СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Откриха обновената жп гара Карнобат
 Facebook

Откриха обновената жп гара Карнобат29.04.2021 / 16:26 - CityBuild.bg

Стартира и модернизацията на коловозите на Централна жп гара София във връзка с изпълнението на проекта за развитие в участъка София-Волуяк.

 

 

След повече от 30 години без извършвани ремонтни дейности приемното здание на гаров комплекс Карнобат е архитектурно обновено и отговаря на всички европейски изисквания за енергийната ефективност, паркоустройство, благоустройство и равнопоставен достъп на хора с намалена подвижност. Инсталирани са модерни системи за отопление, климатизация, осветление и информация.  Проектът е на стойност 4,1 млн. лева, осигурени от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020. До 2 години след модернизацията на жп линията Карнобат-Синдел пътуването с влак от София до Варна ще се осъществява за 4 часа.

 

 

 

Реконструкцията на гаров комплекс Карнобат е част от по-мащабен проект, който включва още жп гарите Подуяне, Искър, Казичене, Стара Загора и Нова Загора. Министър Желязков заяви, че скоро предстои за стартира модернизацията на жп гарите в Нова Загора и Айтос. Той припомни, че до момента са обновени редица приемни здания, в т.ч. Централна гара София и жп гара Подуяне. 

 

 

По думите на транспортния министър в новия програмен  период са заложени огромни средства за жп инфраструктура и са дефинирани ясни проекти и срокове. „По Плана за възстановяване и устойчивост една от предпоставките за подбор на проекти е тяхната готовност за незабавна реализация", коментира Желязков. „Осигурили сме финансиране на редица проекти в Северна България, свързани с дигитализация, телекомуникации, развитие на интермодални връзки", заяви министърът. „В ход е е модернизацията на жп връзката със сръбска граница. В новия програмен период предстои да бъде изградена и жп свързаност с Република Северна Македония", обясни министър Желязков.

 

Вчера стартира и коловозното развитие на Централна гара София. Създадена е организация за обслужване на пътниците във връзка с изпълнението на проекта за развитие на железопътен възел София, в участъка София-Волуяк. От 29 април се въвеждат промени в организацията на движение на влаковете през Централна гара София поради стартиране на модернизацията на коловозите. По време на ремонта няма да се използват от първи до седми коловоз. Движението ще се осъществява от 8-ми до 14-ти коловоз, като ще бъде създадена организация за транзитно преминаване на влаковете. По този начин ще се намали времето за композиране и престой на влаковите състави в гарата. 


От 560 влака на ден, които се движат в цялата страна, 170 композиции преминават през Централна гара София (85 тръгващи и 85 пристигащи). Това е около 30 % от всички влакове. Допълнително през гарата преминават още 30 служебни влака, предназначени за композиране на състави.  За по-гъвкаво осигуряване на движението, ще бъдат променени разписанията с до 10 минути на около 20 регионални влака. 


Развитието на железопътен възел София се съфинансира чрез Механизма за свързване на Европа. То включва два основни договора: „Проектиране и строителство за модернизация на коловозно развитие на Централна гара София и жп участък Централна гара София-Волуяк" и „Проектиране и строителство на системи за сигнализация и телекомуникации и Европейска система за управление на влаковете (ERTMS)". 


Модернизацията на железопътната инфраструктура в жп възел София ще доведе до подобряване на  безопасността на железопътната мрежа чрез инсталиране на нови интелигентни системи като Европейската система за управление на железопътното движение (ERTMS), сигнализация и GSM-R комуникации. Ще бъде увеличен капацитетът и скоростта на линията, а жп транспортът ще се превърне в конкурентен на автомобилния.

 

 
още от Новини

още от Страната