Община Тервел възлага проектиране за сградата на бившия комитет на БКП за комплекс с общински жилища, трапезария и кризисен център

168

Позволява се както демонтаж на каменната облицовка и поставяне на мазилка със система за топлоизолация, така и вариант с възстановяване на увредените участъци


На 19 октомври е обявена обществена поръчка за преустройство на сградата на бившия комитет в Тервел. Желаещите да участват в поръчката проектантски екипи могат да подават оферти до 9 ноември по електронен път.

Сградата се саморазрушаваше в продължение на десетилетия и се превърна в опасност за гражданите на общината. Последното й ползване е било като училище – в периода от 1993 до 1998 година. Предоставена е в собственост на Община Тервел през миналата година, след като през 2018 г. общината инициира процедура да я получи от държавата, за да потърси решение  за станалата опасна сграда.

Сградата е със застроена площ от 831 кв.м. Няма запазена техническа документация за обекта. Съгласно изготвено през 2021 г. конструктивно обследване сградата се състои от три блока – Блок 1 (към прокуратурата), Блок 2 (към площада) и Блок 3 (към ДСК).  Заключението от конструктивното обследване на сградата сочи добро състояние и здравина на конструкцията, която позволява експлоатирането й без необходимост от специални мероприятия за санирането.

Изготвеният технически проект  трябва да предложи проектно решение за изпълнение на строителни работи на етапи, с оглед необходимостта възложителят Община Тервел да може да осигурява финансиране за изпълнението им. Изискванията на общината към проектирането са следните:

ЕТАП 1: Проектиране за преустройство на БЛОК 1

Сутерен: Предвижда се в сутерена на сградата да се устрои обществена трапезария за най-малко 60 души. Трапезарията трябва да има разливно помещение, санитарни възли и зала. Допуска се обособяване на втори вход за обществената трапезария, с оглед на необходимостта да бъдат спазени противопожарните изисквания за обществени сгради. Обществената трапезария трябва да има отделни електромер и водомер.  

Етаж 1: Предвижда се на етаж 1 да се обособи кризисен център за изолиране на хора от тяхната домашна среда в случай на необходимост. Кризисният център трябва да има трапезария с кухненски бокс и помещения за спане за по двама души, всяко със собствен санитарен възел. Кризисният център трябва да има отделен електромер и водомер.

Етажи 2 и 3: Предвижда се на етажи 2 и 3 да се обособят  жилища с различна квадратура, подходящи за обитаване от различни домакинства (домакинство от двама възрастни или от двама възрастни с  две деца). Да се обособят лоджии при светлите отвори на някои от помещенията, за които това е функционално пригодно. Всяко жилище трябва да има собствени електромер и водомер.

ЕТАП 2: Проектиране за преустройство на Блок 2

Блок 2 следва да се преустрои изцяло в сграда за жилищни нужди с отделни жилища с различна площ, подходящи за обитаване от различни по отношение на брой членове в тях семейства и домакинства. Всяко жилище трябва да има собствени електромер и водомер. За сутерена следва да се осигури ползване като гараж и мазета за живущите.       

Проектното решение трябва да осигури възможност за изпълнение на подетапи, с оглед невъзможността да се осигурят средства за цялостното му изпълнение в кратък период от време. Като първи подетап в ЕТАП 2 трябва да се отдели работата по фасадите, покрива, дограмите, енергоефективните мерки, инсталациите и достъпната среда на Блок 2. Вторият подетап ще включва вътрешните работи по обособяване на жилищата на етаж 1. Третият подетап включва обособяване на жилищата на етаж 2 и сутерена, а четвъртият - обособяване на жилищата на етаж 3.

ЕТАП 3: Проектиране за преустройство на Блок 3

Блок 3 трябва да бъде преустроен изцяло в сграда за жилищни нужди с отделни жилища с различна площ. Всяко жилище трябва да има собствени електромер и водомер. За сутерена следва да се осигури ползване като гараж и мазета за живущите.       

За етап 3 проектното решение също трябва да осигури възможност за изпълнение на подетапи, с оглед невъзможността да се осигурят средства за цялостното му изпълнение в кратък период от време. Като първи подетап в ЕТАП 3 е работата по фасадите, покрива, дограмите, енергоефективните мерки, инсталациите и достъпната среда на Блок 3. Необходимо е да се предвиди отопление и охлаждане с климатици.  Вторият подетап включва вътрешните работи по обособяване на жилищата на етаж 1, а третият - обособяване на жилищата на етаж 2 и сутерена.  

При проектирането за изпълнение на мерки за енергийна ефективност и в трите блока трябва да се предвиди решение за облицовката от мушелкалк (черупчести варовици – бел. ред.), с която е облицована сградата и която е много увредена. Възложителят ще приеме както вариант за демонтаж на каменната облицовка и поставяне на мазилка с монтаж на система за топлоизолация, така и вариант с възстановяване на увредените участъци. Трябва да се предвиди отопление и охлаждане с климатици, като се оформят акценти по фасадата, които да позволят монтаж на телата на климатиците в или зад тях по начин, който не позволява те да се виждат.   

ОЩЕ НОВИНИ

Осветиха новопостроения храм "Св. Райко Шуменски" в кв. "Тракия" в Шумен

Осветиха новопостроения храм "Св. Райко Шуменски" в кв. "Тракия" в Шумен

От 160 години в града не е вдигана църква и събитието събра стотици хора

Ученици, студенти и работещи младежи представиха идеи за развитие на селските райони

Ученици, студенти и работещи младежи представиха идеи за развитие на селските райони

Сред идеите-победители са решение за ремонт на пътища с използване на преработена пластмаса в полагания асфалт и за съживяване и модернизиране на сгради „архитектурни призраци“ в селата чрез използване на съвременни енергийни решения и екологични строителни методи

Производител на органични храни откри нова сграда до настояща в район Княжево в София

Производител на органични храни откри нова сграда до настояща в район Княжево в София

В нея се помещават висок склад, производствен цех, лаборатория за разработка на нови продукти и административна част

Stadium 974 - изцяло от транспортни контейнери и модулна стомана

Stadium 974 - изцяло от транспортни контейнери и модулна стомана

Първият напълно разглобяем покрит футболен стадион влезе в историята още преди Световното първенство по футбол Катар 2022

Официално стартира обновяването на Дома на културата в Габрово

Официално стартира обновяването на Дома на културата в Габрово

Сградата е символ на града не само като архитектура – тя носи спомена за неговото духовно развитие вече шест десетилетия