Метрото е най-успешният инфраструктурен проект за 2007-2017

1580

На специалното издание на "Infrastructure Bulgaria Awards 2018" бяха отличени проекти в още 5 категории.


Наградата "Най-успешен инфраструктурен проект на десетилетието" за периода 2007-2017 за възложител получи вчера вечерта кметът на Столична община, а за бенефициент - "Метрополитен" ЕАД.

 

 

С награди бяха отличени и изпълнителите с най-голям принос в реализацията на метрото: "Джи Пи Груп" - 5 метростанции и надземни тунела, "Трейс Груп Холд" - 4 метростанции и надземни тунела, "Доуш иншаат ве тиджарет" - 3 подземни станции и 4 километра тунела, "Геострой" - 2 метростанции и надземни тунела, "Станилов" - 2 метростанции и тунели, "Евро Алианс Инженеринг" - метростанция и тунели с подземен способ.

 

Специални грамоти за принос в изграждането на най-успешния проект на десетилетието на Стената на славата получиха: проф. д-р инж. Божидар Божинов, инж. Маньо Манев, инж. Антон Янев, инж. Георги Колчаков, инж. Севдалин Вълнаров, инж. Розалина Козлева, арх. Ирен Дерлипанска, арх. Красен Андреев, арх. Фарид и Елена Пактиавал, арх. Константин Косев, арх. Радомир Серафимов.

 

 

Освен специалната категория "Най-успешен инфраструктурен проект на десетилетието" бяха наградени проекти в 5 категории. Оценката е направена от 17-членно жури – представители на експертни, браншови и академични среди.

 

В категория „Транспортна пътна инфраструктура“ беше отличено строителството на Западната дъга на Софийски околовръстен път в участък от км 0+780 до км 6+309. Призът спечели АПИ като възложител, а “Джи пи груп“ – за изпълнител на обекта. Втората награда е за Рехабилитацията на пътя Асеновград-Смолян, реализирана по програма "Транзитни пътища V". Третата награда получи Обновяване на Градска жизнена среда в Северна промишлена зона в Бургас - ул. "Крайезерна".

 

 

Победител в категория „Транспортна железопътна инфраструктура" е Модернизация на железопътен участък Стамболийски-Пловдив. По време на събитието бяха отличени още два проекта на ДП Национална компания „Железопътна инфраструктура" - Изграждане на интермодален терминал в Пловдив и Реконструкция и електрификация на жп участък Първомай-Свиленград.

 

В категория „Енергийна инфраструктура" награда спечели проектът за Модернизация на компресорните станции "Лозенец", "Ихтиман", "Петрич" и "Странджа", реализиран от "Булгартрансгаз" ЕАД в партньорство с "Главболгарстрой" АД. Строителният надзор е осъществен от "Икар консулт"АД.

 

 

В категория „Екологична инфраструктура" първа награда получи Изграждане на инженерна инфраструктура на ВиК мрежата на Банкя и кварталите Градоман, Михайлово, Вердикал и с. Иваняне. Наградата получиха кметът на Банкя за възложител и управителят на "Ен-Ар Консулт" за консултант на проекта. Втора награда в категорията получи Възстановяване водопроводимостта на източен охранителен канал в квартал Аспарухово във Варна. Призът прие заместник-кметът на община Варна Христо Иванов.

 

 

В категория „Градска среда" Община Габрово получи първа награда за реализацията на кръговото кръстовище при Консултативна поликлиника, ул. „Дунав" и парк „Маркотея" в рамките на „Интегриран проект за изграждане на привлекателна, достъпна и зелена градска среда" по Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г. Втора награда в категорията получи Реставрация, консервация, експониране и благоустрояване на Архелогически парк „Западна порта на Сердика", а трета награда - "Стария мост - мост между поколенията" в Свиленград.

 

 

Инициативата "Infrastructure Bulgaria Awards 2018" е под егидата на Министерството за Българското председателство на Съвета на Еропейския съюз 2018 и в партньорство с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на околната среда и водите и Министерството на енергетиката. Патрон на иницативата е Лиляна Павлова, министър за българското председателство на Совете на ЕС 2018. Официален гост на събитието бе Искра Михайлова - председател на регионалната комисия на Европейския парламент. На церемонията присъстваха и посланиците на Албания, на Сърбия, Гърция, Украйна.

 

 

Източници: МРРБ, МОСВ, МЕ, община Габрово, infrastructureawards.bg

ОЩЕ НОВИНИ

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

Наводненията миналата година компрометираха старото съоръжение, а по трасето преминава целият трафик към Южното Черноморие

"Спаси София": Трамвайно трасе ще бъде изградено между пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане"

"Спаси София": Трамвайно трасе ще бъде изградено между пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане"

Така според партията ще се осигурят нови удобни връзки на трамваите, повече гъвкавост на системата и повече удобства за пътниците

Община Бургас стартира проекта “Bauhaus4MED” за зелена трансформация на градове и региони

Община Бургас стартира проекта “Bauhaus4MED” за зелена трансформация на градове и региони

Той има за цел да съчетае иновативни решения, устойчивост и гражданско участие за зелена трансформация в Евро-Средиземноморския регион

В Габрово представиха обновените Регионален исторически музей и Етъра

В Габрово представиха обновените Регионален исторически музей и Етъра

Двата проекта ни дават самочувствието да направим следващата стъпка – да се включим в надпреварата по кандидатстването на нашия град за Европейска столица на културата, каза кметът Таня Христова

Със средства от републиканския бюджет ще се ремонтират над 65 км от пътя през Дюлинския проход

Със средства от републиканския бюджет ще се ремонтират над 65 км от пътя през Дюлинския проход

Отсечката свързва областите Варна и Бургас и е алтернативно за преминаващите през проходите „Приморски“ (път I-9 Слънчев бряг – Обзор) и „Айтоски“ (път ІІІ-208 Дъскотна – Айтос) между двете области

До юни трябва да е готов проектът за Общия устройствен план на Община Царево

До юни трябва да е готов проектът за Общия устройствен план на Община Царево

През 2022 година МРРБ прекрати договора за изработването му с изпълнителя заради огромното забавяне, както и заради измененията в границите и площта на Защитена зона „Ропотамо“