Градски художници преобразиха кътче в центъра на Русе

1640
Градът има нови цветни пана с фон „Органик“ зелено. Водещ акцент са растения от Червената книга на България.

Паната на бул. „Ген. Скобелев", които от години загрозяваха едно от централните места в Русе, се превърнаха в красива композиция в Цвета на 2019-та година. Преобразяването на съоръжението е реализирано от фондация „Вижънъри" и „Оргахим", със съдействието на Община Русе.

 

 

Изображението включва две художествени форми - реализъм и абстракция, с които искаме да отправим послание за живот близо до природата и опазване на застрашените видове цветя в България, разказват организаторите.

 

 

Визуалните артисти от „Hype all night" работиха по композицията в продължение на една седмица. Водещ акцент в художествената намеса са растения от Червената книга на България. До буквата „О" от надписа „Органик"  - наднича дотомасиниев минзухар, до „Р" - палешников серапиас, около „Г" се е разположило планинско котенце. Ще видите още български ерантис, битински синчец и... една усмихната маргаритка - за настроение. „Избрахме точно тях, за да напомним на жителите на Русе красотата на защитените видове, чрез достъпно изкуство в градска среда", каза Деляна Ангелова от фондация „Вижънъри" - организатор на проекта. 

 

 

„Щастлив съм, че още едно място в Русе стана по-красиво и поддържано. Това не е първият случай, в който „Оргахим" помага за различни каузи в Русе - площадки, детски градини, училища, домове. Мисля, че всеки от нас може да допринася, дори с малко, светът около нас да става по-приветлив и цветен", каза Емил Кунчев - маркетинг мениджър на „Оргахим". Отнасяме се отговорно към тази инициатива, защото на инспекция за дейността ни е дошъл г-н Зеленко Зеленков - симпатичният талисман на инициативата „Да почистим България заедно", допълни Кунчев. „Той е символ на няколкостотин хиляди души, които на 14 септември ще излязат, за да почистят цяла България. Между тях ще сме и ние от „Оргахим". Призовавам всички да се присъединят", каза още Емил Кунчев.

 

 

 

 

Тази година „Оргахим" ще се включи с доброволен труд и материали в почистването и преобразяването на България.