Павилион за стимулиране на занаятчийството в Бургас

101

Станалото вече любимо място на хората е изградено около съществуващи дървета, а ламарината Corten е с лазерно изрязани традиционни български мотиви


ПАВИЛИОН НА ЗАДРУГАТА НА МАЙСТОРИТЕ НА НАРОДНИТЕ ХУДОЖЕСТВЕНИ ЗАНАЯТИ (ЗМНХЗ) е ситуиран на оживено място в югоизточния край на ул. „Св. св. Кирил и Методий“, където се пресичат два пешеходни потока. Идеята на Община Бургас е чрез подобна структура да се създадат условия за стимулиране на занаятчийството при отчитане на съществуващите ценности на архитектурната среда и в контекста на единно архитектурно решение на улицата. Павилионът е реализиран през 2021г. Проектанти са АРХИТЕКТИ УРБАНА (арх. Росица Златанова, арх. Галина Милкова и арх. Владимир Милков). Реализацията участва в конкурса ARCHINOVA 2022.

Мястото се характеризира с едроразмерна растителност - четири кипариса, емблематични за този участък. Тяхното съхраняване е наложило цялостно съобразяване на архитектурното решение с разположението им. В годините до реализацията на проекта едно от дърветата получава трайно увреждане и се налага да бъде подменено с младо дърво от същия вид.

Предложената структура на павилиона включва закрита търговска част и открита тераса под навес. Закритата търговска площ се използва едновременно като арт кафене и експозиционна зала на ЗМНХЗ, а откритата тераса е с гъвкави функции – консумация на открито, експозиционно пространство за временни изложби, сцена за различни културни събития.

Настилката на откритата част е тъмен декинг, а в закритите помещения – гранитогрес, имитиращ декинг и дърво в същия цвят. В северната и южна част на декинга е оформена зона за консумация на открито с капацитет около 18 места. Към нея са предвидени пейки от импрегниран дъб и маси, чиито плот е изработен от HPLплоскости, имитиращи ламарина Corten. Ексцентрично около младия кипарис в центъра на тази зона е изграден мини бар-плот с елипсовидна форма. Декоративни ажурни пана от импрегнирани дъбови гредички отделят визуално павилиона от съществуващата ограда на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и създават комфорт за посетителите.

Самият навес е разработен като пергола със стоманена конструкция и сенници от дъбови гредички. С цел осигуряване на целогодишно използване на откритите пространства над една голяма част от навеса е надстроено ефирно покритие от триплекс. Формата на навеса е изцяло съобразена с наличната едроразмерна растителност, като са оставени отвори за дърветата. Предвидено е художествено осветление на кипарисите – насочени прожектори към короните на дърветата, което допълнително подчертава тяхната стойност в средата.

Закритата търговска площ е изпълнена с плъзгащи се стъклени врати, които осигуряват приобщаване към откритите пространства през топлите месеци. За осигуряване срещу кражби и вандализъм са предвидени и декоративни външни плъзгащи се врати, изработени от ламарина Corten с лазерно изрязани традиционни български мотиви.

Обектът е обезпечен с охранителни камери за видеонаблюдение, WiFi интернет, Ел и ВиК връзки към градските мрежи на техническата инфраструктура. Изградена е рампа за хора със затруднено придвижване, както и тоалетна със съответното оборудване.

„След реализацията на проекта, само в рамките на няколко месеца, доскоро неугледната уличка „Алеко Константинов“, заедно с павилиона на ЗМНХЗ, се превърна в едно от любимите места на бургазлии за отдих и социални контакти. На това място вече успешно се организират експозиции, арт базари и различни културни прояви“, казват от екипа.

Павилионът е замислен като част от цялостна разработка, свързана с благоустрояването на ул. „Алеко Константинов” и превръщането й в удобна смислова връзка между централния площад „Тройката“ и пешеходната зона по ул. „Св. св. Кирил и Методий“.

ОЩЕ НОВИНИ

Изградено е локалното платно, осигуряващо един от достъпите до предвидения "Бизнес Център Филвик" на входа на Варна

Изградено е локалното платно, осигуряващо един от достъпите до предвидения "Бизнес Център Филвик" на входа на Варна

За архитектурата на сградата отговаря Fekta Architectiral Studio, които са заложили на изчистена визия

Въпреки трудностите постепенно се придвижва проектът за Зеления ринг в София

Въпреки трудностите постепенно се придвижва проектът за Зеления ринг в София

Процесът се проточва заради процедури по прехвърляне на собственост и обжалвания

Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур

Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур

Инициативата на Общината и Туристическия информационен център се осъществява с помощта на Регионалния исторически музей и Регионалната библиотека „Захарий Княжески“

Българското студио STARH достигна до финала на престижния World Architecture Festival с два проекта

Българското студио STARH достигна до финала на престижния World Architecture Festival с два проекта

Това са жилищна сграда LH в историческия център на Варна и проектът за хотел NAMA в Пампорово