Остават плановете на АРТЕКС за биожилища с изолация от овча вълна

388

Още четири проекта са сред новите обекти на компанията


Биожилища с изолация от овча вълна смятат да правят от "Артекс", както вече ви съобщихме в края на януари. Проектът ОЗАРЕНИЯ ще бъде локализиран в местността Камбаните срещу Бизнес парк София. Идеята е на арх. Пламен Мирянов, според който до момента подобна изолация не е правена у нас. Той пояснява, че всеки сезон овчата вълна се изхвърля на всевъзможни места, заради което фермерите отнасят санкции, а практиката крие и риск от екологични бедствия.

Изборът на овча вълна има екологично и конструктивно основание, тъй като е с много добри изолационни свойства и е лесен е за вграждане. Друга интересна характеристика на овчата вълна е добрата звукоизолация и способността да поглъща една трета от теглото си във влага, която след това освобождава. Това я прави много подходяща за закрити помещения с висока влажност, като освен влагата тя абсорбира и миризми. След обработка за защита от огън и вредители този материал се прилага успешно за изолиране на покриви, стени, тавани, подове, външни фасади и охладителни системи. "Вече има патентована технология и с нея отпадъкът се рециклира в устойчива суровина", казва архитектът, цитиран от epicenter.bg.   

   
Визуализации: „Епицентър“ чрез „Артекс“

„Екоселището от къщи до парк Камбаните ще бъде много, много зелено. Самото строителство е с акцент върху естествените материали - богато озеленена среда, с пешеходна алейна мрежа, детски площадки и зони за спорт. Селището ще бъде със специален достъп за обитателите“, разказва за списание „Форбс“ арх. Весела Мирянова, председател на Съвета на директорите на „Артекс Инженеринг“.  

„Артекс“, чието име нашумя последните години покрай споровете със сградата ЗЛАТЕН ВЕК в квартал „Лозенец“, работи и по други проекти. Един от тях е комплекс БЕЛАДЖИО на бул. „България“ до Mall Bulgaria, който ще има и църква в парка си. Друг обект е до метростанция „Младост 1“ – там ще се строи сграда АГАПЕО-2. Сграда СЛЪНЧОГЛЕД ще бъде изградена в „Младост“ 2, а със СМАРАГД семейството на ДИАМАНТ 1 и 2 близо до Ловния парк и Борисовата градина се увеличава.

ОЩЕ НОВИНИ

Министерството на културата одобри проект за изграждане на нови павилиони пред Дряновския манастир

Министерството на културата одобри проект за изграждане на нови павилиони пред Дряновския манастир

Проектът е разработен в съответствие със становище на Националния институт за недвижимо културно наследство

В София откриха производствена база и офис за споделени услуги на световен лидер в производството на протези

В София откриха производствена база и офис за споделени услуги на световен лидер в производството на протези

Това е втората локация на германския производител на високотехнологични медицински изделия Ottobock в България след открития през 2021 г. завод в Благоевград (по проект на IPA)

Стартира реализацията на проект за хибридна ВЕИ централа край Ямбол

Стартира реализацията на проект за хибридна ВЕИ централа край Ямбол

Фотоволтаичния парк „Тенево Солар“ е първи етап от комплекс „Тенево“, който ще включва вятърни турбини и батерии за съхранение на енергия