СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Искат да изнесат транзитния трафик извън централната градска част на Троян
 Facebook

Искат да изнесат транзитния трафик извън централната градска част на Троян29.04.2021 / 15:28 - CityBuild.bg

Изграждането на моста при „Лукойл“ е само първата стъпка от усилията за създаване на транзитен път.

 

Първи етап включва участъци 1, 3 и 7. Втори етап обхваща участъци 2 и 5, а трети - участъци 4 и 6.

 

 

През март се състоя разговор между кмета на Община Троян и председателя на УС на АПИ Георги Терзийски за продължаване на съвместните усилия на двете институции за изнасяне на транзитния трафик на преминаващи през града автомобили извън централната градска част. Изграждането на моста при „Лукойл" е само първата стъпка от усилията за създаване на транзитен път.

 

Следващият етап е изнасянето на движението, което сега преминава през кв. „Велчевски" на западния бряг на р. Осъм, между къщите и реката. Трасето е с обща дължина от 1 080 м, разположено от металния павилион за зеленчуци (север) до включването в ул. „Васил Левски" при бл. „Строител" (юг) и новоизградения мост. С двата етапа - изграждане на мост и на бъдещо трасе в кв. „Велчевски", се избягва преминаването на транзитните автомобили през ж.п. прелезите при „Лесопласт" и „Кози вир" и образуването на задръствания там. Преминавайки през новоизградения мост, движението ще се изнесе изцяло на източния бряг на реката и ще преминава покрай ТЕVA, Лидъл, пазара и магазин „Лайф".

 

Община Троян има намерение, съвместно с АПИ, да започне работа по отчуждаване на имотите, които се използват като обработваеми земи за производство на зеленчуци за лични нужди на къщи в квартал „Велчевски" и проектиране на пътя по западния бряг на реката. За това има сключено споразумение от 2014 г. между кмета на Общината Донка Михайлова и тогавашния председател на АПИ Дончо Атанасов.

 

Изграждането на обходен път на Троян е проблем, по който са извършвани проучвания и са провеждани многократно дискусии между община и държава през близо три десетилетия назад. Проучвани са варианти за далечен западен обход и за близък източен обход на града, но реализация не се е стигнало. От извършените проучвания за изграждане на обход на града и обсъжданията с АПИ се утвърди идеята, че най-подходящ е вариантът, който вече се реализира. В момента се работи по І етап, по участък 3 (пътен мост между път II-35 и път III-357). Приключи работата по участък 7 (реконструкция на южен вход) и участък 1 ( реконструкция северен вход).

 

С изграждането на транзитното трасе ще се избегне преминаването на транзитния поток от автомобили през центъра на Троян по ул. "Хр. Ботев" и ул. "Ген. Карцов", които не са оразмерени за тежък трафик. Значително увеличените инвестиции в индустриална зона предполага и изграждането на удобна прилежаща инфраструктура, която да повиши интереса на инвеститорите и да улесни достъпа на работници и доставчици към нея.

 

Участъкът от северния вход на Троян в момента се ремонтира и в бъдеще ще се ползва за достъп до централната градска част.

 

 
още от Новини

още от Страната