Емблематичната къща-близнак на Степан Месробович в Стария град на Пловдив ще стане арт хотел МУЗЕЙ 37

317

Главен проектант на възстановяването на паметника на културата е арх. Румяна Пройкова


Източник на снимката: Петър Денчев

Наскоро предприемачът Добромир Иванов и Петър Денчев - главен ръководител на проекта, обявиха плановете си да възродят къщата-близнак на Степан Месробович на ул. “Артин Гидиков” 9. За това разказа Денчев и по време на форума HORECA Design & Architecture Breakfasts на 21 юни. Той отбеляза, че първият успешен проект за Хотел „Галерия 37“ в Пловдив (който наскоро получи отличие ”Бутиков хотел на годината” от “Български туристически награди” 2021/2022), ги е провокирал да започнат и втория - за арт хотел „Музей 37“. 

Снимка: Citybuild.bg

Емблематичната къща-близнак на Степан Месробович в Стария град на Пловдив е нашата нова мисия, нашия нов проект! За повечето хора тази недовършена “призрачна” къща, позиционирана на знаково място точно преди тунела по пътя за центъра на най-стария град в Европа, беше място, всяващо страх и неприязън десетилетия наред. Възрожденската къща е построена през 1846г. и е известна с уникалната си и неповторима архитектура със статут паметник на културата от национално значение. Изключителна привилегия и отговорност е за мен да бъда ръководител на проект с послание, със смисъл, изпълнен с достойнства, редки и вече почти чужди за времената, в които живеем. Лесно се руши, но трудно се гради, а още по-трудно се възстановява!", коментира в своята Фейсбук страница Петър Денчев.

Екипът по възстановяването на сградата включва: главен проектант арх. Румяна Пройкова, интериорен дизайнер - арх. Мирослав Насков, главен проектант и конструктор - инж. Панайот Нотов, главен ръководител археологически разкопки – д-р Елена Божилова от Археологическия музей в Пловдив, и главен проектант „Достъпност и мобилност“ - инж. Александър Георгиев.

Концепцията предвижда къщата да бъда възстановена в автентичния й вид, след което да функционира като арт хотел, където освен картини се обмислят специални места за експониране на находките, намерени по време на археологическите разкопки. „Те дават ценна информация за историята на мястото. Ние ще го възстановим чрез графика и снимков материал, което ще е любопитно за всички хора с афинитет към историята“, казва Петър Денчев.   

Известният арх. Христо Пеев е заснемал къщата навремето, което е документирано в книгите му. През 1985-1988г. е разработен проект за реставрация от екип арх. Божидар Кадиев, арх. Вера Коларова и арх. Румяна Пройкова. Проектът е възложен от Сдружение “Старинен Пловдив”. Националният институт за паметниците на културата подготвя проект за реконструирането на къщата, като плановете са тя да се превърне в културен център за обществено ползване. Реализацията на проекта започва в началото на 90-те години, но за кратко, като строителните дейности приключват малко над един полуподземен етаж и сградата остава недовършена на груб строеж.

След промените през 1989-а предишният ѝ собственик си връща имота. После продава къщата и днес тя е в активите на Добромир Иванов. „Имаме становище от НИНКН, в което се казва, че старият проект за културен център е загубил давност. Смяната на собствеността на имота, както и промените в икономическите условия на живот днес налагат ново функционално предназначение. И сградата ще се трансформира в рамките на допустимите промени, разписани от Института за паметниците на културата“, уточнява арх. Пройкова, цитирана от "Марица".   

Източник на снимките: Петър Денчев

Проектът, върху който работим по възстановяване на къщата, е базиран на архиви в НИНКН, на "Старинен Пловдив", на исторически заснемания и на исторически дадености, които са обществено достъпни. Също така и съобразени с желанието за новото предназначение на къщата“, казва Денчев.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Германска компания обмисля инвестиция за разкриване на 2 000 нови работни места в България

Германска компания обмисля инвестиция за разкриване на 2 000 нови работни места в България

Това стана ясно по време на среща на служебния министър на икономиката Никола Стоянов с представители на фирмата

Ремонтират 6-километрова отсечка между селата Груево и Летовник по пътя за планинския извор Дамбалъ

Ремонтират 6-километрова отсечка между селата Груево и Летовник по пътя за планинския извор Дамбалъ

По този начин ще бъде завършен целият маршрут до мистичната местност, като това ще бъде втори ремонтиран участък от пътя за култовия връх

Световната банка ще подпомага процеса по изпълнението на програми за обновяване на сградния фонд

Световната банка ще подпомага процеса по изпълнението на програми за обновяване на сградния фонд

Това е част от проекта „Вълна на реновиране“, като средствата за него са осигурени от Европейската комисия

АПИ: Тунел "Железница" на АМ "Струма" не е готов

АПИ: Тунел "Железница" на АМ "Струма" не е готов

Агенция „Пътна инфраструктура“ прави това уточнение по повод твърдения на Института по пътна безопасност

В Музея на архитектурата във Велико Търново ще се проведе фестивал "48 часа Варуша Юг"

В Музея на архитектурата във Велико Търново ще се проведе фестивал "48 часа Варуша Юг"

Акценти в програмата са ангажиране на общността в преосмислянето на архитектурното наследство, изкуството като похват за развитието и спасяването на пространства и желанието на институциите и гражданите да намерят нови инструменти за градско обновяване

Обновяват физкултурния салон на 89 ОУ "Д-р Христо Стамболски" в София

Обновяват физкултурния салон на 89 ОУ "Д-р Христо Стамболски" в София

Ремонтните дейности се извършват по възлагане на районна администрация „Искър“