МРРБ стартира две европейски програми за общо 360 млн. евро

48

„ИНТЕРРЕГ ЕВРОПА“ и „Евро-Средиземноморски басейн“ (EURO-MED) са първите, които започват да се изпълняват реално


Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви покани за набиране на проекти по две от европейските програми за териториално сътрудничество за новия програмен период до 2027 г.

До 31 май потенциалните бенефициенти могат да кандидатстват по Програма „ИНТЕРРЕГ ЕВРОПА“ 2021-2027. Тя подпомага местните, регионалните и националните власти от целия ЕС за разработване и изпълнение на политики за регионално развитие чрез споделяне на общи решения. Подкрепените проекти за междурегионално сътрудничество трябва да включват национални, регионални или местни власти, както и други организации, отговорни за разработването и/или провеждането на политики за регионално развитие, от поне три различни държави в Европа за изпълнение на съвместни дейности от три до четири години. Допустими са мерки за изпълнение на политиките за по-конкурентоспособна и по-интелигентна Европа; по-зелена, нисковъглеродна и устойчива Европа; по-добре свързана Европа; по-социална и по-приобщаваща Европа; Европа по-близо до гражданите; по-добро управление на сътрудничеството. В зависимост от статута на организацията, програмата предлага финансиране от Европейския фонд за регионално развитие в размер от 70% до 80% за проектни дейности като съвместни срещи, проучвателни посещения, партньорски проверки, разработване на планове за действие. Бюджетът по поканата от ЕФРР е 130 милиона евро. В зависимост от броя на партньорите и продължителността се очаква финансирането на проект да бъде средно около 1-2 млн. евро.

До 24 май т.г. се набират предложения по новата програма за териториално сътрудничество на ЕС „Евро-Средиземноморски басейн“ (EURO-MED) 2021-2027 г. Потенциалните бенефициенти могат да подават предложения по Приоритет 3 „Добро управление на Средиземноморския регион“. Предвижда се подкрепа на проекти за институционален диалог – с бенефициенти регионални и национални публични органи. Целта е подобряване на координацията между отделни проекти и създаване на клъстери от проекти с оглед успешно интегриране на резултатите в практиката и публичните политики. Дейностите са насочени към бъдещите тематични проекти по първите два приоритета на програмата - иновации и околна среда. Очакваният старт на проектните дейности е до края на месец ноември т.г.  Предвижда се финансиране на съвместни инициативи на местно, регионално и национално ниво по приоритетните направление „Иновации“, „Адаптиране към климатичните промени и преход към кръгова икономика“  и  „Подобряване на управлението и сътрудничеството“.

Чрез европейския инструмент България има достъп до европейско финансиране за изпълнение на съвместни проекти заедно с 67 региона на Средиземно море – най-вече крайбрежните части и острови в десет държави-членки на ЕС. С цялата си територия участват още Хърватия, Кипър, Гърция, Италия, Малта и Словения. Включени са и 11 региона от територията на Испания, 5 региона от Франция, 3 региона от Португалия, както и държавите кандидат-членки на ЕС: Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Албания. Общият прогнозен бюджет на инструмента за периода 2021-2027 г. е около 230 милиона евро, осигурени от Европейския фонд за регионално развитие и национален принос от държавите-участници. Програмата ще финансира мерки в областта на иновациите и новите технологии – проекти за повишаване на капацитета за иновации на публичните власти и частните субекти за прилагане на решения за устойчива и зелена икономика и по-екологична среда за района на Средиземно море. Във фокуса на програмата е и опазването на околната среда, като са предвидени мерки за решаване на общи проблеми, свързани със замърсяване на морските територии, управлението на отпадъци, опазване на биологичното разнообразие и др.

И по двете програми съфинансирането от Европейския фонд за регионално развитие на проектните дейности е в размер на 80%. МРРБ ще предостави национално съфинансиране от републиканския бюджет на всеки български партньор в размер на 15% от неговия бюджет в проекта, чрез сключване на договор за предоставяне на национално съфинансиране между министерството и партньора. Останалата част (5%) от националното съфинансиране ще бъде собствен принос на бенефициентите.

ОЩЕ НОВИНИ

Правителството одобри проект за промени в Закона за индустриалните паркове

Правителството одобри проект за промени в Закона за индустриалните паркове

Очакваните резултати от прилагането на акта включват създаване на по-­добри условия за инвестиции и за насърчаване на инвеститорите да извършват производствена дейност в тези зони

Нов многофункционален център и обновен централен площад ще имат в Момчилград

Нов многофункционален център и обновен централен площад ще имат в Момчилград

Споразуменията бяха подписани преди дни в Министерството на регионалното развитие

Скоро се очаква да започне ремонт и благоустройство на пешеходно пространство по ул. "Димитър Благоев" в Бяла Слатина

Скоро се очаква да започне ремонт и благоустройство на пешеходно пространство по ул. "Димитър Благоев" в Бяла Слатина

Според Общината, с изпълнението на дейностите централната алея на града ще придобие по-красив, по-уютен и естетически издържан облик

Изготвят работен проект за благоустрояване на крайречната зона по река Янтра в Габрово

Изготвят работен проект за благоустрояване на крайречната зона по река Янтра в Габрово

Участъкът е между моста на ул. “Д-р Никола Василиади“ и моста на ул. „Христо Ботев“

Обсъждат превръщането на жп гарата в Банско в транспортен център и музей на Родопската теснолинейка

Обсъждат превръщането на жп гарата в Банско в транспортен център и музей на Родопската теснолинейка

В началото на месеца беше извършен оглед на линията и инфраструктурата на гарите от  представители на БДЖ-ПП и НКЖИ

Кметът на Варна: Започнахме да разписваме ПУП-овете по нов, по-логичен и далновиден принцип

Кметът на Варна: Започнахме да разписваме ПУП-овете по нов, по-логичен и далновиден принцип

Голяма част от хаоса в градската среда идваше именно от лишената от мисъл схема за подписване на подробните устройствени планове, коментира Благомир Коцев