Ще обсъждат подобряването на жилищните условия на уязвими групи

127

Конференцията ще се проведе на 14 април в хибриден формат - присъствено в Астория Гранд Хотел в София и онлайн в платформата ZOOM


С проект “Изследване и аргументи за нови жилищни политики в полза на цялото общество” Хабитат България дава пример за важността от разработване на нови общински и национални жилищни политики, свързани с подобряването на жилищните условия на уязвими групи от населението. Общините Търговище и Сливен са двете пилотни общини, избрани за реализиране дейностите по проекта, изпълняван с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансов механизъм на ЕИП и Норвежки финансов механизъм в България. Основната цел на проекта е да допринесе за разработване на дългосрочни общински и национални жилищни политики, които да осигурят адекватни и сигурни жилища и среда за обитаване на ромите.

Въз основа на изведените препоръки за подобряване на местните жилищни политики, опита на други страни със сходни проблеми и стратегическите документи на еропейско и глобално ниво Хабитат България подготви и препоръки към националната жилищна политика и нормативна уредба. Те ще бъдат представени и дискутирани по време на заключителната национална конференция.

По време на събитието ще бъдат дискутирани и проблемите на жилищата с неустановен статут, както и необходимостта от национална стратегия и нормативна уредба в подкрепа на подобряването на жилищните условия на населението.

Програмата на конференцията е разделена в три панела – "Общински жилищни политики и практики", "Добри практики за жилищни политики в Европа" и "Националната жилищна политика за уязвими групи". Поставяйки фокус върху тези теми, Хабитат България цели да насочи общественото внимание към общинските жилищни политики и практики и по-специално към въпросите свързани с общинския жилищен фонд и неговото превръщане в социален жилищен фонд, подкрепен от държавата.

За участие в конференцията са поканени представители на МРРБ, МТСП, НСОРБ и НПО, ангажирани с жилищната проблематика. Необходимо е да се разработи рамка на националната жилищна политика, която да насочи и подпомогне усилията на местните власти за провеждане на съвременни и адекватни жилищни решения.

Програма на конференцията

Регистрация (присъствено)
Регистрация (онлайн)

*След като се регистрирате, ще получите имейл с потвърждение, съдържащ информация за присъединяване към срещата.

ОЩЕ НОВИНИ

Над 300 световни и регионални брандове ще бъдат представени на изложение ТЕХНОМЕБЕЛ

Над 300 световни и регионални брандове ще бъдат представени на изложение ТЕХНОМЕБЕЛ

От 23 до 26 април международният формат превръща София в стратегическа точка на мебелното производство и дървообработването

От 3 до 6 април над 180 фирми от Европа и Азия ще участват в Архитектурно-строителната седмица

От 3 до 6 април над 180 фирми от Европа и Азия ще участват в Архитектурно-строителната седмица

Форматът в Интер Експо Център в София приема ключовите събития ARCHINOVA 2023 и Бранд на България

Архитекти от Франция, Румъния, Молдова, Украйна и България се събират в Балчик

Архитекти от Франция, Румъния, Молдова, Украйна и България се събират в Балчик

Поводът е първият семинар от Международната програма за разширяване на образователния обмен в опазването на недвижимото културно наследство от 26 до 29 март

КАБ организира "Дни на европейската регулирана професия архитект"

КАБ организира "Дни на европейската регулирана професия архитект"

Събитията ще са в периода 22 март - 2 април в Централния дом на архитекта (ЦДА) в столицата