СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Настилки от пореста дървесина генерират енергия от ходенето
 Facebook

Настилки от пореста дървесина генерират енергия от ходенето26.04.2021 / 17:36 - CityBuild.bg

Швейцарски изследователи демонстрираха екологичен начин да се генерира електричество.

 

Материалът работи, използвайки така нареченият пиезоелектричен ефект. По същество, тъй като материалът се свива при натиска от стъпващото ходило, положителните и отрицателните заряди се разделят на противоположните повърхности, генерирайки напрежение, когато бъдат свързани. Ако бъде направена подова настилка от подобни материали, според учените тя ще може да събира енергия от стъпките, докато хората вървят отгоре, пише GreenTech.

 

Този принцип е заложен и в тротоарните плочки на PaveGen - даже има цели футболни игрища, които захранват собственото си осветление по този начин. Подобни подови настилки за събиране на енергия могат да се направят и на база ефект, при който електричеството се генерира чрез триене, докато нановлакната се трият едно в друго. 

 

Изследователите от от ETH Zurich и EMPA са изследвали пиезоелектрическия потенциал на един често срещан строителен материал - дървото. Обикновено той не е достатъчно гъвкав, за да генерира много електричество, така че екипът е разработил начин да му даде повече „възможности" - учените подложили дървесината на обработка с процес, наречен „делигнификация". Лигнините са естествени полимери, които действат като поддържащи структури в клетките на растенията, особено в дървото и кората. Това именно ги прави твърди и здрави. Премахването на някои от тези лигнини прави дървото много по-"гъбесто", така че може лесно да се притисне и смачка, след което да се върне в първоначалната си форма при премахване на натиска. 

 

 

При първия тест екипът премахнал лигнините от дървесината, като я накиснал във вана с водороден прекис и оцетна киселина. Учените експериментирали и с друг метод - използвайки гъбички, наречени Ganoderma applanatum, които изяждат лигнина.

 

И двете форми на порестата дървесина са били тествани в лабораторията като пиезоелектрически генератор. В първия опит кубче от материала със страна около 1,5 см - дървото, третирано в киселинната баня, успяло да генерира около 0,63 V. Това е достатъчно да захранва малък сензор. Системата е показала стабилност в продължение на 600 цикъла. Когато екипът събрал 30 подобни кубчета и ги компресирал с теглото на средно едър възрастен човек, това било достатъчно да светне LCD дисплей. 

 

Гъбестата дървесина се представила още по-добре - оказало се, че кубче със същия размер произвежда напрежение от 0,87 В. Другото предимство на този метод според екипа е, че е по-екологичен.

 

 
още от Новини

още от Баш майстор