СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
„Главболгарстрой“ се оттегля от проекта „Алепу Вилидж“
 Facebook

„Главболгарстрой“ се оттегля от проекта „Алепу Вилидж“29.04.2021 / 13:48 - CityBuild.bg

Според новия инвеститор Стоян Василев дотук няма незаконни действия, а анализ показвал, че проектът може да бъде завършен.

 

Снимка: БГНЕС

 

Процесът по реализация на ваканционното селище датира от 2007 година - собственик на земята и инвеститор в проекта е компанията „Алепу Вилидж" АД. През 2016 година „ГБС Турс" ЕАД се включва като партньор в проекта при вече обявено инвестиционно намерение от страна на „Алепу Вилидж" АД и с цел да допринесе за "запазване облика на района, сходен с този на съществуващия в съседство комплекс „Св. Тома", както и с цел да предотврати риска от разрастващото се свлачище", казват от холдинга. Застрашени са разположената в непосредствена близост пречиствателна станция за отпадни води, дълбоководното заустване на пречистените води и ваканционното селище „Св. Тома". Неовладяването на свлачищните процеси и потенциалното засягане на действащата пречиствателна станция е създавало реален риск от замърсяване на целия залив „Дюни", както и на намиращия се в съседство плаж „Аркутино".

 

Свлачището преди

 

„Независимо от факта, че извършените строителни дейности са напълно законосъобразни и в съответствие с одобрените проекти, последвалата негативна кампания и отрицателен обществен отзвук водят компанията до решението да се откаже изцяло от участието си в проекта „Алепу Вилидж", казват от холдинга. Той не желае да понася допълнителни репутационни щети от курортния комплекс и се концентрира върху изпълнението на основните си строителни дейности и собствени инвестиционни проекти. Затова дружеството „ГБС Турс" ЕАД, което е носител на отстъпено право на строеж и на разрешението за строеж на ваканционното селище, е продадено на Стоян Василев - частен инвеститор и строителен предприемач с опит в хотелиерството и председател на Комисията по туризъм в Общинския съвет на община Приморско. „Василев работи активно за развитието на туризма и е подкрепял редица екологични каузи по Южното Черноморие", казват от холдинга. Сделката е сключена вчера, а от днес компанията вече се казва „Блек сий фемили резидънс". Компанията остава като един от инвеститорите на ваканционното селище.

 

Снимка: Булфото

 

Днес новият инвеститор в курортен комплекс „Алепу Вилидж" даде пресконференция. Той заяви, че има дългогодишни отношения с „Главболгарстрой" и затова е проявил интерес към проекта, а след анализ на правната и на икономическата страна на въпроса е преценил, че проектът може да бъде завършен. Според него дотук всичко е законно, институциите нямат забележки към първия етап от проекта - брегоукрепването под формата на изградената вече конструкция, а протестът на прокуратурата относно разрешението за строеж се базира на чисто формално основание. Преписката вече е във Върховния административен съд, но още не е образувано дело. Инвеститорът ще изчака решението на съда и ако той постанови, че разрешението за строеж е недействително, то първо ще се мисли дали и кой ще демонтира укрепителното съоръжение (което обаче е крайно необходимо заради свлачището), а след това може да се подаде нов инвестиционен проект. Стоян Василев обаче не е склонен да вярва, че това ще се случи.

 

 

Докато всички съдебни инстанции се произнесат по разрешението за строеж, новият собственик възнамерява да проведе срещи с представители на туристическия бранш, на местната общественост, както и на неправителствения сектор, в това число и на еколози и природозащитници. Целта му е да се намери най-добрият законов и обществено приемлив начин проектът да бъде завършен. „Ако има някакъв проблем, той може да бъде решен, но няма да допусна да бъда притискан и шантажиран", допълни той.

 

 

Според Василев проектът (изработен от „АиА Архитекти") е висококачествен и в духа на крайморската архитектура, в него е предвидено много озеленяване, а на дългата плажна ивица по принцип нямало гъсто застрояване. Във връзка с опазването на околната среда той заяви, че единственото ограничение е било за опазване на определени птици по време на етапа на строителство и това е спазено.

 

Визуализация: АиА Архитекти


Към момента строителните дейности по проекта „Алепу Вилидж" са спрени и се изчаква решението на ВАС. Зоната е обезопасена с ограждения, които са извън терена на плажа. Новият инвеститор ще поеме и концесията на плажа държавна собственост. „Моят ангажимент е плажът да е чист, охраняван и достъпен независимо от етапите на строителство и това ще бъде видно след по-малко от месец", каза той.

 

Пресконференцията може да гледате тук.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от Страната