Павилион за стимулиране на занаятчийството в Бургас

84

Станалото вече любимо място на хората е изградено около съществуващи дървета, а ламарината Corten е с лазерно изрязани традиционни български мотиви


ПАВИЛИОН НА ЗАДРУГАТА НА МАЙСТОРИТЕ НА НАРОДНИТЕ ХУДОЖЕСТВЕНИ ЗАНАЯТИ (ЗМНХЗ) е ситуиран на оживено място в югоизточния край на ул. „Св. св. Кирил и Методий“, където се пресичат два пешеходни потока. Идеята на Община Бургас е чрез подобна структура да се създадат условия за стимулиране на занаятчийството при отчитане на съществуващите ценности на архитектурната среда и в контекста на единно архитектурно решение на улицата. Павилионът е реализиран през 2021г. Проектанти са АРХИТЕКТИ УРБАНА (арх. Росица Златанова, арх. Галина Милкова и арх. Владимир Милков). Реализацията участва в конкурса ARCHINOVA 2022.

Мястото се характеризира с едроразмерна растителност - четири кипариса, емблематични за този участък. Тяхното съхраняване е наложило цялостно съобразяване на архитектурното решение с разположението им. В годините до реализацията на проекта едно от дърветата получава трайно увреждане и се налага да бъде подменено с младо дърво от същия вид.

Предложената структура на павилиона включва закрита търговска част и открита тераса под навес. Закритата търговска площ се използва едновременно като арт кафене и експозиционна зала на ЗМНХЗ, а откритата тераса е с гъвкави функции – консумация на открито, експозиционно пространство за временни изложби, сцена за различни културни събития.

Настилката на откритата част е тъмен декинг, а в закритите помещения – гранитогрес, имитиращ декинг и дърво в същия цвят. В северната и южна част на декинга е оформена зона за консумация на открито с капацитет около 18 места. Към нея са предвидени пейки от импрегниран дъб и маси, чиито плот е изработен от HPLплоскости, имитиращи ламарина Corten. Ексцентрично около младия кипарис в центъра на тази зона е изграден мини бар-плот с елипсовидна форма. Декоративни ажурни пана от импрегнирани дъбови гредички отделят визуално павилиона от съществуващата ограда на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и създават комфорт за посетителите.

Самият навес е разработен като пергола със стоманена конструкция и сенници от дъбови гредички. С цел осигуряване на целогодишно използване на откритите пространства над една голяма част от навеса е надстроено ефирно покритие от триплекс. Формата на навеса е изцяло съобразена с наличната едроразмерна растителност, като са оставени отвори за дърветата. Предвидено е художествено осветление на кипарисите – насочени прожектори към короните на дърветата, което допълнително подчертава тяхната стойност в средата.

Закритата търговска площ е изпълнена с плъзгащи се стъклени врати, които осигуряват приобщаване към откритите пространства през топлите месеци. За осигуряване срещу кражби и вандализъм са предвидени и декоративни външни плъзгащи се врати, изработени от ламарина Corten с лазерно изрязани традиционни български мотиви.

Обектът е обезпечен с охранителни камери за видеонаблюдение, WiFi интернет, Ел и ВиК връзки към градските мрежи на техническата инфраструктура. Изградена е рампа за хора със затруднено придвижване, както и тоалетна със съответното оборудване.

„След реализацията на проекта, само в рамките на няколко месеца, доскоро неугледната уличка „Алеко Константинов“, заедно с павилиона на ЗМНХЗ, се превърна в едно от любимите места на бургазлии за отдих и социални контакти. На това място вече успешно се организират експозиции, арт базари и различни културни прояви“, казват от екипа.

Павилионът е замислен като част от цялостна разработка, свързана с благоустрояването на ул. „Алеко Константинов” и превръщането й в удобна смислова връзка между централния площад „Тройката“ и пешеходната зона по ул. „Св. св. Кирил и Методий“.

ОЩЕ НОВИНИ

Активността на пазара на луксозни имоти у нас достигна рекордни нива през годината

Активността на пазара на луксозни имоти у нас достигна рекордни нива през годината

Все по-голяма популярност добиват умните сгради със системи за добра енергийна ефективност, търсят се и нови луксозни имоти в затворени комплекси

Организират среща за бъдещето на "КвАРТал" в София

Организират среща за бъдещето на "КвАРТал" в София

Живущите в уличките между четирите булеварда "Дондуков", "Мария Луиза", "Сливница" и "Васил Левски" са поканени в Дома на киното на 10 декември от 11:00 часа

За пореден път обявиха обществена поръчка за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове в градината на НДК

За пореден път обявиха обществена поръчка за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове в градината на НДК

Намерението за това датира отдавна, а целта на поръчката е изготвяне на техническо задание, което да послужи за основа на архитектурен конкурс

Продължава работата по новия проект за Зоопарка в Пловдив

Продължава работата по новия проект за Зоопарка в Пловдив

Предстои проектантите да изработят количествено-стойностните сметки, за да бъде рестартирано строителството

Сграда ГЪБАТА ще смени старата едноименна баня във Варна

Сграда ГЪБАТА ще смени старата едноименна баня във Варна

Инвеститорът създаде уеб и Фейсбук страница на новия проект, разработен от архитектите от STARH