Мелницата в Балчик да стане културно-информационен център

2984

Върху тази идея работи община Балчик съвместно с клуб "Приятели на Балчик", съобщи кметът Николай Ангелов.


Той добави, че сградата е 100 % общинска собственост и с готовия проект за нея ще се кандидатства по ОП "Регионално развитие" по мярка за развитие на туризма. "Идеята е да превърнем старата мелница в туристическа атракция, като смятаме да предлагаме мултимедийни експозиции, в част от нея да излагаме движими археологически и исторически ценности, открити в Балчик и околностите.

 

Проектът ще бъде подаден заедно с искане и за финансиране на реставрация на късноантичната крепост в кв. "Хоризонт" и средства за реставрация на Текето в Оброчище - каза още Ангелов. Арх. Владимир Попов - председател на клуб "Приятели на Балчик", в който членуват български и румънски архитекти и интелектуалци, сподели, че сградата на старата мелница в Белия град е уникална не само за страната, а и за Европа, защото е една от първите стомано-бетонни сгради от онова време.

 

"Тя е построена от едно от първите у нас акционерни дружества през 1909 г. Преживяла е двете войни, като има данни, че през Първата световна война е била улучена от снаряди, но целостта й е запазена. Интересен е и фактът, че собствениците са фалирали, като това се смята и за един от първите умишлени фалити у нас", добави Попов. Той допълни, че оборудването вътре е било на фирма "Лутер" от Брауншвайг, която съществува и до днес.

 

Самата сграда е пететажна. В момента в нея се помещават само гранична полиция и ателиета на художници.

 

Каменните сгради в Балчик са строени през различни периоди на българската история и затова могат да се откроят поне седем исторически пласта, запечатани в архитектурата на града и които, условно казано, носят белезите на седем цивилизации, каза още арх. Попов.

 

Друго интересно е, че във всяка една сграда има поне едно парче от местния, така наречен „балчишки камък". Историята на архитектурата на града показва, че много често този камък е преминавал от една сграда в друга, допълни арх. Попов. Затова всички сгради, дори и тези, които нямат претенциозен външен вид, съдържат частица от нашата история.

 

Групата архитекти, които са насочили своята работа в посока на опазване на архитектурното наследство на града, счита, че усилията трябва да бъдат насочени не толкова към реставрация на отделни сгради - паметници на културата, колкото към цялостно облагородяване на архитектурната среда в Балчик. Ако това се осъществи на практика, на преден план ще бъде изведен емблематичния образ - белокаменният Балчик.

 

Трудно се постига баланс между ново строителство и опазване на стари сгради и традиционния облик на града, отбеляза арх. Владимир Попов. Той даде за пример сградата на рибната борса - постройка, обявена за паметник на културата, който беше на границата да бъде унищожен заради нечии бизнес интереси. След намесата обаче на различни заинтересувани страни, включително и на самите граждани на Балчик, сградата ще бъде възстановена.

 

Арх. Попов допълни, че в момента се работи и над идея за създаване на културни маршрути, които да са наситени с културни паметници, характерни за района на Балчик. В града целта е да бъдат запазени не само отделни сгради, но целият културен ландшафт, който включва земни форми, зеленина и архитектура, които в съчетание правят мястото уникално не само за страната, но и в европейски мащаб.

 

На снимката: На 28.11.2007г. "Гражданска защита" отстранява откъснали се заради силен вятър ламарини от покрива на старата мелница; narodnodelo.bg  

ОЩЕ НОВИНИ

Отличиха три проекта в конкурс в рамките на Седмицата на ландшафтната архитектура в Лесотехническия университет

Отличиха три проекта в конкурс в рамките на Седмицата на ландшафтната архитектура в Лесотехническия университет

Третокурсникът Слави Дичев спечели първото място за идеен проект за коридорно пространство на третия етаж на учебното заведение

Търговска верига започна изграждане на нов комплекс в столичния квартал "Орландовци"

Търговска верига започна изграждане на нов комплекс в столичния квартал "Орландовци"

Освен супермаркет, в комплекса ще има магазини за бърза мода и редица допълнителни услуги

Отворен за посетители е обектът "Античен град Хераклея Синтика"

Отворен за посетители е обектът "Античен град Хераклея Синтика"

Община Петрич изпълни проекта за реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на археологическия обект и прилежащи некрополи

Кметът на София поиска да бъде възстановен статутът на недвижими културни ценности на 17 сгради

Кметът на София поиска да бъде възстановен статутът на недвижими културни ценности на 17 сгради

Те са били паметници на културата, но през различни периоди от време този статут им е бил отнет