СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Мечти, облечени в модерна и съвременна архитектура
 Facebook

Мечти, облечени в модерна и съвременна архитектура29.01.2021 / 13:29 - CityBuild.bg

В проектите ни са вложени много търпение, любов, постоянство и качествен детайл, казват „Николова Радев Архитекти".

 

Снимки: „Николова Радев Архитекти" ООД

 

Катерина Николова завършва Първа езикова гимназия във Варна и архитектура в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Работи пет години в бюрото на арх. Таня Глебова и арх. Симеон Цонков, след което започва самостоятелна практика. В работата си най-много цени общуването с клиентите и предизвикателството да сбъдне желанията им по възможно най-качествения от архитектурна гледна точка начин. Страстен почитател е на модата и съвременните американски комици. 

 

Ганчо Радев завършва природо-математическата гимназия в Бургас и архитектура в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. В работата си най-много цени отношението и изграждането на единство между форма и функция. Любител е на високите сгради. Почитател е на спорта, адреналина и хубавата музика.

 

Доколко е важен клиентът за реализиране на обект без компромиси?

 

К. НИКОЛОВА:

Клиентът има определяща роля в нашата работа. Той избира архитекта, който от своя страна се води по естетическото чувство и практични нужди на клиента при проектирането и реализацията.

 

Г. РАДЕВ:

Какво би бил един филм без сценарий? Пълен хаос. Клиентът е ключов фактор за реализацията на всеки обект. Той е автор на заданието, по което проектираме. Важно е и доверието към проектантския колектив. Ако то е налице, нещата се случват бързо, лесно и качествено. Опитът ни до момента показва, че може да бъде спечелено доверието на почти всеки клиент - понякога трудно, но предизвикателствата правят работата ни интересна.

 

Как се постига единство между форма и функция?

 

К. НИКОЛОВА:

Трудно е да се опише процесът, но докато проектираме, едновременно мислим и за формата на бъдещия обект, и за всички негови функции. Комбинация е между талант и много знания и практика. Не може нито без едното, нито без другото.

 

Г. РАДЕВ:

Единство между форма и функция се постига с компромиси. Когато доминира едното, то е за сметка на другото. Неслучайно има цели движения, които ги подкрепят поотделно. Ако трябва да разгледаме двете като индивидуални феномени, формата е чувство, тя е абстрактна и се заражда в душата и съзнанието на всеки архитект. От друга страна функцията е пряко свързана с опита, там нещата са аналогични на точните науки. Нашата задача е да постигнем единство между "религия" и "наука". На първо четене звучи невъзможно, но за един професионалист това е ежедневие. Той знае къде да преобладава формата, къде функцията и къде трябва да са в пълна хармония.

 

На 16 декември 2020г. Къща 007 спечели не само Годишна награда в конкурса АРХ ИНОВА 2020, но и големите симпатии на журито. Защо според вас проектът предизвиква такъв интерес и какво вие лично бихте откроили в него?

 

К. НИКОЛОВА:

За съжаление в България рядко се работи с качествени материали и търпение за добър детайл на сградите. Къща 007 е съвременна, с изчистени форми, плосък покрив, но не е анонимна, разпознаваема е. Също е вписана много добре в природната среда около нея. Мислим, че всичко това е помогнало проектът да се отличи.

 

Г. РАДЕВ:

Къщата е проектирана с много любов и внимание към детайла. За всеки елемент отделихме специално внимание, време не беше спестено. Това е от обектите, които се правят от любов към изкуството, от любов към архитектурата. Относно наградата, може би сме предали част от емоцията си на журито или са оценили огромния ни труд, може би е комбинация от двете, можем само да гадаем. За нас Къща 007 е една мечта, облечена в образа на модерната и съвременна архитектура.

 

Снимка: Гергана Дерменска

 

Възложителят лесно ли прие идейния проект или се наложи да положите повече усилия, за да го убедите в достойнствата му? 

 

К. НИКОЛОВА:

Идейният процес не беше нито много кратък, нито прекалено дълъг, и когато усетихме какво не би допаднало на инвеститора, вече беше лесно да предложим варианта, който да го удовлетвори.

 

Г. РАДЕВ:

В работата ни основна и първа стъпка е формирането на идеята за даден обект. В първите срещи с клиента нашата цел е да анализираме неговите представи и желания. Когато това е успешно, процесът по убеждаване е лесен и приятен.

 

Може ли да разкажете повече за избора и реализацията на фасадната облицовка? В България рядко се откриват смели решения с добре изпълнен детайл.

 

К. НИКОЛОВА:

Ние като архитекти отдавна познаваме и харесваме клинкера като фасадна облицовка. В западния свят се използва често не само в традиционни като архитектура сгради, но и в модерни. В България по-рядко се правят цели фасади с облицовъчни тухли поради две причини - земетръса и цената. Тук отново трябва да похвалим нашите клиенти, че имаха желанието и търпението да се работи с този красив материал. Партньорите ни от "Сити груп-Благоевград", опитни в окачените фасади, измислиха уникален детайл за закрепване на тухлата. Поради високата степен на земетръсна опасност в България, те срязаха всяка тухличка наполовина в дебелина, за да олекотят цялостната тежест на окачената фасада. Монтажът е сух, към метален носещ скелет, в който е разположена топлоизолацията от вата. Само при детайлите около прозорците е използвано лепило.

 

Може ли да се каже, че Къща 007 вече е емблематичен обект за вашето студио?

 

К. НИКОЛОВА:

Това със сигурност е един от обектите, с които най-много се гордеем.

