СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Фасадната обвивка създава обеми и пространства
 Facebook

Фасадната обвивка създава обеми и пространства18.04.2011 / 10:30 - citybuild.bg

Фасадният инженеринг беше темата на първата по рода си в България конференция, организирана в София от ЕТЕМ.

 

 

Христо Щерев (търговски директор на ЕТЕМ), инж. Венета Новакова (Проучване и създаване на нови архитектурни системи в ЕТЕМ), д-р Микел Краф (председател на Society of façade engineering, Обединено Кралство, и съдружник  в Arup, Италия), и д-р Даниел Пфанер (ръководител на отдел Фасаден дизайн в Bollinger + Grohman Ingenieure, Германия).

  

Конференцията имаше за цел да популяризира фасадното инженерство като необходима инженерна дисциплина и да запознае присъстващите с новостите в тази област. Форумът в хотел Метрополитън в София събра над 250 участници - български и чужди инвеститори, архитекти, проектанти, инженери, строители и производители.

 

Снимка:citybuild.bg 

 

Началото на форума постави търговският директор на ЕТЕМ - Христо Щерев. „Да поставяме стандартите в строителния бизнес бе движещата сила за организиране на събитието", каза той.

 

 

Д-р Микел Краф - председател на Society of façade engineering, Обединено Кралство, и съдружник на Arup, Италия, заяви, че фасадният инженеринг е алтернатива на традиционните методи и технологии. Той представи някои принципи в дейността на Arup, като заяви: „Ние проектираме извън установените стандарти. Един от важните материали е стъклото, стига да знаете как да го използвате. Геометрията също е много важна - играем си с форми и геометрични обеми и ги овладяваме в архитектурна визия. Форма, функция, цена - трябва да отговорим на тези изисквания. Фасадната обвивка създава обеми и пространства, в които живеем. С развитието на новите технологии тя се усъвършенства и затова възниква нуждата от фасаден инженеринг", подчерта той.

 

Снимка:citybuild.bg  

 

Д-р Краф обърна особено внимание на т.нар. Формат на скицника - рисунките на ръка, които според него са една много добра форма за комуникация между проектанстския екип и инвеститора. Преди последващите визуализации посредством различни програми, ръчната скица показва творческия процес и мисленето на проектанта, каза той. Лекторът презентира различни проекти на Arup и подробно представи емблематичната сграда Plantation Place в Лондон като пример за многообразието на стъклото в 21 век.

 

Във фасадата на долната част на сградата е използван камък, тъй като зданието се намира в историческата част на Лондон. Тази фасада е трябвало да бъде съобразена и със шума и замърсяването от улицата. В горната фасада е използвано повече стъкло. Леко наклонените фасадни елементи отразяват непрекъсното променящото се небе.      

 

 

 

 

 

 

Denmark Pavillion for Shanghai Expo 2010

Сградата е без климатици, което е необичайно за Шанхай, но целта е тя да се слива с околното пространство, като липсата на изкуствена вентилация се компенсира с перфорация по стените.

 

 

 

 

Ropemaker Place

Прозрачна сграда без прекомерна слънчева светлина. Основната идея е прозорците по фасадата да загърбват слънцето - чрез геометрия, а не чрез механизъм. Още на идейно ниво са разработени различни сценарии за енергийната ефективност на сградата при различно натоварване.

 

 

 

 

 

В един конкурентен пазар проектът трябва да привлича наематели, а един от начините за това е проектът да е устойчив, каза в заключение д-р Микел Краф.

 

Максимум прозрачност и минимум конструкции" беше мотото на презентацията на д-р Даниел Пфанер - ръководител на отдел Фасаден дизайн в Bollinger+Grohmann, Германия.

 

Снимка:citybuild.bg 

 

Лекторът представи цялостна концепция и технология за проектиране на фасадата на офисната сграда на BMW в Мюнхен и показа голяма част от проектите за фасади, които е разработвал със своя екип.

 

BMW World

Сградата е съчетание на огромна покривна конструкция с филигранна фасадна структура, като всяка една фасада е била различно предизвикателство за екипа. „Гордеем се с елегантността на фасадата за такава голяма структура", каза д-р Пфанер.

 

 

 

 

 

Kunsthaus Graz

Архитектура на балона. Използвана е двойна фасадна обвивка. Тази сграда в Австрия е причината за развитието на отдела за Фасаден дизайн в Bollinger+Grohmann.

 

 

Vienna DC Donau-City, Wien

Една от най-високите и най-тънките сгради в света.

 

 

 

Louvre Lens

Сградата в Северна Франция трябва да събере част от колекцията на Лувъра, като се използва и парковото пространство. Едноетажните сгради са високи 6 метра и са с остъклена фасада. Специфичен момент е, че водосточните тръби са монтирани в подпорните колони, а основното предизвикателство - в преодоляването на деформацията на фасадата при температурни амплитуди. Хоризонталната деформация е решена с подпиране на фасадата в определени точки с ротационен елемент. По-трудно е било решението за връзките по вертикала.

 

 

 

 

Bratislava Culenova - New City Centre

Най-новият проект на Bollinger+Grohmann - с външен екзо скелет.

 

 

 

 

Акцентът в презентацията на инж. Венета Новакова - мениджър на Проектантски отдел и отдел Проучване и създаване на нови архитектурни системи в ЕТЕМ (член на Society of façade engineering), беше поставен върху холистичния подход във фасадния дизайн - цялостен подход и отношение към проекта. Развивайки идеята за адаптивна фасада, ЕТЕМ стартира платформа за работа в интердисциплинарни екипи от специалисти в различни направления - архитекти, инженери, дизайнери и други, които да работят по проектите още на ранен етап, до завършване на сградата. В тези екипи трябва да участва и фасадният инженер, който тепърва трябва да се отдели като отделен професионалист.

 

Взаимодействието между всички работещи, клиенти и заобикалящата ни среда цели да оптимизира стойностите и резултатите на цялата компания чрез непрекъснат цикъл на оценяване и подобряване, който вярваме, че ще ни помогне да постигнем фасадна обвивка с високи технически показатели и с ниско негативно въздействие върху околната среда", заключи инж. Новакова.

 

*Очаквайте разговора с лекторите в Първата Фасадна конференция д-р Микел Краф и д-р Даниел Пфанер на 20 април, сряда.

 

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано