На 11 май започва основният ремонт на 27 км от пътя между Поликраище, Елена и Сливен

75

Път II-53 преминава през прохода „Вратник“


Снимка: АПИ

Рехабилитацията на трасето се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж“ и националния бюджет. Инвестицията е за близо 28 млн. лв. с ДДС. Срокът за изпълнението е 10 месеца.              

Второкласният път е основна пътна артерия за направлението Велико Търново – Сливен – Ямбол и свързва Северен централен район с Югоизточен район и с АМ „Тракия“. Трасето осъществява пряка връзка с европейския транспортен коридор №8 Гюешево – Кюстендил – София – Бургас – Варна.              

Проектът предвижда основен ремонт и реконструкция на два участъка от второкласния път на територията на областите Велико Търново и Сливен. Първият участък в област Велико Търново е с дължина 11,590 км. Той започва на около 600 метра преди кръстовището с път III-4004 Джулюница - Златарица (при км 34+700) и завършва на мостовото съоръжение при км 46+290, в началото на Елена.              

Втората отсечка, която ще се рехабилитира, е в област Сливен. Тя е с дължина 15,1 км и включва част от прохода „Вратник“, който в момента е затворен за движение на МПС над 3,5 тона. Началото на участъка е при 72-ри км - между селата Майско и Стара река, преминава през с. Стара река и завършва при кръстовището с общинския път за с. Раково в района на местността „Агликина поляна“ /при км 87+301/.

Трасето между двата участъка, които ще се ремонтират /от км 46+920 до км 72+000/ в област Велико Търново, е рехабилитирано през 2013 г. по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013.  

В отсечките, които ще се рехабилитират, ще бъдат извършени локални ремонти на пътното платно, където е необходимо, цялостна подмяна на асфалтовата настилка и подобряване на отводняването, нови бордюри, мантинели, пътни знаци и маркировка. Ще бъде почистена канализацията на Елена и на с. Стара река и ще бъдат подменени решетките и капаците на дъждоприемните и ревизионните шахти. В населените места след ремонта ще има пешеходни пътеки и нови тротоарни настилки.              

В двете отсечки ще бъдат ремонтирани общо 7 големи съоръжения. В участъка на територията на област Велико Търново ще бъдат обновени 5 моста - над река Златаришка при 38-ми км, едноотворен каменен сводов мост над дере при 39-ти км, ж. п. надлез при 40-ти км, мост над река Кринковско дере при 44-ти км и сводов мост над река Златаришка при 45-ти км. Във втория участък ще бъдат ремонтирани два сводови моста над река Старорешка, при 72-ри и при 74-ти км.              

Изпълнител е „Пътно поддържане - Сливен“ ЕООД. Стойността на договора е 27 776 695 лв. с ДДС. Строителният надзор е възложен на ДЗЗД ,,Регионални пътища 2020“, с участници: ,,Строл 1000“ АД и ,,Три Ес“ ЕООД. Техният договор е за 442 800 лв. с ДДС. Авторският надзор ще е на ,,Трафик холдинг“ ЕООД - 18 000 лв. с ДДС.

ОЩЕ НОВИНИ

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Събитието на 25 април в София е организирано от Съюза на урбанистите в България

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Той ще включва и места за електрически автомобили със зарядни станции

В Хасково дадоха начало на мащабния ремонт на читалище "Заря 1858"

В Хасково дадоха начало на мащабния ремонт на читалище "Заря 1858"

Това е една от сградите-символи на града, а толкова мащабен и цялостен ремонт на сградата не е правен

Община Варна организира обществено обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител"

Община Варна организира обществено обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител"

Пътната артерия е една от най-натоварените в града, а в плана е заложено още реализация на градска железница северно от него