка ще има портове за зареждане на мобилни телефони и осветление. 

 

 

Освен строителството в проекта са включени дейности за културен обмен между партньорите, съвместни пленери, изготвяне на рекламни материали и стратегия за опазване на културното наследство и популяризиране на двата града - българският Елена и румънският Меджидия. По време на пленерите у нас ще гостуват румънски художници, а български автори ще творят в северната ни съседка. Подготвени са и четири туристически пакета съвместното с община Меджидия. Те обхващат темите „Изкуство", „Културно-историческо наследство", „Фестивали" и „Религиозен туризъм".

 

Откриването на новата художествена галерия се очаква през лятото.

 

Източник: www.borbabg.com

 

 
още от Новини

още от АРТ