СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Обсъдиха най-често срещаните пречки, съпътстващи инвестиционния процес
 Facebook

Обсъдиха най-често срещаните пречки, съпътстващи инвестиционния процес19.07.2021 / 12:27 - CityBuild.bg

Регионалният министър ще настоява срокът за влизане в сила на нов нормативен акт да е минимум 1 година.

 

 

На 16 юли министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова се включи в дискусията на тема „Какво и как да се подобри във взаимодействието между ДНСК, общините и строителния надзор?" в последния ден от  9-та Национална среща на главните архитекти и специалистите по териториално развитие от общините, организирана от Националното сдружение на общините в Република България.

 

Министър Виолета Комитова сподели впечатления за разнопосочните тълкувания на експертни съвети по устройство на територията, дори в различни райони на една община. Тя провокира гилдията за по-активна работа в мрежа и споделяне на казуси, които биха представлявали професионален интерес за по-широк кръг специалисти. Министър Комитова призова НСОРБ да обмисли създаването на платформа за обмен на идеи и практики, свързани с инвестиционните процеси и устройственото планиране. Специалистите от общините изразиха съгласие за ползите от подобен своевременен обмен на информация, а началникът на ДНСК арх. Влади Калинов препоръча НСОРБ да модерира този процес.

 

 

ДНСК участва в 9-та Национална среща на главните архитекти и специалистите по териториално развитие от общините с подробен анализ на най-често срещаните пречки, съпътстващи инвестиционния процес. Министър Комитова подчерта, че ще настоява при промени в законодателството, касаещо инвестиционния процес, срокът за влизане в сила на новия нормативен акт да бъде минимум 1 година. „Инвестиционният процес е продължителен и промени в хода на изпълнение не само затрудняват както администрацията, така и бизнеса." заяви министър Комитова. Участници в дискусията изразиха мнение, че експертните съвети към общините следва да поемат пълноценно своите функции и в решенията си да не подценяват компонента „целесъобразност" за даден инвестиционен проект, по който се произнасят. 

 

 

В дискусията бяха поставени и други актуални проблеми, като спазването на сервитути за инфраструктура при разработването на устройствените планове, издаването на визи за проектиране, които не са съобразени с параметрите на одобрения ПУП, автоматизираните системи за паркиране и цялостното решаване на проблемите с паркирането, вертикалната планировка, озеленяването и предстоящите процеси на дигитализация. От Българската асоциация на архитектите и консултантите поставиха въпроса за сложността при предпроектни проучвания поради редица препятствия, създавани от електроразпределителните и ВиК дружествата.

 

 
още от Новини

още от Баш майстор