СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Община Ардино получава имот със 16 рушащи се сгради
 Facebook

Община Ардино получава имот със 16 рушащи се сгради26.02.2021 / 17:11 - CityBuild.bg

Целта е изграждане на инфраструктура, разширяване на парковата и алейна мрежа и развитие на социални дейности.

 

В сряда Министерският съвет реши да прехвърли безвъзмездно на кърджалийската община Ардино имот в града, застроен с 16 сгради. Общината очакваше Министерството на отбраната да й предостави безвъзмездно терените и сградите на закритото поделение, което се намира в центъра на града. Според 24rodopi.com сградите се рушат от десетилетия. Казармените територии са около 70 дка площ, има 16 сгради и около 4 648 кв.м застроена площ. За всички сгради са изготвени финансови обосновки, в съответствие с националното и европейско законодателство.

 

 

Преди три години е имало интерес от предприемач към едно от бившите военни общежития, което да бъде превърнато в хотел, но заради невъзможността да се прехвърли собственост инвестицията е била реализирана на друго място.

 

 

Казармите в Ардино са построени през 1937-38 година. На мястото им е имало няколко къщи, които са били иззети и съборени, а собствениците били финансово компенсирани. Една от разрушените къщи била на известния по онова време в града Хапчъ Хасан. За изграждането на казармените сгради са били използвани местните жители. Камъните за основите са били докарани от кариерата в кв. „Любовна чешма" на гръб. Тухлите пък били изпечени между сегашните квартал „Горичево" (Кайрак махала) и СУ „В. Левски".

 

 
още от Новини

още от Страната