НКЖИ представи железопътните проекти, планирани за територията на община Русе

145

Сред тях са изграждане на интермодален терминал и рехабилитация на гаровия комплекс и спирка „Товарна гара Русе“


Визуализация: www.rail-infra.bg

Днес в конферентната зала на жп гара Русе НКЖИ представи железопътните проекти, финансирани с европейски и национални средства, планирани за изпълнение на територията на община Русе. Сред тях са проектите за внедряване на ERTMS ниво 2 в железопътен участък Русе-Каспичан и изграждане на Интермодален терминал Русе (ИТМ Русе), които ще бъдат финансирани по Националния план за възстановяване и развитие.

Град Русе е определен като ключова интермодална точка в Стратегията за интегриране на българската железопътна инфраструктура в европейската мрежа за интермодален транспорт, а ИМТ Русе е включен в Стратегията за развитие на транспортната система на България. Чрез изграждането на Интермодалния терминал се осъществява транспортна верига от типа „море - жп транспорт – река“. Той е първостепенна цел пред НКЖИ, защото чрез него голяма част от товарните превози ще се пренасочат към транспортиране чрез железопътната инфраструктура. Очаква се това да облекчи значително натоварения график през ГКПП „Дунав мост“, както и да намали шума и замърсяването на околната среда.    

Предвижда се договорът за строителството на терминала да бъде подписан през следващата година, като е планирано той да бъде изграден до 2025 г. Стойността му е изчислена на 52 млн. лв. без ДДС. Интермодалният терминал ще се намира на юг от Индустриален парк–Русе и на север от гара Разпределителна и ще разполага с товаро-разтоварна зона и административна сграда. Предвидено е той бъде отдаден на концесия по подобие на Пловдивския терминал.

Със средства от оперативните програми „Транспорт и транспортна инфраструктура“ и „Транспортна свързаност“ се предвижда реализация на техническа помощ за подготовка  на проект „Развитие на жп възел Русе“, както и модернизация на тягова подстанция Русе.

С национално финансиране ще бъде извършена рехабилитация и модернизация на гаров комплекс Русе, рехабилитация на спирка „Товарна гара Русе“, ще бъдат възстановени и проектните параметри по жп линията Русе-Варна, както и модернизация на телекомуникационните системи в участъка по направление Русе-Горна Оряховица. 

Рехабилитацията на спирка "Товарна гара Русе" предвижда изграждането на два перона от двете страни на жп линията. Те ще бъдат с навеси и модерно осветление, а за хора с намалена подвижност ще бъде осигурен достъпен маршрут.

Реконструкцията на Централната жп гара е свързана с основни ремонти на пероните и подлеза. Нови анализи показват, че земната основа в района се нуждае от укрепване, като за избягване на наводняване са предвидени и дренажни системи. Ремонтните дейности няма да засегнат архитектурата и визията на гарата, като очакванията са те да приключат до 2027 г.

ОЩЕ НОВИНИ

Зам.-министър Захари Христов: Има решение за трафика през тунел "Железница"

Зам.-министър Захари Христов: Има решение за трафика през тунел "Железница"

Възможно е до два месеца след намиране на вариант за укрепване на свлачището преди тунела да бъде пуснато движението по едното платно на АМ „Струма“ и то да премине през едната тръба на тунела

Ремонтират 6-километрова отсечка между селата Груево и Летовник по пътя за планинския извор Дамбалъ

Ремонтират 6-километрова отсечка между селата Груево и Летовник по пътя за планинския извор Дамбалъ

По този начин ще бъде завършен целият маршрут до мистичната местност, като това ще бъде втори ремонтиран участък от пътя за култовия връх

АПИ: Тунел "Железница" на АМ "Струма" не е готов

АПИ: Тунел "Железница" на АМ "Струма" не е готов

Агенция „Пътна инфраструктура“ прави това уточнение по повод твърдения на Института по пътна безопасност

Обновяват мултифункционалното спортно игрище в центъра на Млечино

Обновяват мултифункционалното спортно игрище в центъра на Млечино

Финансирането е със средства от Програмата за капиталови разходи в тазгодишния бюджет на община Ардино

Предстои спасително проучване на археологическите обекти по трасето на жп линията Волуяк-Драгоман

Предстои спасително проучване на археологическите обекти по трасето на жп линията Волуяк-Драгоман

За да се намали забавянето на строителните дейности по линията, НКЖИ и НАИМ-БАН изготвят план за разделяне на проучването на два етапа, синхронизиран с работната програма на изпълнителя