Фестивал разказва какво значи да си архитект и как да участваме в създаването на града

2993
Първото издание на Архитектурен фестивал София 2015 стартира вчера и ще продължи до 5 октомври.

 

Организатори на фестивала са Камарата на архитектите и Съюзът на архитектите

 

"Допреди две години София имаше архитектурен фестивал, като той беше едно от най-значимите архитектурни събития в столицата. От две години той се измести в Пловдив и така нашият най-голям град остана без фестивал. Това ни провокира да помислим как може хората да чуят малко повече за архитектите, да разберат повече за нашата професия. Фестивалът стартира в Деня на София - 17 септември, и приключва в Деня на архитекта - 5 октомври. Предвиждаме и седмица на устойчивото строителство", каза председателят на РК-София към КАБ арх. Николай Баровски. "Надяваме се това първо издание да стане хубаво събитие и да се утвърди в календара както на културните събития в София, така и като архитектурно събитие в нашите среди", каза още той.

 

"Хубаво е, че подобни събития имат продължение, че интернет не е достатъчен и не може да замени този тип комуникация, контакти и срещи, които са необходими за града и урбанистичното развитие. Хубаво е, че все повече млади хора се интересуват от подобни тематика, както и най-малките", каза арх. Емил Йорданов от Съюза на архитектите, който е съорганизатор на фестивала и участва в него със собствени събития, като фотографската изложба "София през детските очи"1 и израелската изложба "Ерата на кулите"2.

 

"Щастлив съм, че отново имаме фестивал на архитектурата в София и съм сигурен, че той ще предизвика широк интерес от страна на обществеността. Надявам се да успеем да го направим традиция", каза ланд. арх. Веселин Рангелов от името на оперативното ръководство на КАБ.

 

 

Партньори на фестивала са и Съюзът на ландшафтните архитекти /СЛА/, Съюзът на урбанистите в България /СУБ/ и Българският съвет за устойчиво развитие /BGBC/. 

 

 

"Най-важното в организирането на какъвто и да е тип събитие е публиката, споделянето на посланията и разговорите между хората, които се интересуват от тези теми. Това трябваше да е малък фестивал, а се получи доста сериозно събитие", каза кураторът на Архитектурния фестивал София 2015 арх. Бойка Огнянова. "Искаме прозрачност, архитектурни конкурси, както и да разкажем на най-младата си публика какво значи да си архитект и как може да участваме в създаването на града", каза тя.

 

"Основната цел на фестивала е хората да се включат в няколко публични дебата по въпросите на градската среда", каза програмният координатор на фестивала к. арх. Кремена Мускурова. Ландшафтният архитект Даниела Стайкова пък разказа за участието в инициативата PARK(ing) Day /вижте линк надолу/.

 

 

 

В програмата на фестивала са предвидени редица събития (за някои от които вече ви информирахме в citybuild.bg). Акценти в програмата са три основни теми. Едната е как заедно да участваме в конструирането на града, втората е устойчивият град и третата тема е професионалната роля, която КАБ има като организацията, която защитава и популяризира ролята на архитектите. Включен е и НПО панаир, както и публични дискусии за бъдещето на града – "Заедно за града" с покана за участие към всички участници в процеса и "Ако (не) бях архитект.." – обсъждане на резултатите от конкурса за есе и дискусия за визиите за града.

 

Освен архитектурният тур в Национална галерия – Квадрат 500, който се проведе вчера, ще има такъв и в Детския научен музей "Музейко".

 

В рамките на фестивала ще бъде открита изложба "Създаването на (нов) Рим", която ще бъде съпътствана от лекционен панел, воден от чуждестранни гости. Още един акцент е изложбата на български архитектурни бюра на моста на НДК. В нея ще участват и всички избрани проекти за изложбата „10 години КАБ - новото начало”, която ще бъде представена в Рим в края на октомври 2015г.

 

ВИЖТЕ ПРОГРАМАТА ТУК.

 

Днес като част от програмата ландшафтни архитекти участват в PARKing Day.

 

1Част от фотографиите в изложбата "София през детските очи" 

 

2Част от изложбата "Ерата на кулите", разположена пред Централен дом на архитекта. Другата част от изложбата е мултимедийна и може да се види на екрани до 26 септември в ЦДА.

 

Снимки: citybuild.bg 

Ема Димитрова