 

Г. РАДЕВ:

Работим усилено и по други обекти, които имат потенциала на Къща 007. Надяваме се възможно най-скоро да имаме възможността да ги споделим.

 

Снимка: Гергана Дерменска

 

Още един впечатляващ ваш проект е спортно-увеселителният парк в село Чавдар, който като че ли няма много аналози в страната ни. С какво е специфичен той и защо няма подобни примери у нас?

 

К. НИКОЛОВА:

Участвах в проекта в с. Чавдар по покана на мой колега - арх. Ралица Зортева. Благодарение на нея се запознах с кмета на селото и мога да кажа, че и тук съществено за успеха на проекта беше одобрението в общината на предложения от нас смел и съвременен дизайн. Често клиенти подхождат предпазливо и с недоверие към актуалните архитектурни похвати и това пречи на градската ни и крайградска среда да имат повече примери като парка край с. Чавдар.

 

Снимка: Николова Радев Архитекти" ООД

 

Отдавате ли приоритет на определени материали, комбинации и акценти в архитектурните си и дизайнерски проекти?

 

К. НИКОЛОВА:

Като професионалисти не можем да имаме любим материал. Всеки един може да намери своето точно място в наш проект. Водим се по естетическото чувство на клиента и нуждата на конкретния дизайн и може би затова всички наши проекти изглеждат различно един от друг като усещане и визия.

 

Г. РАДЕВ:

Стараем се да „обичаме" всички материали еднакво. Според нас всеки от тях, правилно комбиниран, има своето достойнство. Овладяването на всички е сложен процес, изискващ многогодишен опит и значителни познания за всеки от тях.

 

Разкажете накратко за други ваши проекти - реализирани или в процес на реализация - Къща за гости в Банско, училищен двор в Симитли или интериорните проекти Апартамент 003 и Апартамент 004...

 

Г. РАДЕВ:

Гордеем се с нашите проекти, всеки има своите достойнства. В тях са вложени много търпение, любов и постоянство, като винаги се стараем да постигнем максималното спрямо желанията, идеите и възможностите на нашите клиенти.

 

Апартамент 003 - „малкото бижу в големия град" - това бяха думите на нашите клиенти. Задачата беше предизвикателна и много приятна. С ограничен бюджет и пространство трябваше да създадем елегантен, съвременен и функционален, изпълнен с топлина и уют дом за младо семейство. Комбинацията от светли тонове по стените и мебелите, дървеният под и огледалните повърхности създадоха необходимото усещане за чистота и обем. Множеството картини одухотвориха жилището, придавайки му завършеност и цялост.

 

Снимка: Гергана Дерменска. Апартамент 003.

 

К. НИКОЛОВА:

„Къща за гости в Банско" работихме с малък бюджет, но с клиенти с много вкус и желание за добър резултат. Това помогна да постигнем смислен проект, с който много се гордеем.

 

За двора на училището в гр. Симитли (както в с. Чавдар) отново попаднахме на община, която иска да види построена съвременна архитектура. Направиха се компромиси с някои материали и детайли, но сме изключително удовлетворени, че архитектурната идея и форма не беше компрометирана или променяна.

 

Ценим много високо интериорите и на Апартамент 003, и 004. Те са пример за това как бюджетът на обекта не е най-същественото за качествен резултат. Много по-важна роля има визията от началото на проектантския процес, постоянството и качественият детайл.

 

Снимка: Гергана Дерменска. Къща за гости в Банско.

 

Снимка: Николова Радев Архитекти" ООД . Училищен двор в Симитли.

 

Снимка: Гергана Дерменска. Апартамент 004.

 

Арх. Николова, в своята визитка казвате, че сте почитател на модата и на съвременните американски комици. Следвате ли тенденции в работата си и помага ли чувството за хумор при общуването с клиента? 

 

К. НИКОЛОВА:

Благодаря за хубавия въпрос! Като професионалист следя и се информирам за всички актуални архитектурни тенденции и избирам според клиента кои кога да предложа. Чувството за хумор помага, а понякога и спасява в тежки моменти от нашата практика. Смятам, че е полезно не само в работата, а винаги и във всяка житейска ситуация.

 

Арх. Радев, любител сте на високите сгради, почитател сте на спорта, адреналина и хубавата музика. Защо високи сгради и има ли място за музика в процеса на проектиране?

 

Г. РАДЕВ:

Човек мечтае, гледайки високо в небето. Това са за мен небостъргачите - една мечта. Те символизират непрестанният устрем на човек да покорява нови върхове и да си поставя нови предизвикателства. Те са плод на безпределният човешки потенциал.

 

Музиката е неразделна част от работния процес и не само. В нея намирам вдъхновение и дори нови идеи. Няма по-добър начин да се откъснеш от света и да се концентрираш в работата си от чифт слушалки и подходяща музика.  

 

Какво ви предстои като архитекти и в какво усещате най-силно потенциала си?

 

Г. РАДЕВ:

Какво предстои, можем само да предполагаме. Ще продължаваме да се развиваме и ще даваме най-доброто от себе си, както досега. Надяваме се с годините да успеем да помогнем на максимално много хора в реализирането на техните мечти за една по-добра, по-красива и по-функционална среда.

 

Как ви се отразява кризата заради пандемията?

 

Г. РАДЕВ:

През 2020 година пандемията поднесе много загуби на България, а и на цялото човечество. Въпреки че не е най-силно засегнат, строителният сектор също беше поразен. Забелязва се спад на инвестиционните намерения, както и тенденцията за децентрализация от града към неговите покрайнини и околности. Ще настъпят промени и ние ще се адаптираме.

 

Интервю на Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от Интервюта

още от Избрано