Официално стартира обновяването на Дома на културата в Габрово

151

Сградата е символ на града не само като архитектура – тя носи спомена за неговото духовно развитие вече шест десетилетия 


Домът на културата „Емануил Манолов“ е построен в периода 1959-1964 г. в стил неокласицизъм с разгърната застроена площ от 7 965 квадратни метра. Негов автор е арх. Карл Кандулков, а скулптурното му оформление принадлежи на проф. Илия Илиев.

Пред граждани, журналисти и заинтересовани лица в петък – 25 ноември, бяха съобщени целите и очакваните ползи от мащабния проект, чиято реализация ще продължи 26 месеца. Бройката на местата в зрителната зала ще се промени от 750 на 567, тъй като според изискванията за пожарна безопасност и нормите за комфорт разстоянието между редовете трябва да е 90 см вместо сегашните 73 см. Обърнато е внимание на енергийната ефективност. Предвидена е реконструкция на прилежащите дворни пространства и осигуряване на достъпност за хората с увреждания. Залата, репетиционните, гримьорните и всички помещения ще бъдат обзаведени според европейските изисквания.  

„Строителните дейности вървят по график. Работим предимно в  административната част, която е доста голяма. Покривът е направен до фаза хидроизолация. Изцяло се подменят инсталациите – електро, ВиК, отоплителна, вентилационна. Отоплението ще бъде чрез газови котли, което трябва да доведе до икономия на средства в бъдеще. Дограмата се подменя с алуминиева – прекъснат термомост и троен стъклопакет. Топлоизолират се външните стени. Настилките в основните и в представителните части се подменят. Ще бъде направен цялостен ремонт на фасадата, който ще започне през пролетта“, съобщи Александър Василев – управител на фирмата изпълнител „АВ Билд“ ЕООД.

Арх. Орлин Кандулков – син на проектанта на сградата арх. Карл Кандулков и ръководител на дружеството „Архи-Реста-05“, което упражнява авторския надзор, подчерта, че натрупаните през годините проблеми на сградата се решават сега благодарение на европейската солидарност.  „Тези проблеми произтичат от времето и от отношението на общинските ръководства към сградата през годините. Досега почти нищо не е правено в нея – трудно е да се реши всичко наведнъж. По-лесно щеше да е да се обновява частично и да не се стига до такъв основен ремонт, при който сградата едва ли не ще прекъсне своята дейност. Чест прави на сегашното ръководство, че се зае с тази непосилна задача. Очаквам да се реализира  в голяма степен заложеното в проекта. Много работи отпаднаха предвид ценовите ограничения. Имахме желание да се разшири авансцената, за да свирят по-големи оркестри. Може би някой ден и това ще стане. Нуждите, които сега се решават, са вследствие и на нормативната уредба, която се променя. Такъв пример е пожарната безопасност, тя ангажира значителни финанси. Сроковете са кратки, но хората дават пари и искат да се работи на високи обороти. С възстановяване на отоплението, на фасадата и на околната среда сградата ще добие такъв вид, какъвто е заложен от проектанта“, каза той.

Общата стойност на проекта е 6 503 207 лв. Безвъзмездната помощ от Европейския фонд за регионално развитие е 3 716 877 лв. Ползва се кредитен ресурс от финансов инструмент в размер на 2 249 908 лв. и собствено финансиране от 536 422 лв. 

ОЩЕ НОВИНИ

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Ръководител на проекта е арх. Пламен Михалски, археолог е Митко Маджаров, а проектант - Маринела Георгиева – Трифонова

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават да подкрепите проекта, като попълните анкета

Два български обекта са номинирани в международния конкурс Baumit Life Challenge

Два български обекта са номинирани в международния конкурс Baumit Life Challenge

Това са Къща „Плочата“ в Плевен и сградата на Българска академия на науките на пл. „Народно събрание“ в София

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище на метри от морето

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище на метри от морето

Има идея през лятото то да се ползва от ученици като база за морски спортове и придобиване на различни морски умения