СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Млади архитекти предлагат Стария град на Созопол да е само пешеходен
 Facebook

Млади архитекти предлагат Стария град на Созопол да е само пешеходен28.09.2021 / 13:26 - CityBuild.bg

Идеите бяха представени на среща-презентация "Архитектурен облик на Созопол - стар град".

 

Старият град на Созопол да е само пешеходен и по-зелен. Това предлагат млади специалисти,  които са част от Клуба към Съюза на българските архитекти. В продължение на седмица те са проучвали тази част на морския град и на 26 септември представиха своите идеи за промяна на градската среда на среща-презентация, която се проведе в читалище „Отец Паисий". Идеята за организирането на младежко ателие „Созопол 2021" възниква от контакта на САБ с Община Созопол чрез главния архитект Радост Георгиева и по предложение на председателя на УС на САБ проф. д-р арх. Тодор Булев се утвърждава и реализира съвместно от двете институции. 

 

Снимка: БНР

 

Созопол - Старият град, новият град върху полуостров „Буджака", а още повече развитието на курортната система на север и на юг от нос Атия до нос Агалина са огромни предизвикателства пред съвременните архитекти, управляващи, жители на града, собственици на земя, инвеститори. Тази територия е уникална с крайбрежните си ландшафти, с пясъчните ивици и скални фиорди, и разбира се - с романтиката на старинния Созопол, която за щастие е все още сравнително добре запазена, но и застрашавана от комерческия натиск. Това е естествено за туристическия поток, който храни града, но и създава редица проблеми, твърдят младите архитекти. Тях те разделят на няколко „пространствени" нива.

 

На териториално-устройствено ниво стои задачата за овладяване главно на курортното строителство и създаване на териториално-урбанистичната структура, която да не се превръща в непрекъсната крайбрежна ивица, лишаваща повечето жители и гости от свободен достъп до най-ценния ресурс - морето. Според проф. д-р арх. Тодор Булев трябва да се реши и задачата за защита, достъп и осмисляне по най-добрия начин на такива уникални места като „Райския залив", скалния венец на Боруна, нос Колокита, нос Св. Стефан и др. Трябва да се използват и ресурсите на вътрешността, за да не се струпва всичко до самите плажове, категоричен е той. 

 

На градоустройствено ниво трябва да се решават проблемите на създаване на индивидуален пространствен и социален характер на отделните урбанизирани зони като Буджака. В общото социално развитие на общината и града една от целите трябва да бъде диверсификацията на формите за отдих и удължаването в годишния календар на атрактивността на Созопол. Според проф. д-р арх. Булев може да се почерпи от опита например на зимния курорт Банско, където се организират летни фестивали.

 

Ситуации в момента и предложения за подобрения на средата

 

Младите архитекти препоръчват градът да стане по-зелен, да бъдат изградени пешеходни панорамни маршрути, места за отдих и велоалеи с гледка към морето, изчистване на визуалната среда в Стария град, развитие на площадните пространства, по-добро експониране на археологията и други, съобщи БНР. Младите архитекти засегнаха и темата за островите „Св. Кирик и Юлита" и „Св. Иван", на която според тях трябва да се посвети отделен семинар, тъй като през последните десетилетия се лансираха различни идеи и избистрянето на една цялостна програма за ефективно усвояване на ресурсите е необходимо.

 

Председателят на УС на САБ отбелязва и необходимостта от комплексен подход към изграждането на открити пространства и на историческия пейзаж като цяло в старинния Созопол, което бе и водеща тема на ателието. Според него могат да се открият спецификите в образа и структурата на пространствата, местната растителност, използването на местни материали за настилки и архитектура, наличието и ролята на характерни архитектурни мотиви. Всичко това заедно би послужило за основа за създаване на система от специфично „созополски" правила и стандарти. 

 

Снимка: БНР

 

Арх. Таня Кренчева посочи, че е необходимо разгръщане на потенциала на градската градина: „Тя е прекрасна и е следва да се урегулира с места за поставяне на преместваемите обекти, така че те да не пречат на гледката към морето, която винаги се търси от посетителите. Необходимо е и създаването на една по-устойчива алея за рекреация, която дава и подхода към крепостната стена."

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Обследване на римните (тесни междусградни пространства) е направила арх. Таня  Митакева. Част от тях са в много добро състояние, други са частично ограничени от собственците на къщи, а трети са напълно затворени. „Те са истинско богатство, което може да бъде разработено като туристическа забележителност. Те преминават напречно през града, осигуряват прекрасни визуални гледки към морето, обособяват неочаквани пространства. Ние предлагаме да бъдат обособени два туристически маршрута - западен и източен, като се използват именно тези римни."

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Направени са предложения да бъде отворен изгледа от църквата „Св. Св. Кирил и Методий" през разкопките към морето, да се помисли за изчистване на визуалното замърсяване на улица "Аполония", да се въведат ясни правила за търговска дейност, да се осигури пешеходен достъп и облагородяване на интересни пространства и др. 

 

Снимка: БНР

 

Кметът Тихомир Янакиев посочи, че е необходимо хората да бъдат убедени в ползите, които ще последват от тези промени. „Трябва да се направи нормативната база, в която да се регулират тези нови изисквания към търговците и собствениците на имоти.  Не трябва да се забравя, че тук има и къщи с различна собственост, има частни, но и държавни, църковни и смесени, което също създава трудности", каза той. Според Янакиев ако Старият град стане пешеходен, това ще има много ползи, ще доведе до още по-голямо визуално отваряне на градската среда към морето, ще доведе и повече туристи, които ще идват да се запознаят с древната история на Созопол. 

 

Снимка: CityBuild.bg

 

В рамките на Архитектурния фестивал „Бургас 2021" на 4 октомври - Международен ден на архитектурата, ще може да видите изложба на студентски проекти на НХА от архитектурното ателие „Созопол 2021". Фестивалът стартира утре (29 септември) на различни дестинации в Бургас, като официалното откриване е на 1 октомври от 18.00 часа на площад „Тройката" и в обновения Културен дом на нефтохимика.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано