СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Одобриха новата програма за подобряване качеството на въздуха в София
 Facebook

Одобриха новата програма за подобряване качеството на въздуха в София22.04.2021 / 13:23 - CityBuild.bg

Не беше прието искането на опозицията в СОС за отлагане на гласуването с цел допълване на програмата.

 

 

Столичен общински съвет одобри новата Комплексна програма за подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община за периода 2021-2026 г. Програмата предвижда над 100 мерки, насочени към достигане и поддържане на нормите и стандартите за чист въздух. Докладът е внесен от кмета Йорданка Фандъкова.

 

Според общината, през последните години тя запазва положителната тенденция за намаляване на средногодишната концентрация на ФПЧ10. През 2020 г. за всички 6 автоматични станции на територията на Столичната община е постигнато съответствие със средногодишната норма (40 µg/m3) за фини прахови частици. Столична община е закупила и е въвела в експлоатация собствена мобилна станция за измерване на въздуха.

 

Тази година започна и реалното изпълнение на проектите за безплатна подмяна на старите печки на дърва и въглища с нови екологични уреди за отопление. Към момента са подписани договори с одобрените 5 506 кандидати, но успоредно с това от януари се приемат нови заявления и към момента има над 500.

 

От общината съобщават още, че е увеличен миенето в града и продължава работа по програмата за премахване на т.нар. „кални точки" в кварталите, които са източник на прах във въздуха. През 2020 г. са облагородени няколко такива точки в районите "Овча купел", "Надежда" и "Красна поляна". 

 

Една от новите мерки, заложена в програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух, е въвеждане на зона с ниски емисии от транспорта, която предвижда недопускане в централните градски части на транзитното преминаване на автомобили с нисък екологичен клас в дни с по-големи превишения на нормите. До момента голяма част от инфраструктурата е изградена - монтирани са камери, както и софтуерната им обезпеченост. Необходимо условие за въвеждане на зоната е поставяне на стикер на автомобилите, в който се отбелязва и екологичния им клас. Новите стикери ще бъдат поставени при годишните технически прегледи от лятото на тази година.

 

Програмата беше разкритикувана от опозицията, според която тя е непълна, като за една трета от източниците за фини прахови частици не се предлагат мерки. Беше поискано гласуването на новата програма да бъде отложено, за да има време за повече обсъждане, тъй като е внесена късно в Столичния общински съвет. Не беше прието предложение на Тома Белев от „Демократична България" за допълване на проекта. Доклада на кмета по програмата вижте тук.

 

След дълги спорове беше приет и Годишен отчет за 2020 г. за изпълнението на „Програма за управление качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община 2015-2020 г. - намаляване на емисиите и достигане на установените норми за ФПЧ10" и „Програма за допълнение на програмата за управление на качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община 2015-2020 г. - намаляване на емисиите и достигане на установените норми за ФПЧ10, по показатели ФПЧ2, 5 и ПАВ".

 

 
още от Новини

още от София