Катедралата „Нотр дам“ в Париж ще бъде цялостно възстановена

632
До няколко месеца започва същинската работа след пожара през 2019 година.

 

Възстановяването на „Нотр Дам" е напълно възможно, уверен е главният архитект на историческите паметници във Франция проф. Бенжамен Мутон*, който на 17 септември изнесе публична лекция в СУ "Св. Климент Охридски" на тема "Опазване на културното наследство: Нотр дам дьо Пари, предизвикателствата на реставрацията".  Събитието беше организирано от Френският институт в България в партньорство с Музея, катедра "Романистика" и Франкофонски център на университета. Специалистът бе в България за лекция в програмата на Европейските дни на наследството, организирани от Френския институт в партньорство с Министерство на културата и Столична община.

 

 

Проф. Мутон не може да си обясни как готическата катедрала е била обхваната от унищожителния пожар. "Това е мистерия, която не се разкри. Не се знае защо и как катедралата избухна в пламъци. Всички причини за пожара бяха елиминирани и не можем да разберем какво е станало", посочи архитектът. Според него е имало пожарна сигнализация и датчици навсякъде, както и необходимата апаратура, за да се отговори на всякакъв риск при пожар. Припомняме, че пожарът се разрази по време на обновяване на катедралата, което започна през 2018 година. Заради него 16 медни статуи около високата кула бяха свалени, за да бъдат реставрирани в ателиета.

 

 

Катедралата се спаси от пълно разрушаване след пожара на 15 април 2019г., но бяха унищожени кулата-стрела, която рухна заедно с покрива, както и вътрешността на сградата. Кулата се издигаше на 93 метра и беше изградена от 500 тона дърво и 200 тона олово, а покривът на катедралата от олово имаше някои от най-старите оцелели в Париж конструкции от дървесина. Освен дървения таван, който беше разрушен от пожара, бяха унищожени стъклописи и артефакти в катедралата, пострада сериозно и органът от 17-ти век.

 

 

След продължилите две години ремонти арх. Бенжамен Мутон е категоричен - катедралата може да бъде възстановена в автентичния си облик, като за целта са правени много анализи и проучвания. Ще бъдат възстановени сводовете, кулата-стрела и скелета на сградата, който според арх. Мутон е направен блестящо и сега ще бъде израден по същия начин, без да се добавя нещо. „Ще е необходимо обаче да се подсили пожарната защита", отбеляза професорът.  

 

 

Първото предизвикателство непосредствено след пожара е било да се предотврати срутване на сградата и тя да се укрепи, така че работниците да могат да влязат вътре и да започнат работа. Това е извършено в рамките на 15-20 месеца. В операцията по укрепването и реставрирането се включиха десетки строителни специалисти, дърводелци, професионални катерачи и експерти по подмяната на повредените елементи от органа на храма. Издигнати бяха временни конструкции, които подсигуриха кулите, арките и стените на катедралата. На мястото на унищожения й покрив беше инсталиран "чадър", който предпазва вътрешността на църквата от атмосферното влияние. В средата на март пандемията отложи работата с месеци. През цялото време катедралата се наблюдаваше от система със 100 датчика, която следи за най-малкото отклонение в конструкцията.  

 

 

Второто предизвикателство са били множество проучвания и огледи, които да отговорят на определени въпроси. Миналата година национална комисия е анализирала събраната от архитектурния екип информация са самата сграда и произведенията на изкуството.   

 

 

Третото предизвикателство, което предстои, е да бъдат реставрирани всички компрометирани елементи. Набавени са всички необходими дъбови дървета от гори от различни региони на Франция и започва работа. Старият скелет на сградата е бил не от сухи, а от зелени от дървета - отсичали са ги през есента и са започвали да изграждат скелета през идващата пролет. Необходимите за възстановяването сега дървета трябва да са на близо 80 години, с диаметър около 20-30 см и височина от 12 до 15 метра. Предстои да започнат преговори с компаниите, които са кандидатствали за участие в мащабната процедура по реконструкцията. В нея ще има близо 100 поръчки за различни строителни и възстановителни работи.

 

 

 

 

Поставеният от президента на Франция Еманюел Макрон петгодишен срок за възстановяване на катедралата е колкото достатъчен, толкова и не. "През 2024 г. хората ще се върнат и ще има църковна служба пред органа. Катедралата ще е отворена, ремонтните дейности ще продължат още поне десет години, но важно е, че в нея ще се върне животът", каза арх. Мутон. Вижте лекцията на френски език на проф. Бенжамен Мутон тук.

 

 

*Бенжамен Мутон е професор в престижното училище „Шайо" от 1983 до 2016 г.  Той е главен архитект за опазването на културното наследство в различни области на Франция - Рон Алп (1994-1998), Пикарди (1994-2002), Париж (1998-2013), Инвалидите, Военното училище, Триумфалната арка и през 2000г. Нотр Дам дьо Пари, Пеи дьо ла Лоар (2000-2010), Център (2010-2013). Експерт е в Министерството на културата за сътрудничество на културното наследство (Румъния, Рига) и за сеизмични експертизи (Асизи, Сишуан). Експерт е в ЮНЕСКО за Световното наследство (Ангкор, Москва, Ла Вилет), президент е на Френската академия за архитектура (2005-2008), вицепрезидент на ИКОМОС Франция (2011-2014).  Участвал е в многобройните най-значими реставрации във Франция, а днес е професор в Шанхайския университет. Награден е с Орден на Почетния легион, Орден за заслуги към Франция и Орден за изкуства и литература.