HOUSE G – малка нискоенергийна планинска къща

46

Проектът получи номинация в категория „Реализации - Еднофамилни жилищни сгради" в конкурса ARCHINOVA 2021


HOUSE G в пловдивското село Гълъбово е с проектант Greenpoint Projects (арх. Петър Чордов и арх. София Коджаманова). Вилата е разположена в планинска местност, като теренът е сравнително стръмен, достъпен от високата част, с изглед на север и залесен в източната част на парцела. Основна цел на проектантите е хармоничното вписване на сградата в средата, използването на естествената денивелация на терена и максималното взаимодействие с пейзажа и гледките. Проектът получи номинация в категория „Реализации - Еднофамилни жилищни сгради" в конкурса ARCHINOVA 2021.

Проектната концепция е изградена върху принципа къщата да се „отваря“ в посока север и изток към гледките и просторното дворно пространство и да е по-затворена откъм пътя за осигуряване на уединеност за ползвателите. Малката стъпка на сградата е предпочетена, за да се запази в максимална степен съществуващата растителност и релеф.

Металният покрив с фалцова ламарина е основен елемент, който като S-образна обвивка оформя характерния силует на къщата. Целта е сградата визуално да се възприема като едноетажна от пътя, за да се избегне доминантност над околното пространство. От север сградата се издига във височина съгласно желанието на възложителя за оформяне на дневен тракт на горния етаж с големи остъкления и обширна тераса, от които да се откриват красиви гледки към планината.

Обемите са в резултат на функционалното изследване за удовлетворяване на изискванията на възложителя без излишни вътрешни пространства и квадратура. Интериорът е решен в бяло, търсени са прости, екосъобразни решения. Прозорците са внимателно позиционирани за осигуряване на максимална осветеност и гледки. Прагматично оразмерен, дневният тракт е просторен благодарение на по-голямата височина на помещението, а при отваряне на витринните прозорци пространството визуално прелива в екстериора. Обусловено от наклонения терен и вкопаването на сградата, на долно ниво е оформена лятна кухня с широко остъкление и достъп до просторна веранда, която частично е покрита от обема на сградата.

Отличителна черта на сградата е фасадната облицовка от тесни дъски от сибирска лиственица, които поради липса на повърхностно третиране с времето ще получат характерна сива патина, което е търсен ефект във визията. Използването на иглолистно дърво и естествени материали както в екстериора, така и в интериора, подчертава усещането за принадлежност към средата.

 
Снимки: Boris Pophristov Photography

За покрив и фасада внимателно са разработени детайли за изпълнение, които предвиждат ефективна топлоизолационна обвивка на сградата чрез използване на щадящи природата материали и системи. Резултатът е енергийно ефективна сграда с минимално потребление на енергия. В допълнение, формата и наклонът на покрива от самото начало на проекта са предвидени за разполагане на 15 фотоволтаични модула за производство на електрическа енергия, което ще направи сградата автономна в енергийно отношение.

ОЩЕ НОВИНИ

Комплекс 203 Residence в подножието на Витоша е почти завършен

Комплекс 203 Residence в подножието на Витоша е почти завършен

Проектанти са „Ателие Серафимов Архитекти“, а изпълнител – „Главболгарстрой“

Немски стандарт с традиция - нoв зaвoд в Kюcтeндил

Немски стандарт с традиция - нoв зaвoд в Kюcтeндил

Проектът включва производствена база и склад с прилежаща към тях административно-битова част

BS_257 - различен прочит на съвременната местна архитектура

BS_257 - различен прочит на съвременната местна архитектура

Проектът използва идеята на традиционната къща, комбинираща камък и дърво, и се стреми към красотата в простотата на селското битие, пречупено през призмата на градската ексцентричност

Дзен градините - архитектура и природа в едно

Дзен градините - архитектура и природа в едно

Те вадят на показ душата на елементите, което вълнува хората и подобрява тяхното емоционално и физическо състояние, казва Шунмьо Масуно - университетски преподавател, дзен монах, дизайнер на градини и автор на книги за водене на простичък живот

Семейна къща в Пловдив, напомняща кораб

Семейна къща в Пловдив, напомняща кораб

Голяма част от фасадите са изпълнени с кортен - патинираща стомана с повишена устойчивост срещу корозия