50 000 лв. глоба за премeстването на японска вишна заради ремонт

2277
От няколко дни скандалът с изкореняването на дървета пред бившия японски хотел в столицата е основна тема в социалните мрежи.

Пловдивският бизнесмен Ветко Арабаджиев купи бившия хотел "Кемпински Зографски" миналата година и го прекръсти на "Маринела". Преди дни след сигнал на граждани за изкореняване на вишни от общината направиха проверка. "Трябваше да разберем дали наистина са премахнати дървета, както се твърдеше. В случая дървото е преместено вътре", каза ландшафтният архитект и еколог на район "Лозенец" Недялка Тодоранова.

 

 

"Дървото се е намирало в терен публична общинска собственост. Без каквото и да е законово основание и при неспазване на действащите нормативни разпоредби, то е премахнато от мястото си. Намиращият се в непосредствена близост цветарник е разрушен, като намиращите се в него дървета също са премахнати. За тези нарушения на закона е наложено максималното наказание – акт за административно нарушение в размер на 50 000 лв.", каза вчера за Нова телевизия кметът на район "Лозенец" Любомир Дреков.

 

 

Разрушаването на цветарниците и изкореняването на дълготрайната растителност в тях е грубо посегателство върху общинска собственост, за което имаме подаден сигнал в IV-то РПУ и се надяваме на пълното съдействие на колегите за установяване на нарушителите. Не е възможно каквато и да било промяна в облика на района да се извършва без да са изпълнени съответните процедури, които изисква закона, без наличието на всички одобрени и съгласувани според закона документи и без издаване на съответните разрешителни. Подобни действия също подлежат на административни наказания, каза още Дреков.

 

 

Всъщност дървото е преместено заради строително-монтажни работи. Според собственика на хотела и наемателите на кафе-сладкарницата към него то е било пресадено под надзора на агрономи. ”Според специалистите положените грижи и присаждането на дървото в емблематичната вътрешна Японска градина към хотела са били навременни и адекватни, като дървото ще продължи да краси кв. ”Лозенец” и да радва столичани”, се посочва в позицията. ”Целта е да се създаде място – красиво и приятно за децата и семействата на кв. "Лозенец" и на софиянци, в хармония с традициите на тази значима за столичани сграда”, казват още собственикът и наемателите. В общината обаче няма документи за тази инициатива, каза Дреков.

 

Според ангажирани граждани сезонът не е подходящ за пресаждане на дървета, а кметът на "Лозенец" отново повтори, че това е посегателство върху публична собственост. "В общината има внесено заявление единствено за вътрешно преустройство", каза той. 

 

"Онова, което Арабаджиев стори с райската градина на хотел "Марица", със сигурност е още по-голямо злодеяние от столичната вишнева афера", пише "Под тепето", припомняйки историята

 

Редактор: Ема Димитрова