Министерството на културата ще финансира ремонта на емблематични сгради в Пловдив

47

Друга знакова сграда със статут на недвижима културна ценност от национално значение – Националната Априловска гимназия в Габрово, също ще получи финансиране


Снимка: Министерство на културата

Министерството на културата ще финансира с 2 803 962 лв. ремонта по консервация и реставрация на емблематичната сграда на Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“. Тя е със статут на недвижима културна ценност от национално значение. Министър Атанас Атанасов подчерта, че ще бъде съставена широка комисия, за да може изборът по изпълнител на обществената поръчка да бъде възможно най-прозрачен и за да се гарантира, че е взето най-доброто решение. Комисия от експерти ще следи за изпълнението на ремонта. В рамките на 10 дни се очаква да бъде обявена и обществената поръчка.

Съвсем скоро може да се премине и към обявяването на обществената поръчка за ремонта на Концертна зала. Над 11 милиона лева е заделената от Министерството на културата сума за целта, като това е най-голямата сума за държавен културен институт в страната.

Министерство на културата ще финансира ремонта и реконструкцията на подпокривното пространство на Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков”, с което ще се разширят кабинетите, а ще бъде изградена и нова репетиционна зала. Сградата на НУМТИ, която се намира на ул. „Иван Вазов” 23, не е единичен паметник на културата, но попада в границите на групова архитектурно-строителна недвижима културна ценност „Историческа зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив”.

Министър Атанасов се срещна вчера и с директора на Държавната опера в Пловдив доц. д-р Нина Найденова. Двамата обсъдиха механизма за отпускането на средствата. “В Министерството на културата не можем да извървим цялата процедура вместо Държавната опера, защото имаме работа по културните институти в цялата страна, но ще ги подпомогнем и с експерти, и с всичко, каквото можем“, заяви министър Атанасов и добави: „Говорихме и за допълнително наемане на експерти, които да се занимават само с тази обществена поръчка“. Допълни, че е оптимист, че до края на следващата седмица ще бъде обявена обществената поръчка, като бе категоричен, че: „Вярвам, че може да се започне до края на годината. Това, което зависи от мен, ще бъде направено. Ако има нужда от допълнителни разходи, ще могат да кандидатстват и допълнително към Министерството по програмата за капиталови разходи“, посочи министър Атанасов.

Той съобщи и че друга знакова сграда със статут на недвижима културна ценност от национално значение – Националната Априловска гимназия в Габрово, също ще получи финансиране от Министерството на културата в размер на 1 172 276 лв. за реставрация.

ОЩЕ НОВИНИ

ВИВА МАРЕ БИЙЧ ХОТЕЛ в Созопол – изпълнен с висок клас алуминиеви системи SCHÜCO

ВИВА МАРЕ БИЙЧ ХОТЕЛ в Созопол – изпълнен с висок клас алуминиеви системи SCHÜCO

Използваните естествени, висококачествени и високотехнологични материали благоприятстват постигането на оптимално темпериране на сградата през всички сезони, оптимизирането на енергийните разходи, както и намаляването отпечатъка й върху околната среда

Завърши изграждането на нова детска градина в район „Витоша“

Завърши изграждането на нова детска градина в район „Витоша“

Сградата на филиала е една от 25-те, които се изграждат в момента в София

Colliers отчита ръст в предлагането на жилища през първото полугодие на 2022 г.

Colliers отчита ръст в предлагането на жилища през първото полугодие на 2022 г.

Средните продажни цени остават стабилни през първите шест месеца на 2022 г

Над 10 км от път III-8652 в района на Неделино ще се ремонтират до края на септември

Над 10 км от път III-8652 в района на Неделино ще се ремонтират до края на септември

Третокласният път е важна транспортна артерия в област Смолян и свързва Неделино и Златоград с общините Баните и Ардино