СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Фасадите - принципи за поставяне на рекламни и информационни материали
 Facebook

Фасадите - принципи за поставяне на рекламни и информационни материали07.03.2017 / 17:26 - citybuild.bg

Представяме ви интересен дипломен проект.

 

Това е архитектурно-художествена концепция за облагородяване на информационни конструкции (табели) по пешеходната зона на бул. "Княз Борис" I във Варна. Основната цел е създаването на правила за хармонично разполагане на рекламните и информационни материали в специфична архитектурна среда. Тази концепция представя съществуващите проблеми, запознава с видовете табели и дава принципни предложения за подобряване на текущото състояние.

 

 

"Амбицията ми е, с партньорството на община Варна, тази концепция да стане наръчник в помощ на комисиите, отговарящи за образа на града, както и на собствениците на магазини, имащи нужда от табела за своя обект", казва Катрин Ефтимова, Варненски свободен университет. 

 

 

Според Катрин, в момента в зоната значителна част от табелите са остарели, хаотично поставени, а материалите са избрани на случен принцип - без да са взети под внимание архитектурно-историческите и стилистични характеристики на сградите. Табелите, разположени по улиците, са визуално замърсяване на фасадите. Много от тях са нелегални, поставени без разрешение от общината.

 

На база световния опит - както в Централна Европа, така и в Северна Америка, се използват изчистени типографски решения и цветова гама, вписващи се хармонично с фасадата. По този начин негативното въздействие върху фасадите и облика на града се свежда до минимум. Понякога дори отсъстват табели по фасадите и те са разположени в прозоречните пространства. При архитектурните паметници е задължително информационните структури да не закриват архитектурни елементи, да не се конкурират с тях и да не разбиват членението на сградата, казва още Ефтимова в дипломната си работа. 

 

 

 

Дипломният проект за бакалавърска степен беше представен на изложбата "Свободно падане - дипломни проекти" на 28 февруари в Дома на архитекта във Варна. 

 

 

Концепцията - тук.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от Любопитно