СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Катамаран направи първия си курс до новия етнографски комплекс "Ченгене скеле"
 Facebook

Катамаран направи първия си курс до новия етнографски комплекс "Ченгене скеле"01.09.2021 / 15:24 - CityBuild.bg

В него оживява историята на най-древния поминък по морето - рибарството.

 

Първият маршрут на катамарана беше до новия културно-исторически комплекс "Ченгене скеле" до едноименното колоритно рибарско селище и устието на река Отманлийска.

 

 

 

 

 

 

На официална церемония на порт Бургас олимпийската шампионка от ансамбъла по художествена гимнастика Стефани Кирякова кръсти новата придобивка на община Бургас - катамарана „Бургус". Плавателният съд ще обслужва целогодишно туристическите маршрути до Ченгене скеле, остров Света Анастасия и други пристанища на територията на община Бургас. Катамаранът, построен във варненска корабостроителница, е с дължина 20 метра, широчина близо 8 метра и с капацитет за 100 пасажери. Средната му скорост е 25 км/ч., притежава соларна система, която ще осигурява 20 процента от необходимата енергия на кораба, а за пътниците е осигурен wi fi достъп. 

 

 

В новия комплекс е изградена лодкостоянка с пристан, която ще има и други функции - съоръжението с колонки за снабдяване на плавателните съдове с вода и електричество ще обслужва дейностите по непромишлен риболов, ще е и място за укритие на малки риболовни плавателни съдове със своя ограден вълнолом с обща дължина от почти 200 метра, който защитава акваторията на лодкостоянката от север, северозапад и запад.

 

 

Новият път до КИК „Ченгене скеле" завършва с паркинг за около 50 автомобила. В близост има барбекю зона, а плажчето вдясно от новата лодкостоянка може да посети всеки.

 

 

 

 

 

 

В новия комплекс са изградени многофункционална зала, детска площадка, крайбрежна алея, площадно пространство с амфитеатър за малки концерти на открито, кафене-клуб на моряка.

 

 

 

 

 

 

 

 

В етнографски комплекс оживява историята на най-древния поминък по морето - рибарството. В три експозиционни къщички ще се провеждат обучения, изложби и демонстрации на рибарски практики. В тях и във външните пространства известният бургаски художник и сценограф Венелин Шурелов (автор и на инсталацията „Един човек" на мястото на мавзолея в София) е аранжирал котви, гребла, мрежи, дребни рибарски принадлежности. Интересни артефакти и експонати на подводната археология са изложени в музейните пространства.

 

 

Първата къщичка има за цел да въведе посетителите, запознавайки ги с особеностите на местоположението, историята и археологията на черноморския басейн, история на възникване и развитие на рибарското селище, флора, фауна и актуални проблеми, свързани с екологията. Втората къщичка показва защо рибарството е сбор от множество практични умения: лодкарство, мрежарство, ветроходство, навигация, гмуркане, кулинария. Третата къща показва колекция от материали, обекти, вещи с всевъзможен произход и предназначение, които подчертават чудатия характер на сливане между представата за съкровища и вехтории. Тя представя обитателите като пъстър сбор от индивидуалности, шарен портрет на хора с неповторим стил на живот.

 

 

 

 

 

 

 

Новият катамаран за достъп по море до комплекса „Ченгене скеле" е финансиран по проект "Силата на водата", реализиран с безвъзмездна помощ по ОПРР и със заемен ресурс от Фонд за устойчиви градове. По проекта са в ход и строителните дейности за реставрацията на храма "св. Св. Кирил и Методий", както и за изграждане на демонстрационен център на Акве Калиде.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Любопитно