СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Къщата на Цветан Радославов няма да бъде събаряна или надстроявана
 Facebook

Къщата на Цветан Радославов няма да бъде събаряна или надстроявана20.04.2021 / 14:40 - CityBuild.bg

Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

 

 

Къщата, в която е живял Цветан Радославов (автор на химна на България) категорично няма да бъде нито събаряна, нито надстроявана. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в своя Фейсбук профил. По нейна инициатива и по предложение на главния архитект на София арх. Здравко Здравков Столична община възлага изработването на актуализирани режими за опазване на сградата и на цялата зона около паметника, които ще се предложат за приемане на Министерство на културата. "Това е единственият законен начин, по който може да се въведе рестрикция на застрояване в зоната. Надявам се, че Специализираният експертен съвет по опазване на недвижимото културно наследство към Министерство на културата ще го приеме", казва Фандъкова.

 

 

Поводът за публикацията на Фандъкова стана съобщение от район „Средец" за постъпила заповед от 21.10.2020г. на главния архитект на Столична община за изработването на проект за Изменение на плана за регулация и застрояване (ИПРЗ) и Работен устройствен план (РУП) за УПИ ХІ-63 във връзка с предложение за промяна на предназначението от „за офиси" в „за обществено обслужващи дейности", запазване на сградата на ул. "Ангел Кънчев" 3 и изграждане на нова сграда с преход в етажността съответно: 2М; 2М+3; 2М+4; 2М+5+Т и подземен гараж на три нива. В връзка със съобщението и заповедта беше организирана и петиция.

 

 

 

 

Издадената през 2020 г. заповед за изменение на плана стъпва на внесено положително становище от Министерство на културата, като в заповедта е поставено условие за намаляване на застрояването. То обаче може да бъде законово гарантирано само ако Министерство на културата приеме предложението на общината за въвеждане на нов охранителен режим в зоната на паметника. "Затова поискахме от Министерство на културата да не съгласува проекти за намеси в сградата и охранителната ѝ зона до приемане на новите режими за опазване", каза също Фандъкова. "Това е общото ни становище с кмета на район „Средец“ Трайчо Трайков, който по закон има задължение да съобщи заповедта и да събере възраженията към нея", посочи още кметът.

 

Изработването на режими за опазване, които да определят обхвата на допустимите намеси в зони, е ключова задача както за защита на паметниците на културата, така и на средата около тях. Затова и по инициатива на главния архитект Столична община разработи такива режими за цялата зона между бул. „Патриарх Евтимий“, ул. „Граф Игнатиев“ и ул. „Георги С. Раковски“, както и за всички единични недвижими културни ценности в нея.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано