СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Нова методология за подобряване средата на обитаване ще обсъждат на форум
 Facebook

Нова методология за подобряване средата на обитаване ще обсъждат на форум14.10.2021 / 11:25 - CityBuild.bg

На холистичният подход към обновяването на сградите е посветен Панел 2 на конференцията.

 

 

Международната конференция по сеизмично инженерство BEF2021 на 20 и 21 октомври е организирана от Съюза на строителните инженери в България (ССИБ) и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) - Регионална колегия София-град. Партньори на събитието са Европейският съвет на строителните инженери (ECCE) и Европейският съвет на инженерните камари (ECEC). Членовете на тези организации са поканени да вземат участие в конференцията.

 

 

Необходимите подобрения на енергийната ефективност и сеизмичната безопасност на съществуващите сгради, новите технологии за комбинираната им модернизация, новата методология за оценка на ефекта от модернизацията, новият сценарий за намеса и стартиралият New European Bauhaus, който цели подобряване на средата на обитаване като цяло. На тези теми и на холистичният подход към обновяването на сградите е посветен Панел 2 на Международната конференция по сеизмично инженерство.

 

 

Научният център към Европейската комисия (JRC) ще представи резултатите от ръководения от тях по възлагане от Европейската комисия пилотен проект "Интегрирани техники за сеизмично усилване и енергийна ефективност на съществуващи сгради". Очаква се да бъдат представени нови технологии за комбинирано подобряване (на сеизмичната сигурност и енергийната ефективност) на съществуващи сгради. Резултатите от пилотния проект ще бъдат основание за вземане на решение от Европейската комисия за планиране и използване на европейски средства за превенция на бедствия и намаляване на рисковете, чрез прилагане нов интегриран подход за едновременно сеизмично усилване и подобряване на енергийната ефективност на сградния фонд.

 

Ръководителят изследователски проекти в ELSA д-р Паоло Негро, понастоящем ръководител на JRC Action SAFESUST (Безопасност и устойчивост), ще акцентира върху влиянието на устойчивостта и изискванията за енергийна ефективност върху проектирането и обновяване на сгради. Д-р Негро е член на Техническия комитет ISO TC71 - „Бетон, стоманобетон и предварително напрегнат бетон", член на Техническия комитет TC13 „Сеизмичен дизайн", на Европейската конвенция за стоманени конструкции и председател на два подкомитета, отговарящи за изготвянето на нови норми.

 

Разработването на съвременни материали и нови технологии за комбинираното сеизмично и енергийно обновяване на съществуващите сгради ще представи д-р Дионисиос Бурнас, ръководител на екип на JRC.   

 

 

Официалното становищe на Европейския съвет на строителните инженери (ECCE) по темата ще бъде представено от инж. Платонас Стилиану. Той ще развие тезата, залегнала в "3S approach", за необходимостта от интелигентно финансиране за интелигентни сгради, сгради, които да удовлетворяват 3S подхода - безопасни, здрави и устойчиви. Ще бъде представен подробно казус на съществуваща сграда в Кипър, която е сеизмично и енергийно обновена.

 

Проф. д-р инж. Мери Цветковска от Университета „Св. Кирил и Методий" (UKIM) в Скопие е и ръководител на департамента на Строителните инженери в Камара на оправомощените архитекти и оправомощените инженери на Северна Македония и президент на Македонската асоциация на строителните инженери - MASE. Тя ще коментира влиянието на стени от стоманобетон върху енергийната ефективност на сгради в контекста на изискванията при интегрирания подход за сеизмично усилване и енергийна ефективност на сградите, ще анализира въздействието на стоманобетонните елементи като част от обвивката на сградата върху енергийните изисквания за отопление и охлаждане.

 

Инж. Катерина Тарнава и инж. Дионисия Панагиотопулу, ръководители на отдела за цифрова обработка на данни и на отдела за земетръсно инженерство на Организацията за планиране и защита при земетресения (EPPO) на Гърция ще представят рамката за предварителна оценка на сеизмичната уязвимост на сгради с обществено предназначение в Гърция.   

 

 

Организаторите канят всички с професионален интерес към тематиката да вземат участие в Международната конференция по сеизмично инженерство на 20 и 21 октомври. Конференцията ще се проведе онлайн с излъчване на живо на лекциите на български и английски език. Участието в конференцията е безплатно. Регистрацията е отворена на сайта на форума www.bef2021.uceb.eu.

 

*Очаквайте информация за Третия панел в Международната конференция по сеизмично инженерство на 20 и 21 октомври. Вижте и подробности за Първия панел.

 

 
още от Новини

още от Баш майстор