Енергийната ефективност не трябва да е само за богати

142

Необходима е политическа смелост за привличане на частни инвестиции, а на национално ниво трябва да се прави много повече, отколкото изискват европейските директиви, стана ясно на форум


Какво означават промените в директивата за енергийните характеристики за сградите за националните политики в сектора? Този въпрос събра вчера водещи експерти, евродепутати и представители на правителството на събитие в хотел „Балкан“, организирано от Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект и Хабитат България като част от инициативата „Renovate Europe“.

Енергийната ефективност на сградите е устойчивото решение на проблемите с енергийната бедност и чистотата на въздуха, като средствата по линия на международното финансиране трябва да се насочат към проекти с високо качество и доказани енергийни спестявания, които на свой ред да привлекат частни инвестиции за масово обновяване на сградния фонд. Това беше основният извод от дискусията.

Енергийната ефективност в момента е пазар за богати

Проблемите по отношение на въвеждането на енергийната ефективност у нас са много. Все още не сме изпълнили директивата от 2010 година, а вече има нови препоръки. Един от основните проблеми е социален - енергийната ефективност сякаш се превръща в пазар само за богати, а огромен брой българи са с ниски доходи, каза евродепутатът Радан Кънев, който е докладчик в ЕП по Директивата за енергийните характеристики на сградите от страна на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните. „Очакването, че бюджетът ще реши проблемите на енергийната бедност, не е реалистично“, каза той и допълни, че никой бюджет - нито български, нито датски, може да реши проблема с енергийната ефективност. „Евросредствата служат за завъртане на машината на финансирането, но без частния капитал няма да се получи. Затова е добре да се създаде златен стандарт с кредитна линия на принципа “плащай според спестяванията си”, която да гарантира, че хората няма да обеднеят след инвестицията в енергийна ефективност, а напротив“, каза още Кънев.

Социалният аспект трябва да е водещ при взимане на решения

Необходимо е не просто реновиране, а т.нар. дълбоко реновиране, което гарантира подобряване на енергийната ефективност поне 60%, а такива дълбоки реновации в ЕС са под 1%, каза Цветелина Пенкова, депутат в ЕП и докладчик в сянка по Директивата за енергийните характеристики на сградите от страна на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика. Тя припомни заложените в директивата цели: нулеви емисии от сградния фонд в ЕС до 2050 г.; всички новостроящи се сгради след 2030 г. да не отделят въглеродни емисии, а в краткосрочен план – да се реновират 15% от сградния фонд в ЕС, като за жилищните срокът е до 2030 г., а за административните – до 2027г.  

В България първо трябва да започнем с определението за енергийна бедност

Ако комбинираме решенията, свързани със смяната на горивната база, заедно с енергийната ефективност на сградите, може да видим реални спестявания за всяко домакинство, заяви вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда Борислав Сандов, като посочи, че в България все още липсва ясна формулировка за „енергийна бедност“. Министърът подчерта значението на енергийната ефективност на сградите за качеството на въздуха, като отбеляза, че нивата на фини прахови частици намаляват, но все още има много какво да се желае. Сандов акцентира върху необходимостта от ограничаване на определени видове горива или уреди за отопление и изрази съжаление, че все още няма зони с ниски емисии.

Специализирани звена ще консултират аспекти на обновяването

Близо 2,2 млрд. лв. за енергийно обновяване на жилищни и публични сгради ще бъдат инвестирани до 2027г. чрез Националния план за възстановяване и устойчивост и Програмата за развитие на регионите, каза заместник-министърът на регионалното развитие арх. Стефан Аспарухов. Той обясни, че в посока реформа на жилищната политика и улесняване на реализацията на проекти за енергийно обновяване на сградния фонд се предвижда създаването на звена на принципа „обслужване на едно гише“. Идеята е във всички региони от ниво NUTS-3 или съответната административна област да бъдат създадени специализирани звена, където проектанти, консултанти, собственици на сгради и бизнесът ще получават необходимата информация. Звената ще консултират множество аспекти на обновяването, като свързват собствениците на сгради, домакинствата и бизнеса, по-специално малки и средни предприятия, с професионални доставчици на услуги и ще следят за постигнатите резултати. Целта е да се преодолеят административните бариери и да се стимулира привличането на частни инвестиции. За тази цел МРРБ работи и по промени в Закона за управление на етажната собственост, като стремежът е улесняване на собствениците при вземането на решения във връзка с енергийното обновяване на домовете им и в същото време регламентиране и стимулиране на професионалното управление на етажната собственост.

Най-голямото предизвикателство за енергийната ефективност е мащабът на инвестициите

Реализацията е невъзможна само с бюджет и фондове без частен капитал, смята и изпълнителният директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие Ивайло Алексиев. Необходими са ясни правила и стандарти в обновяването, качествени проекти, прозрачен мониторинг, гъвкаво преодоляване на проблемите, предварително планиране и изпреварващи действия, обучени експерти, квалифицирани кадри, отлично информирани собственици и компетентна администрация с капацитет, каза той.

На национално ниво трябва да се прави много повече, отколкото на европейско

Европейската политика за енергийната ефективност на сградите е провал, защото тя е нещо много национално, локално и индивидуално, каза Юлиан Попов, сътрудник на Европейската климатична фондация и председател на Управителния съвет на Европейския институт за ефективност на сградите. Директива само на европейско равнище има много малък ефект, каза той и допълни, че на национално ниво трябва да се прави много повече, защото ако няма разработена добра българска програма, всички европейски препоръки ще свършат малко работа. „Необходими са по-комплексни политики, въвеждане на иновации в сградния фонд и задължително при ремонтиране и обновяване на сгради“, каза Попов.

Делегирането на част от управлението може да спести време и усилия

България има капацитет да постигне високи стандарти и е въпрос на усилие и постоянство те да бъдат въведени в жилищния сектор. Делегирането на част от управлението може да спести време и усилия за преодоляване на големите пропасти, каза председателят на УС на Българската фасилити мениджмънт асоциация Иван Велков. Освен публично-частни партньорства има опции за създаване на многостранни съюзи, които да акумулират финансов  и друг ресурс, за да не се разчита само на публичния бюджет и на този на собственика на сградата. Има и други възможности за участие на посредници, които да поемат техническата и организационната дейност, каза Велков.  

Необходима е политическа смелост

„Нужна е решителна реформа в политиките за енергийна ефективност, нови финансови инструменти, отлични резултати от пилотните дейности и активна комуникация за засилено участие на гражданите в процеса“, каза и изпълнителният директор на ЕнЕфект Драгомир Цанев. Според него при настоящите условия публичните средства ще стигнат до много малка част от гражданите и ефектът ще е пренебрежим. Цанев също подчерта необходимостта от привличане на частни инвестиции, лошата комуникация и ниската информираност по отношение на енергийната ефективност. „Продължаваме да виждаме сериозни недостатъци в програмните документи. Има несъвършенства относно финансовите механизми. Продължава да няма примери за обществени поръчки, които да водят до качествен резултат, а не само до бързо усвояване на средства. Имаме потенциал и натрупан опит от предишни грешки - необходима е само политическа смелост“, каза Цанев.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават да подкрепите проекта, като попълните анкета

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище на метри от морето

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище на метри от морето

Има идея през лятото то да се ползва от ученици като база за морски спортове и придобиване на различни морски умения

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Събитието на 25 април в София е организирано от Съюза на урбанистите в България