Парламентът разреши на АПИ да започне ремонтите по пътищата

44

Това стана възможно след вчерашното решение на Народното събрание


Снимка: МРРБ

Агенция „Пътна инфраструктура“ може да започне текущото поддържане на пътищата и довършването на всички започнати ремонти. Народното събрание разреши на АПИ да възлага нови ремонти по действащите договори за поддържане на републиканските пътища, както и дейности по договорите за доставка и монтаж на ограничителни системи, хоризонтална маркировка и пътни знаци.

„Веднага след приемането на решението на Народното събрание разпоредихме на Агенция „Пътна инфраструктура“ да направи незабавно организация за започване на ремонтите в цялата страна“, заяви след гласуването зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Явор Пенчев.

Агенцията ще може да възлага ремонти по действащите в момента договори, докато сключи новите тригодишни контракти след проведени открити процедури по Закона за обществените поръчки. За целта Народното събрание разреши на АПИ да сключи допълнителни споразумения по сегашните договори със срок на действие до 30 септември 2022 г. Междувременно АПИ вече обяви новите търгове по ЗОП за текущо поддържане на републиканската мрежа.

С решението си народните представители разрешиха на Агенция „Пътна инфраструктура“ и да завърши всички започнати през миналата година, но недовършени ремонти. Така започнатите и консервирани в момента близо 280 обекта в цялата страна реално ще могат да бъдат завършени. Такива са някои критични обекти като първокласният път Ботевград – София през прохода Витиня, по който в момента преминава тежкотоварният трафик над 12 тона, ремонтът на тръбата за София на тунел „Ечемишка“ и на виадукта при 34-ти км на АМ „Хемус“, ремонтът на пътя София – Самоков, за който в АПИ постъпват всеки ден редица сигнали и протестни писма, че не се работи.

Депутатите одобриха още реда за изплащане на дължимите средства към пътностроителните фирми, натрупани до момента. Агенция „Пътна инфраструктура“ ще заплати 50 на сто от всички задължения по изпълнени дейности, сертифицирани до влизане в сила на решението. АПИ ще плати и всички задължения по договорите за ограничителни системи, пътни знаци и маркировка. Средствата ще се отпуснат от бюджета на пътната агенция за 2022 година.

Останалата дължима сума към пътните фирми ще се разплати след решение на Народното събрание въз основа на доклад на междуведомствената работна група за установяване на изпълнените дейности и на становище по този доклад на регионалната комисия в НС.

Във връзка с това вчера продължиха протестите на пътните фирми с искане за изплащане на възнагражденията им.

ОЩЕ НОВИНИ

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Кметът на район Нови Искър Владислав Владимиров е избрал терен на ул. „Могилата“ 3

В Бургас е готова четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла до солниците

В Бургас е готова четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла до солниците

Тя е ще е сезонна и е предназначена за малки рибарски лодки, а капацитетът е за 20 плавателни съда с дължина 6,5 метра

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават да подкрепите проекта, като попълните анкета