СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Как ще изглежда домът на бъдещето
 Facebook

Как ще изглежда домът на бъдещето17.09.2021 / 16:23 - CityBuild.bg

Само за 24 часа панелните дискусии на едноименният форум са гледани над 33 000 пъти.

 

 

Приключи първото издание на "Домът на бъдещето 2021" - първият в България специализиран форум, събрал водещите експерти от компании в сферата на архитектурата, интериорния дизайн и модернизацията. Събитието се проведе на живо онлайн във фейсбук страниците на profit.bg, novini.bg, woman.bg и idei.bg. Много зрители следяха лайф излъчването на дискусиите, а видеата с тях са гледани над 33 000 пъти само за 24 часа.

 

Най-зелената енергия е спестената енергия

 

"Домът на бъдещето 2021" започна с актуалната тема за устойчивост и зелени решения. Фокусът на дискусията бе модернизацията и енергийната ефективност като акцент за по-екологични жилища и офис пространства. „Най-зелената енергия е тази, която не използваме, а спестяваме", каза Стефан Антонов, мениджър Техника в ДАУ Бента България. Компанията Caparol е измислила топлоизолацията преди 65 години, за да достигне до съвършенството при топлоизолационните системи в световен мащаб и на българския пазар. „40% от енергията, която едно домакинство консумира, е за отопление или охлаждане, и ние работим, за да намалим загубите на тази енергия", допълни той. Сaparol разработва и нова концепция, която за ден пречиства въздуха за 1 200 човека - технология, която може да революционизира изцяло градската среда.

 

В дискусията експертно мнение споделиха още Димитър Димитров, изпълнителен директор на Алтерко, инж. Наталия Петрова, мениджър бизнес развитие в направление Системи за домашна автоматизация, Schneider Electric и арх. Павел Янев, основател на ALL in STUDIO.

 

Избирайте качествени материали - те са инвестиция в бъдещето

 

Борис Главчовски, управител на "Хьорман България", насочи вниманието към функционалността и възможностите на вратите за къщи „термокарбон", благодарение на които загубите на топлина са изключително малко. Фирмата производител N1 в Европа на външни и интериорни врати изброи и кои са качествата, които всеки трябва търси при избор на врата: сигурност (при защита от взлом), топлоизолация, шумоустойчивост, стабилност, устойчивост на вятър/вода, повърхност със стабилна UV защита, елегантен дизайн.

 

Ваня Иванова - маркетинг мениджър в Legrand Bulgaria, разказа за автоматизацията и иновациите на дома. Технологиите и приложението на Legrand са направени максимално удобно за потребителя, за да улеснят и създадат максимален комфорт. В същото време да спестят време, управлявайки дори осветлението и естествената светлина, която навлиза през щорите.

 

Съвети за красивия дом зрителите получиха още от Ивета Попова, водещ архитект в ATG Design, и Велко Стратиев, водещ проектант и съосновател на студио Индорио.

 

100 квадрата вече не е голям апартамент

 

Даниела Иванова, началник „Ключови партньорства и пейрол бизнес" в Пощенска банка, разказа, че търсенето на жилища е нараснало освен за къщи, то и за по-големи апартаменти над 100 квадрата с големи тераси. „Жилищното кредитиране отбелязва ръст над 30% в последната година", допълни тя.  Услугата по кредитирането е комплексна и за това Пощенска банка предлага специална възможност - лимит за ремонти и довършителни работи, част от ипотечния кредит със същата лихва и условия, които потребителят може да усвоява на траншове в момента, в който му се налага.

 

Достъпността и тенденциите на пазара за имоти проследиха още Галя Йорданова, изпълнителен директор на Gaida.ai, и Евгени Василев, управител на Arco Real Estate.

 

Над 400 домове в България са достъпни не с ключове, а с биоданни

 

Сигурността и комфорта на потребителя са фокус в съвремието на човека. Банките отговарят на голямото търсене с индивидуални оферти към потребителите и политика по цялостния процес по сделката за недвижим имот. Иван Иванов, директор "Банкиране на дребно" в БАКБ, сподели, че най-много кредити отпускат за жилища в големите градове. Освен повишеното търсене на къщи в близост до града, по-рано през годината са се увеличили сделките за ваканционни имоти на българското Черноморие. Една от устойчивите тенденции е за самостоятелни сделки за гараж и паркомясто. „Повишаването на цените на имотите доведе до това, че днес е все по-трудно да купиш имот със собствени средства", добави той.

 

Модерните начини за повишим сигурността  в дома представиха и инж. Стефка Иванова, директор „Управление на неавтомобилни продукти" в „ДЗИ - Общо застраховане" ЕАД, и Юлиан Софрониев, управител на "Биодит".

 

"Домът на бъдещето 2021" е събитие, организирано от profit.bg с медийната подкрепа на fakti.bg и imot.bg. Партньори на форума са Хьорман България, Philips, Пощенска банка, Кеш Кредит, Легранд България, Caparol и БАКБ. Дискусиите ще продължат да бъдат налични безплатно онлайн: Зелен Дом, Красив Дом, Достъпен Дом, Сигурен дом.

 

 
още от Новини