Откъснете мак и подарете сребрист смърч

4103
За интерактивната мавританска поляна в рамките на PARK(ing) Day разказа ландшафтен архитект Даниела Стайкова от Viridis.

За пета поредна година паркинги в София временно сменят предназначението си като част от глобалната инициатива PARK(ing) Day и от места за автомобили се превръщат в отворени за хората публични пространства. Ежегодното зелено събитие, което се координира от фондация Credo Bonum, се случва днес по целия свят. Една от локациите в столицата е пред Централен дом на архитекта, където до 18.00 часа може да видите интерактивна мавританска поляна, създадена от ландшафтни архитекти. Участието им в глобалната инициатива е в рамките на Архитектурен фестивал София 2015, чиято програма беше представена официално вчера вечерта в САБ /очаквайте подробности/.

 

 

Даниела, как протича участието ви в днешната глобална инициатива PARK(ing) Day?

 

Архитектурен фестивал София 2015 заедно с ландшафтните архитекти от Viridis се включват към събитието, чиято основна мисия е да привлече вниманието към нуждата от повече градски отворени пространства за хората. Днес в София 26 паркоместа се превръщат в точно такива пространства. На тях се извършват различни дейности - на някои има танци, на други може да се рисува, на трети хората просто могат да си починат. Това, което ние правим пред Съюза на архитектите на ул. "Кракра" 11, е една интерактивна мавританска поляна.

 

Какво представлява тя?

 

По принцип това е поляна, на която има всякакви диви цветя, които се срещат в природата, и основно макове. Растенията са на различна височина и поляната е много привлекателна.

 

На нашата интерактивна мавританска поляна в очертанията на паркомястото „цъфтят" макове от хартия и метал, изработени от Paper Being. Мястото е насипано с чакъл, а отгоре са „засадени" маковете, като сме включили благотворителна кауза към събитието - маковете се продават като декорация и с парите от тях ще се закупи растителност.

 

За къде ще бъде предназначена тя?

 

Свързахме се с Дирекция „Зелена система" към Столична община и общинското предприятие „Паркове и градски градини", които казаха, че имат нужда от сребрист смърч в Южен парк, защото миналата година той е бил нападнат от болест и е трябвало да бъде премахнат. Затова колкото бройки успеем да купим, ще отидат там.

 

 

Кои други събития в рамките на Архитектурен фестивал София 2015 касаят ландшафтната архитектура?

 

Едно такова събитие е панелът „Устойчив град" на 24 и 25 септември отново в Централен дом на архитекта, на който ще се говори за „петата фасада" - покривното озеленяване, и ще бъдат дадени интересни примери и практики по света. Ще се говори за елементите на устойчивата градска среда, ще има и дискусия с участието на представители на общината, НПО, бизнеса, експерти и граждани.  

 

Друго събитие, свързано с ландшафтната архитектура, е на 3 октомври. Това е панелът "Заедно за града", в който ще се проведе НПО-панаир с представяния на неправителствени организации, работещи по темите на архитектурата и градската среда. Сред тях Инициатива ''Зеленият град България'', Велоеволюция, Група град, Спаси София, Фабрика за идеи, Фондация Екообщност и други.

 

 

Интервю на Ема Димитрова