Garitage Park - с отличен рейтинг по стандарта BREEAM

2401
Той стана първият мултифункционален комплекс, получил окончателен сертификат с такъв рейтинг по международната схема на стандарта.

В страницата на BRE (Британската сертифициращата организация) има регистрирани само 7 проекта, постигнали такъв рейтинг при окончателен сертификат, шест от които са реализирани във Великобритания и са сертифицирани по местните изисквания на BREEAM Communities.

 

В отговор на изискванията на BREEAM Communities, Garitage Park ще допринесе за повишаване на качеството на зоната, в която се реализира - както в социален, така и в икономически и екологичен аспект. За по-високия комфорт на обитателите, както и за нуждите на жителите и работещите в Garitage Park и района, в рамките на комплекса се предвиждат редица социални услуги и удобства -  ресторанти, кафенета, пощенски и банков клон, аптека, автомивка и супермаркет. Освен тях, в рамките на първа фаза ще бъде завършен паркът с детски и спортни площадки, както и спортният център с 25-метров басейн. Наскоро Garitage Park обяви официалното начало на строителство на Спортна зала „София Парк" с капацитет до 1700 места. Не на последно място, в този контекст, е и ролята на училището, предвидено в проекта.

 

 

Специално внимание в Garitage Park е отделено върху влагане на енергоефективни решения за устойчиво използване и управление на енергия в сградите. Предвидени са мерки за екологичната устойчивост чрез защитата и подобряването на биологичното разнообразие. На база на проведени проучвания се предвижда подобрение на транспортната инфраструктура чрез разширяване на пътните платна и добавяне на нови кръгови движения.

 

Щастливи сме, че заедно с Garitage Park поставихме началото на един изключително важен процес, в чиято основа стои идеята за поставяне на социалната устойчивост в центъра на бизнес развитието на дадена зона. Последните 4 години, през които с екипа на Garitage Park преодоляхме редица предизвикателства, бяха наистина вълнуващи. Удовлетворени сме и се гордеем, че заедно създаваме новаторски проекти на световно ниво", сподели Андрея Момерин, управител на „МОМЕРИН" ЕООД, оценител на проекта.

 

Атанас Гаров, управляващ партньор в Garitage Park, и Андрея Момерин, управител на „МОМЕРИН" ЕООД

 

През последните 10 години британският стандарт за устойчиво строителство BREEAM се наложи на българския имотен пазар, като BREEAM оценителят „МОМЕРИН" ЕООД е сертифицирал 14 проекта и е в процес на още 19 оценки по различните технически стандарти на BREEAM. Общата площ на тези обекти надвишава 700 000 м2, а потенциалния брой на постоянни ползватели на тези сгради надхвърля 48 000 човека.

 

За BREEAM Communities

 

BREEAM Communities e технически стандарт за подобряване, измерване и удостоверяване на устойчивостта на мащабни комплекси по метода BREEAM. Стандартът задава рамката, която архитектите, местните власти, предприемачите и инвеститорите спазват по време на  процеса по проектиране, преди преминаването към следващите етапи - поръчки, подробни работни схеми и строителство.

 

Как работи BREEAM

 

Процесът на оценка по метода BREEAM разглежда дейностите по доставяне на услуги, проектиране, строителство и експлоатация на проекта спрямо цели, основани на референтни стойности. Той се извършва от независими, лицензирани експерти, като сертифицираните проекти могат да получат сертификат с една от следните оценки -  задоволителна, добра, много добра, отлична и изключителна.

 

BREEAM измерва устойчивостта на проекта в набор от категории, вариращи от енергия до екология. Всяка една от тези категории обхваща важни фактори, включително проектиране с ниско въздействие върху околната среда и намаляване на въглеродните емисии, проектиране с трайност и издръжливост, приспособяване към изменението на климата, екологична стойност и защита на биологичното разнообразие. В рамките на всяка категория, проектът печели различен брой точки (наречени кредити) за покриване на дадени цели, като общият брой кредити определя крайната оценка на проекта.

 

За Garitage Park

 

GaritagePark е мащабен жилищен и бизнес комплекс, разположен на 167 000 m2. Проектът ще се реализира поетапно и в напълно завършен вид ще включва: 95 000 m2 офиси; 60 000 m2 жилища; 90 000 m2 паркова среда с езеро, детски и спортни площадки; основно училище за 500 деца; 4 500 паркоместа; спортен център с басейн; спортна зала с капацитет 1 700 души; супермаркет, ресторанти, кафенета и други.

 

Комплексът се намира в район с добре развита инфраструктура и директен достъп от Околовръстен път, което осигурява бързо и удобно придвижване до център, летище и различни части на столицата. Общата инвестиция в офисно-жилищния комплекс възлиза на до 200 милиона евро.