СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Минералната баня в Банкя очаква своя концесионер
 Facebook

Минералната баня в Банкя очаква своя концесионер14.10.2021 / 12:47 - CityBuild.bg

Столичният общински съвет одобри откриване на процедура след приемане на План за действие на общинските концесии.

 

 

Приетият доклад на кмета на София Йорданка Фандъкова е за концесия за строителство на балнео и спа център, който включва сградата на Голямата балнеолечебница и предстоящият за проектиране и строителство подземен басейн между Банята и чешмите за минерална вода. От бъдещия концесионер се очаква да вложи 4 милиона лева за закрития плувен басейн с размери 25/12.5 метра и дълбочина 1,6 метра, като той ще бъде разширение на сутерена на сградата на Централната минерална баня с подземна застроена площ около 900 м2 и подземна РЗП около 1 500 м2. Разширението включва още детски басейн с диаметър 6 метра и дълбочина 0,6 метра, джакузи с диаметър 4.5 метра и дълбочина 80 см, санитарни възли, съблекални с душове, кафе-бар, солна стая с преддверие, склад, както и топла връзка на залата на басейна със сградата на банята.

 

Концесията ще бъде със срок 20 години поради факта, че сградата е паметник на културата, а минималната концесионна такса е не по-малко от около 220 хил. лева. Концесионерът поема задължение да завърши строителството на закрития басейн в срок до 2 години от влизане в сила на договора за концесия, като дейностите по изграждането му са самостоятелни и независими от ползването на сградата на Централна минерална баня като балнеолечебен и СПА център. В документацията са заложени изисквания за преференции към ученици, пенсионери и хора в неравностойно положение. Вижте още подробности тук.  

 

Одобреното решение за откриване на процедура за концесионер влиза в сила след включване на концесията в Плана за действие за общинските концесии и като допълнение в Програмата за управление и разпореждане с имотите общинска собственост. Докладът за плана и програмата, внесени от заместник-кмета по направление "Финанси и здравеопазване" Дончо Барбалов, също бяха приети днес.

 

Припомняме, че банята е реновирана и реставрирана, като това стана възможно с учредяване на отстъпено право на строеж на мястото на рушащата се Лятна естрада, откъдето дойдоха средствата за ремонта на Балнеолечебницата. На мястото на естрадата предстои да се изгради хотел, който след 35 години ще бъде предоставен за стопанисване от общината. 

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано