СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Новата сграда на Нова телевизия – един хармоничен организъм
 Facebook

Новата сграда на Нова телевизия – един хармоничен организъм13.10.2021 / 18:00 - CityBuild.bg

Екран с размери 24 на 7 метра ще се превърне в емблема на входа.

 

 

Почти завършен е строежът на новата сграда на Нова телевизия в район „Искър" в столицата - на главна улица, част от територия, формираща се като индустриален и бизнес парк. Сегашната сграда на медията, в която се намират студиата, е на бул. "Христофор Колумб" 41. Тя е офисна и не отговаря на всички нужди на телевизията, затова сега проектът предвижда „хармоничен организъм, който ще събере всички нужни пространства и функции на медията", каза днес арх. Кремена Николова от Ателие „Серафимов Архитекти" по време на Building Innovation Forum 2021, организиран от Градът Медиа Груп.

 

 

Новата сграда е на 7 етажа със сутерен и е разположена на около 10 хиляди квадратни метра площ. Тъй като е нямало възможност четирите студиа да бъдат като отделни сгради, те са проектирани на 3 хил. кв. м едно над друго - с обслужващи помещения като монтажни, апаратни, аудио кабини и други.

 

 

Студиата са развити в H-образен обем, който плавно се прехвърля към останалата част от функцията на сградата - административен блок, конферентни зали, офиси, ресторанти и други.

 

 

Сградата има опростен обем, като в него значение имат пластиката и пропорциите на фасадата, постигнати чрез специфични елементи с триъгълна форма. Първите два етажа, които потъват навътре, служат за база, и силуетът във височина завършва с ажурни фасадни елементи. Така се оформя визия от павилионен характер, който създава цялостното възприятие за сградата.

 

 

Потъващите навътре два етажа оформят външно пространство, в което е позициониран голям екран с размери 24 на 7 метра, който да се превърне в емблема на входа.

 

 

За постигане на чиста визия е било важно пред екрана да няма конструктивни елементи. Затова е решено на покрива да бъде разположена стоманена ферма, която чрез допълнителна конструкция да носи останалите пет етажа. Това е позволило да бъде освободена гледката към екрана на партерно ниво.

 

 

На кота 0 са разположени 2 студиа, гардеробни, гримьорни, стаи за почивка, за гости, за оператори и други, ресторант, лоби. На следващото ниво се намира огромно помещение за всички инсталации, което да позволява бъдещо развитие.

 

 

По-нагоре в сградата са проектирани следващите 2 студиа със същата площ и конфигурация над другите две. Тук се намира и едно от най-важните помещения - нюзрумът, като е било важно той да има добра функционална връзка със студиата.

 

 

Във височина сградата продължава с офиси за радиа, вестници и управленския състав на телевизията.

 

 

На последното ниво (т.нар. инсталационен етаж), са организирани външните тела на различна апаратура и уреди, както и допълнителна метална конструкция от греди и колони, където да се монтират антените.   

 

 

Основното строителство на обекта е почти завършено. „Намерението ни е да постигнем фасада с отличителен, запомнящ се характер, чрез който да стане разпознаваема и да се превърне в индивидуална емблема на групата", каза арх. Николова.

 

 

 

 

 

 

 

Снимки и визуализации: Ателие „Серафимов Архитекти"

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от АРТ

още от Избрано