СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Пандемията ускори съществуващи тенденции за офис сградите
 Facebook

Пандемията ускори съществуващи тенденции за офис сградите27.04.2021 / 11:27 - CityBuild.bg

Работните пространства се превръщат в паралел на градско пространство и площад.

 

Sky Fort, NV Tower, Synergy Tower, корпоративната сграда на българския клон на световния фармацевтичен гигант Roche - строителството на всички тези офис сгради по проект на „АиА Архитекти" продължават въпреки пандемията и се очаква да влязат в експлоатация тази година. Офисът ще го има, просто ще изглежда и функционира по различен начин, смята арх. Ангел Захариев (съосновател и управител на студиото). Според него пандемията е ускорила тенденции, които вече са съществували и е доведела до нови норми, като санитарно-хигиенните. „Всякакви технологични системи могат да бъдат адаптирани, както и допълнителните функции и площи. Научихме се, че офисната сграда не е само work station, а място, където хората прекарват време заедно - общуват, хранят се и спортуват, а инвеститорите се научиха да взимат това предвид. В една конкурентна среда с идентични условия архитектурата е това, което може да отличи една сграда от друга", смята арх. Захариев.

 

Sky Fort е най-високата сграда от комплекса Sofia Capital City, както и в София и в България. Първият истински български небостъргач представлява офисна кула с общо 49 надземни нива, 3 подземни етажа и височина от 202 метра. Sky Fort ще предлага комфортни офисни пространства с неповторима гледка към София, Витоша и околностите.  На върха на сградата е предвиден ресторант с площадка за наблюдение. Архитектурата е динамична и подчертаваща напредъка на технологиите през 21-и век. Формата на сградата символизира отворена арка, посрещаща посетителите на града през неговата югоизточна порта. В сградата ще бъдат внедрени много технологични иновации: скоростни асансьори, устойчива на земетръс конструция, специално проектирана за обекта енергоефективна фасада и др.

 

Визуализация: „АиА Архитекти"

 

Снимка: CityBuild.bg, април 2021г.

 

Многофункционална сграда NV Tower на бул. „Г. М. Димитров" 57 в София е замислена с футуристична визия и сложна функционална организация. Проектът предвижда многофункционалност, обширни споделени пространства, озеленени покриви и фасади, архитектурен силует, съобразен с контекста на средата, в която е ситуиран, отваряне на сградата на ниво терен към града. В NV Tower се влага и за първи път решението на ЕТЕМ за вентилационни клапи E68VV, което е важно за балансираната вътрешна среда и решава един от основните проблеми на високите сгради - обогатяването на вътрешните пространства с пресен въздух. В сградата се предвиждат тритръбна отоплителна и вентилационна система и BMS система за управление и мониторинг на процесите в сградата. Тя ще бъде сертифицирана със сертификат LEED Gold - глобално признат символ за постигнати стандарти в зелени и устойчиви сгради.

 

Визуализация: „АиА Архитекти"

 

Снимка: CityBuild.bg, април 2021г.

 

Synergy Tower е иновативен проект за високотехнологична многофункционална 80-метрова сграда в София Тех Парк в София. Скосяванията имат и утилитарна функция - по-добра ориентация на офисите и на фотоволтаичния парк на покрива към естествената светлина, като това е първата висока сграда в България с фотоволтаичен парк за производство на възобновяема енергия на покрива, който е умело интегриран в архитектурния образ. На ниво терен сградата е интегрирана в просторния парк на комплекса. Колонадата около партера се съобразява с човешкия мащаб и прави по-плавен прехода межу външното и вътрешното пространство. Околното пространство е богато озеленено и допълващо архитектурния образ. Интериорното пространство на главното фоайе е просторно и отговарящо на мащаба на сградата. Synergy Tower е и първата висока сграда в България с управляеми външни щори по фасадата, контролирани от BMS система.

 

Визуализация: „АиА Архитекти"

 

Снимка: CityBuild.bg, април 2021г.

 

Adora Business Center 3 е корпоративна сграда на фармацевтичния гигант Roche и се намира в една от най-добре развитите и най-динамични бизнес локации в София - точно срещу Бизнес парк София. Местоположението е стратегическо - намира се в близост до Околовръстния път, Бистришко шосе и бул. „Александър Малинов", както и новопостроената метростанция в района, която осигурява бърз достъп от комплекса до летище София и централната част на града. На този етап не се дават повече подробности за проекта. Строителството започна през септември миналата година.

 

Визуализация: „АиА Архитекти"

 

Тенденцията е завръщане към офисите, защото компаниите не могат да функционират само при хоум офис или хибриден вариант. В офис сградите се търсят просторни помещения, зелени площи, гъвкави пространства, системи за вентилация и дезинфекция, различни безконтактни устройства - от бариерата на входа до санитарните помещения. Друга продължаваща тенденция е енергийната ефективност. Работните места се трансформират, а на сградите се гледа като на жива структура, смятат от компания „Пайп Систем".

 

Park Lane Office Center е офис проект в района на Хладилника в София. Сред основните му предимства са по-голямата от обичайната нетна височина на таваните и големите прозорци. Park Lane Office Center ще разполага с пречиствателни UV филтри за дезинфекция на въздуха във вентилационната система, безконтактни асансьори с управление на дестинацията, автоматизирани автомобилни бариери със система за разпознаване на регистрационни номера на автомобила, безконтактни смесители и дозатори в санитарните помещения. От съществено значение е и голямата зона за рецепция с няколко точки за достъп. Към гъвкавото офисно пространство са предвидени тераси за всеки етаж. Наемателите ще разполагат и с 4 000 кв. м парк зад сградата - с дървета, пейки, зарядни станции, WI-FI покритие. Концепцията е на архитектурно студио Planning, заедно с Chapman Taylor от Великобритания. Интериорният дизайн е възложен на VIArchitects.

 

Визуализация: Пайп Систем

 

Според  арх. Никола Георгиев, директор на SGI Architects & Masterplanners, в офис сградите се търсят основно светлина и чист въздух. Ковид-19 ще донесе нови знания, смята той.

 

Един от обектите на студиото в процес на проектиране е далече от стандартната „офисна кутия"  и представлява комбинация от прозрачни и плътни елементи. Самата фасада контролира достъпа на слънчева светлина. Стълбите освен като елемент за евакуация, са и вариант да се избягват затворените асансьори и имат и естетическа функция. Външната стълба е защитена от лоши метеорологични условия, а серия от пробиви в етажите на сградата дават възможност да се излиза на открито.   

 

 

 

 

Визуализации: SGI Architects & Masterplanners

 

Примери за редизайн на офис пространства дава арх. Виктория Илиева, криейтив директор на VIArchitects. Търси се гъвкавост и наподобяване на домашна атмосфера - чрез мебелите, елементи, текстил, осветление, акустични решения, цветове, флуидност и много озеленяване.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
още от Новини

още от АРТ

още от Баш майстор