СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Министърът на икономиката иска да спре строежа на правителствения комплекс
 Facebook

Министърът на икономиката иска да спре строежа на правителствения комплекс22.07.2021 / 09:30 - CityBuild.bg

Ще се търсят варианти за разтрогване на договора с частна фирма.

 

 

Служебният министър на икономиката Кирил Петков ще се опита да спре проекта за изграждане на правителствен комплекс на територията на "София Тех Парк", който беше коментиран в края на юни. Според Петков 180 млн. лв. са платени от „Държавна консолидационна компания" на дъщерната й "Монтажи", която няма възможност да строи такива високи сгради, затова тя преотдава проекта на външна частна компания, като й е превела 70 млн. лв. Поръчката е без търг, с директно възлагане и на инженеринг. 

 

Петков заяви, че е разговарял с представители на частната фирма, която е получила парите. Целта е да се разбере с нея по какъв начин проектът да бъде спрян и така държавата да загуби възможно най-малко. „Чакам да ми кажат колко е най-малката щета, която държавата може да плати, за да излезем от този договор и да прекратим цялата тази сага, да вземем терена, да го върнем отчасти обратно на "София Тех Парк" и да търсим инвеститори", каза Петков и изрази надежда, че ще се стигне  до договорка, защото не е започнало строителство, а единствено има проектиране. "Ако имат някакви разходи по това проектиране, да кажат какви са, да се платят, ако трябва, но останалите огромни суми от милиони да се върнат към държавата", заяви още той.

 

В края на мандата на кабинета "Борисов 3" стана ясно, че правителството подготвя комплекс за държавни служители на бул. "Цариградско шосе" в София, близо до зала "Арена Армеец". На терена трябва да бъдат изградени две високи офис сгради, както надземен гараж. Проектирането се извършва от "АРХОНТ" ЕООД.

 

 
още от Новини

още от София