Германският архитект Фрай Ото бе удостоен с наградата "Прицкер" за 2015г.

2054
Известният архитект почина този понеделник, ден преди решението да бъде обявено официално.

 

На 89-годишна възраст почина световноизвестният германски архитект Фрай Ото, създател на т.нар. окачени конструкции, съобщиха световните информационни агенции. Ото е издъхнал в понеделник в гр. Леонберг близо до Щутгарт.

 

Най-разпознаваемата окачена или още мембранна конструкция, над която е работил Фрай Ото, е покривът на Олимпийския стадион в Мюнхен. Там през 1972 г. се състояха олимпийските игри.

 

 

През 1950 г. Ото завършва Технически университет в Берлин и няколко пъти кара стажа си в САЩ. През 1952 г. основава архитектурно бюро в германската столица, а през 1954 г. защитава докторска дисертация на тема окачени конструкции.

 

Две седмици преди смъртта на Фрай Ото е било взето решение той да бъде удостоен с най-голямата награда за архитектура "Прицкер". Самият творец е бил уведомен за това. Случаят е безпрецедентен в историята на наградата, която се връчва на действащи архитекти за значителни постижения в изграждането на естетическа заобикаляща ни среда посредством изкуството на архитектурата и в съгласие с принципите за хуманност.

 

Eма Димитрова