СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Одобриха изграждане на улица в Студентски град заради новата NV Tower
 Facebook

Одобриха изграждане на улица в Студентски град заради новата NV Tower17.03.2021 / 16:57 - CityBuild.bg

Очаква се улицата да допринесе и за облекчаване на транспортния трафик в района.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Министерският съвет одобри финансирането на публична общинска инфраструктура по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ). От бюджета на Министерството на икономиката на Столично община ще се предоставят средства за изграждане улица с дължина 80 метра в район Студентски град. Новата инфраструктура реализира предвижданията на одобрения на СОС регулационен план на района и наред с осигуряването на транспортен достъп към приоритетния инвестиционен проект значително ще облекчи транспортния трафик в района на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски", който се намира в непосредствена близост, като създава още една възможност за директен транспортен достъп от и към бул. „Д-р Г. М. Димитров".  След изграждане на улицата тя ще бъде общинска публична собственост и ще се ползва свободно от гражданите и посетителите на София и района, се казва в съобщението на Министерския съвет.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Инфраструктурата се изгражда във връзка с изпълнението на сертифицирания по ЗНИ приоритетен инвестиционен проект „Многофункционална сграда NV TOWER" на „Минстрой Пропъртис" ЕООД. Сградата се намира на бул. „Г. М. Димитров" 57, архитектурният проект е на „А и А Архитекти" ООД, главен изпълнител е „Маркан", ЕООД, а изпълнител на фасадите - „ТАЛ Инженеринг" ЕООД.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Архитектурата на 106-метровата NV Tower е замислена с футуристична визия и сложна функционална организация. Проектът предвижда многофункционалност, обширни споделени пространства, озеленени покриви и фасади, архитектурен силует, съобразен с контекста на средата, в която е ситуиран, отваряне на сградата на ниво терен към града. Избягвайки максимално застроен обем в рамките на парцела, NV Tower търси деликатно вписване в околната среда, разчупвайки архитектурния си мащаб в две основни тела с различна височина.

 

Визуализация: А и А Архитекти

 

В проекта NV Tower е търсено вдъхновение и символика от природата от динамичните форми на кристалите, с което той реферира към една от основните дейности на инвеститора - минното дело. Едновременно с това в архитектурния образ на сградата са пресъздадени характерните очертания на планината Витоша и нейните върхове.

 

Визуализация: А и А Архитекти

 

Сложните форми и смелата визия са постигнати с ефективна комбинация от различни системи на ЕТЕМ и детайлни решения, които да отговорят на предизвикателствата, без да се губи функционалността. За изграждането на сградната обвивка на NV Tower са използвани няколко фасадни решения на ЕТЕМ, като основните обеми се изпълняват със системата за модулни фасади E99. В NV Tower се влага и за първи път решението за вентилационни клапи E68VV, което е важно за балансираната вътрешна среда и решава един от основните проблеми на високите сгради - обогатяването на вътрешните пространства с пресен въздух.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

В сградата се предвиждат фасадно решение по уникален проект с троен стъклопакет, тритръбна отоплителна и вентилационна система и BMS система за управление и мониторинг на процесите в сградата. Тя ще бъде сертифицирана със сертификат LEED Gold - глобално признат символ за постигнати стандарти в зелени и устойчиви сгради.

 

Снимка CityBuild.bg

 

На разгърната застроена площ 48 000 кв.м са предвидени офиси, жилища, търговски обекти, ресторант, кафене, уелнес и спортен център, конферентен блок, панорамна площадка, подземни паркинги. Предвижда се многофункционалните общи пространства и модерният интериор да бъдат естествено продължение на сградната обвивка с озеленени фасади и покрив.

 

Визуализация: А и А Архитекти

 

В края на декември миналата година правителството реши строежът на NV Tower да получи подкрепа от държавата. Министерският съвет одобри т.нар. Меморандум за разбирателство с инвеститора "Минстрой пропъртис" ЕООД - за създаване на междуведомствена работна група за осигуряване на институционална подкрепа при изпълнението на проекта, който е представен като приоритетен.

 

Визуализация: А и А Архитекти

 

Вижте още снимки от етапа на изграждане от края на февруари тук.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано