Все още не е съгласуван проект за вътрешно преустройство на Централни хали

1027

Идеята за обновяване на закрития пазар с ресторанти и място за събития е заменена от предложение за супермаркет.


 

Централните хали в столицата са построени като закрит пазар през 1911 г. по проект на арх. Наум Торбов. Сградата има статут на единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност с категория „национално значение". Имотът попада и в границите на археологическия резерват „Антична Сердика и Средновековен Средец". Сградата е частна собственост от 1999 г.

 

 

Германскатата верига "Кауфланд" е подписала предварителен договор за покупката на емблематичната сграда със собственика й - регистрираната в Кипър израелска компания "Аштром". Сделката обаче е възможна само при условие, че веригата получи одобрение за преустройството от Министерството на културата. Ако това стане, "Кауфланд" ще инвестира близо 50 млн. лв. в реконструкцията на Централни хали, като няма да брандира името си.

 

 

Вчера министерството уточни, че към момента не е съгласувало инвестиционен проект за намеса по сградата. Обектът е обсъден за втори път на заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) на 19 юли. На първо заседание е препоръчано на министъра да не съгласува проекта в представения вид, с изисквания за преработка. Към момента също не са изпълнени всички предписания на НИНКН. „А докато не се удовлетворят всички изисквания за адекватното опазване на сградата и нейната история, докато не се гарантира запазването на нейната автентичност и дух по адекватен начин, не може да има съгласуване. НИНКН няма законова възможност да забрани функционирането на сградата като търговски обект, но има механизмите, които да гарантират нейното опазване", казват от министерството на културата.

 

 

Припомняме, че миналата година "Аштром" представи проект с идея в закрития пазар да има не само магазини и ресторанти, но той да е място и за събития, включително и кулинарни - подобно на много такива закрити пазари в Европа. За проектирането компанията беше наела роденият в Израел и живеещ в България известен дизайнер Еял Тахор. Очевидно обаче плановете са се променили предвид необходимостта да се намерят подходящи наематели и то в условия на пандемия. Подписан е предварителен договор с „Кауфланд", които наемат проектантското бюро „Инт Арх" ООД (с водещ проектант арх. Мария Попмаркова) да изработи идейния проект за преустройството. Той не предвижда промени по външния вид на сградата с изключение на подмяна на компрометираната ламарина по покрива. Ще бъдат възстановени ВиК, електро- и вентилационните инсталации. Предлага се отворени за клиенти да останат централният вход откъм бул. "Мария Луиза" и този откъм ул. "Пиротска". Входът откъм ул. "Вашингтон" ще се използва само за зареждане, а този откъм ул. "Екзарх Йосиф" ще остане затворен, както е и в момента - заради близостта на трамвай и голямата денивилация на терена.

 

 

„Кауфланд" ще реновира паркинга и планира да организира фермерски базари на открито на терена. На съвета беше изказано мнение, че е необходимо да се помисли за близостта на паркираните автомобили до южната фасада.

 

 

Проектът предвижда изграденото второ ниво по време на реконструкцията от края на миналия век да бъде премахнато с възобновяване на пространствената схема на сградата. Металните колони ще бъдат запазени в автентичния си вид, като в основната зона със стелажи ще има своеобразна ос от входа от бул. „Мария Луиза" до този от ул. „Вашингтон".

 

 

По западната фасада се предвижда галерия, която да предостави възможност за разполагане на малки щандове на дребни и средни търговци за храна и напитки, както и зона, от която да се разкрива гледка към целия обем на вътрешното пространство на сградата. На подходящо място е предвидено интегриране на оригиналния часовников механизъм от кулата. Предвижда се във вътрешното пространство около входа откъм ул. „Вашингтон" стената и таванската част да бъдат реализирани от стъкло.

 

Проектантите предлагат още фонтанът да остане център в залата, като евентуално бъде възстановен по оригиналните чертежи на арх. Торбов.

 

 

Ще се възобновят дейностите по реставрация и консервация на подземния етаж, където ще е интерактивна зала за археология.

 

 

Предвижда се възстановяване на липсваща или повредена орнаментика по автентичния проект около прозорците на сградата от вътрешната страна.

 

 

Спорни моменти в проекта са намерението за промяна на сегашната рампа за зареждане, видът и разположението на стелажите и щандовете и мястото на т.нар. травелатори (движещи се пътеки) до сутерена. Тъй като рампата в момента е за малки камиони, през нея не може да влизат тези, с които се зареждат магазините на „Кауфланд". Затова проектантите предлагат два варианта, като и двата предвиждат да се подмени таванската плоча на рампата, без да има вибрационно въздействие върху сградата. Първият вариант предвижда да се запази нивото на съществуващата подова плоча, като рампата се вдълбае с 50 см. Другият вариант е да се запази сегашното ниво на рампата, но да се повдигне нивото на новата покривна плоча, което обаче ще наруши симетрията на сградата. Експертният съвет настоява да не се променя нищо, но "Кауфланд" не са съгласни, защото вече са направили отстъпка, като са намалили асортимента от стоки и вида на зареждане и по-голям камион за целта ще им е необходим. Затрудненията с промяна на рампата са свързани и с вероятни находки при археологическо проучване. Иначе възложителят е съгласен да се проведе такова.

 

 

Другият спорен момент е свързан с разположението на стелажите и щандовете, за да не се нарушат духът и атмосферата на сградата. Членът на съвета арх. Петкана Бакалова коментира, че в проекта "щендерите остават наредени като в големите вериги магазини и не напомнят на функцията на халите като покрит пазар", а интериорът прилича на склад. Тя препоръча по-добра архитектурна разработка на пространството.

 

 

Арх. Попмаркова посочи, че за най-добро решение се водят разговори с виенската компания "Ундаш", която има опит с паметници на културата. Няма как обаче Халите да останат като фермерски пазар с малки магазинчета - щандова продажба в момента не можем да възстановим, каза тя.

 

 

Проблемно е и интериорното решение с т. нар. травелатори (движещи се пътеки) към долното ниво на магазина на мястото на сегашните ескалатори. Причината е, че те прекъсват основната ос на сградата веднага след централния вход и вместо да се отваря пространство пред посетителите, какъвто е замисълът на първоначалния проект, ги насочват към долното ниво. Според проектанта са правени опити това да бъде променено, но засега не е измислено по-добро решение.

 

 

Някои експерти са обявиха против този инвестиционен проект, тъй като замисълът е Халите да бъдат закрит пазар за дребни търговци, а тази идея ще се загуби, ако вътре влезе търговска верига. "Кауфланд" има желание да вложи много средства и да съхрани и поддържа сградата, но това няма да бъде на всяка цена, каза от своя страна арх. Попмаркова и отбеляза, че инвеститорът не може да чака повече от месец принципно одобрение, защото губи средства заради неустойки, свързани с неприключване на сделката.

 

Снимки: CityBuild.bg

 

Междувременно тръгна петиция за запазването на сградата на Централни хали като закрит пазар на дребни търговци. Подробности за инвестициония проект може да видите във видеото (от 1:46:25):

 

 

 

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг

Двама заместник-министри откриха ТЕХНОМЕБЕЛ 2024

Двама заместник-министри откриха ТЕХНОМЕБЕЛ 2024

От 23 до 26 април бизнес изложението на мебелната и дървообработващата промишленост изпълва залите на Интер Експо Център в София

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават да подкрепите проекта, като попълните анкета

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище на метри от морето

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище на метри от морето

Има идея през лятото то да се ползва от ученици като база за морски спортове и придобиване на различни морски умения