СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Излъчиха победителите от студентски конкурс за ландшафтна архитектура
 Facebook

Излъчиха победителите от студентски конкурс за ландшафтна архитектура23.04.2021 / 10:30 - CityBuild.bg

Участниците проектираха "Градина на младоженците" - обособена за целта паркова среда в район "Слатина".

 

 

Конкурсът е организиран от архитектурна колегия "Ж" - ландшафтни архитекти при РК София-град към КАБ, СО-Район "Слатина" и "Седмицата на брака" в България. Темата е свързана с това да се предостави възможност на младоженци за изнесен ритуал в обособена за целта паркова среда, както и да даде възможност на младоженците да засадят дърво. Идеята е на екипа на „Седмица на брака" в България, която се проведе за 10-та поредна година у нас. Тя има за цел да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да помогне на двойките по пътя им към изграждане на успешен брак. Инициативата е вдъхновена и е част от Международната Седмица на брака, която се провежда ежегодно от 7 до 14 февруари в над 25 страни по света.

 

Обектът на конкурса е между бул. „Шипченски проход", ул. „Иван Димитров-Куклата", ул. „592-ра" и ул. „Владово" в София. Територията се намира в центъра на аварийно обръщало (ухо) на трамваи №20 и №23. Площите се стопанисват от район „Слатина", като до момента не се извършвани планови паркоустройствени дейности. Растителността е спорадично разположена и представлява отделни храстови и дървесни групи.

 

Целта на студентския конкурс беше да се осигури единна и хармонична паркова среда на 7 712 кв.м, умело съчетаваща съществуващите инженерно-технически съоръжения и бъдещите функционални зони в парковата територия, обособяване на смислови центрове, кореспондиращи с добре планирана алейна мрежа с удобни и функционални връзки с елементи на парка и контактните територии. В журито участваха членове от районна администрация „Слатина", Седмица на брака и представители на АК ''Ж'' Ландшафтни архитекти при РК София-град към КАБ. Всяко едно проектно предложение представи оригинални идеи за територията, като журито определи следните победители:

 

Първа награда

Специална награда на Graphic Ground за графично представяне

Нели Колева - IV курс ЛАЛП, УАСГ

 

Наградите са плакет, летен стаж в администрацията на район "Слатина", стипендия от Leader's Academy и специална награда на Graphic Ground за графично представяне, графичен таблет Wacom и едногодишен SketchUp Pro лиценз.

 

 

Втора награда

Мила Александрова - III курс ЛАЛП, УАСГ

Никол Христова- III курс ЛАЛП, УАСГ

 

Наградата е плакет и стипендия от Leader's Academy.

 

 

Трета награда

Аделина Първанова - V курс ЛА, ЛТУ

Десислава Грозданова - дипломант ЛА, ЛТУ

 

Наградата е плакет.

 

 

Всички предадени проектни материали може да видите на сайта на конкурса тук.

 

 
още от Новини

още от АРТ