Първата инспекция на пътища в гаранция установи отклонения от качеството при над 50% от участъците

84

Те ще се ремонтират от изпълнителите, проверките продължават


165 километра нови и основно ремонтирани пътища, които още са в гаранция, са проверени през септември от Института по пътищата и мостовете към Агенция „Пътна инфраструктура“. При над 50% от инспектираните участъци са установени отклонения от качеството и техническите изисквания. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, който заедно със заместник-министър Николай Найденов и инж. Веселин Димитров – директор на Института за пътища и мостове, представиха резултатите от извършените проверки на участъци от републиканската пътна мрежа. Взети са  312 сондажни проби от 12 обекта в гаранционен срок, като на 7 от тях са установени разминавания на дебелината на асфалтовите пластове с проектните. На 4 от проверените 13 пътища за равност са открити нередности.

Агенция „Пътна инфраструктура“ вече е изпратила писма до фирмите изпълнители на ремонта и надзора за отстраняване на констатираните пропуски в рамките на гаранционните срокове. Към този момент вече са предприети действия за отстраняване на дефектите в близо 9-километров участък по направлението Бяла Слатина – Плевен, като няма претенции от страна на изпълнителя за констатираните отклонения.

Проверките стартираха през септември 2023 г., като на първа фаза с профилограф се обследва равността на настилките по магистрални и първокласни участъци от републиканската пътна мрежа. Данните от този тип образна диагностика служат за индикатор за това дали има по-сериозни деформации и евентуално дали има проблеми с качеството на вложения материал, с носимоспособността на настилката и с дебелината на пътната конструкция, за което се вземат проби с помощта на ядки от пътищата от основния, износващ и биндер пласт. В някои от обектите допуснатите недостатъци са локални, тоест отнасят се до определени малки участъци на пътното платно, а в други са констатирани системни нередности – по протежения на целия пътен участък са открити отклонения от проектните и нормативни изисквания. Изводите са, че очевидно има пропуски при осъществяването на текущия контрол по време на изпълнението на ремонтите.

Снимки: МРРБ

Писма са изпратени до всички изпълнители, като до момента няма възражения за констатираното. Взетите ядки са според методиката на Института по пътища и мостове – по една на всеки 2000 кв. м трасе. Проверените пътища са строени в различни периоди, като гаранционната поддръжка също е с различни срокове – 7 г. за магистрали, 5 г. за първокласни пътища, 4 г. за второкласни пътища. ДНСК ще проверява дали има разлика в изпълненото и отчетеното по документи и ако се установи, че има документи, които са с невярно съдържание, тогава ще има евентуално основание за наказателно производство.

Таблица проверки

Доклад - резултати от проверки

ОЩЕ НОВИНИ

Приключи изграждането на директната жп връзка между Пристанище Бургас и гара "Владимир Павлов"

Приключи изграждането на директната жп връзка между Пристанище Бургас и гара "Владимир Павлов"

Преминаването на товарни композиции от пристанището към вътрешните жп връзки на страната вече е значително улеснено

Изграждат първото междублоково пространство в Стара Загора за преодоляване на ефекта "Градски топлинен остров"

Изграждат първото междублоково пространство в Стара Загора за преодоляване на ефекта "Градски топлинен остров"

То се намира в кв. „Железник“ между ул. „Загорка“ 31 и 33 и ул. „Старозагорско въстание“ 26 и 28

Започна изграждането на втори търговски комплекс HOLIDAY PARK в София

Започна изграждането на втори търговски комплекс HOLIDAY PARK в София

На разположение на клиентите ще има два хипермаркета и над 20 магазина и заведения

Реконструкцията на Дондуковата градина в Пловдив върви по план

Реконструкцията на Дондуковата градина в Пловдив върви по план

Три фонтана, водна каскада, лапидариум, две детски площадки, осветление, пейки и нова растителност ще има в най-стария парк в града