СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Планът за възстановяване и устойчивост включва 11 нови проекта и 7 нови реформи
 Facebook

Планът за възстановяване и устойчивост включва 11 нови проекта и 7 нови реформи22.07.2021 / 17:12 - CityBuild.bg

Отпадат 200 млн. лв. за саниране на еднофамилни къщи, както и проекти за канализация в населени места в СО.

 

План за възстановяване и устойчивост на България включва 11 нови проекта и 7 нови реформи, срещу които страната ни ще получи 12,6 млрд. лева. Общо проектите стават 57, а реформите - 43, като се очаква да бъдат активирани още около 8 млрд. лева национално съфинансиране през държавния бюджет и частни инвестиции, така че общият икономически импулс от Плана да бъде около 20 млрд. лева в следващите години. Това съобщи вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов на брифинг в Министерския съвет, след като във вторник новата версия на Плана беше публикувана за обществено обсъждане.

 

„На първо място, искам да разсея съмненията, че има риск за тези средства. Парите за България са сигурни и се чака да постигнем консенсус по Плана. Те ще дойдат след като той бъде изпратен и одобрен. Другите страни също все още не са получили техните средства. От една страна, споделям желанието да бързаме, но от друга страна индикациите, които сме получавали и от европейските институции, винаги са били, че по-важна е не бързината, а да представим План, който да отговаря на амбициите и да предвижда използване на тези средства по най-добрия възможен начин", коментира Атанас Пеканов. 

 

В краткия срок за работа са преработени и подобрени голяма част от проектите, увеличени са парите за два важни сектора - образование и здравеопазване, посочи вицепремиерът. „В сектора здравеопазване вместо саниране на болници, проектите задават много повече фокус  върху осигуряването на апаратура, както и два конкретни проекта - за т.нар. „строук" центрове, които да лекуват и третират случаи на инсулти, и за спешна медицинска помощ по въздух, т.нар. HEMS", обясни Пеканов. „В сферата на образованието текущите проекти бяха добри - те са надградени с повече ресурси и нов допълнителен компонент - национален СТЕМ център за обучение на учители.

 

Програмата за подкрепа за развитие на индустриални паркове е променена с цел по-цялостното им развитие, а като партньор се включва Европейската инвестиционна банка, обясни вицепремиерът Пеканов. Увеличава се ресурсът за Програмата за икономическа трансформация, като в нея има три фонда - растеж и иновации, зелен преход и кръгова икономика, инвестиции в климатичен неутралитет и цифрова трансформация. „Тук се въвежда именно такъв модел на финансови инструменти, които да гарантират, че средствата се използват по по-добър начин, именно в такива бизнеси, които носят възвръщаемост. В същото време е неимоверно важно да осигурим бърза подкрепа и безвъзмездна подкрепа за бизнеса, като тук остава да се намери точният баланс между грантове и финансови инструменти, който все още търсим", обясни вицепремиерът.

 

Атанас Пеканов посочи още, че в сферата на енергетиката е направено много - въведени са три нови проекта, които да удовлетворят изискванията за развитие на алтернативни енергийни мощности в бъдещето. „В същото време прекалибрираме програмата за саниране, като отпадат 200 млн. лева за саниране на еднофамилни къщи, тъй като имаше съмнения дали именно тези бенефициенти имат нужда от средствата. Въвежда се и 15% съфинансиране за къщите от по-висок енергиен клас. Увеличаваме 7 пъти бюджета за програмата за финансиране на ВЕИ на покривите на жилищните сгради и почти двукратно тавана за финансиране на даден проект.

 

„За съжаление проектът за напоителни системи не беше развит и защитен добре при встъпването ми в длъжност - липсват нужните за такъв грандиозен проект обосновки пред Европейската комисия как той няма да навреди на околната среда, липсва оценката на въздействието върху околната среда. Проектът рискуваше да се забавим с Плана още месеци и се наложи махането му, но като компенсация сме предложили Фонд за модeрнизиране на селското стопанство", каза Пеканов и сподели, че сходен проект на Румъния също е премахнат по Плана заради рискове за околната среда.

 

Служебното правителство е намалило концентрацията на ресурси в столицата, каквото желание обяви отдавна Пеканов. „Имаше два специфични проекта за София, за около 500 милиона лева, които сега биват намалени с 200 милиона лева, като запазихме проекта за метрото", коментира той. Това кметът на София днес коментира така: „Столична община осигурява над 400 млн. лв. собствени средства за разширението на метрото към „Слатина" и „Подуяне". Заложените 360 млн. лв. в Плана за възстановяване и устойчивост са съфинансиране само на 47% от стойността на двата участъка с обща дължина 9 км, а навсякъде в Европа столиците и големите градове, които изграждат метро, получават съфинансиране за него от националния бюджет или европейски програми. Столична община ще изпрати възражения срещу изключването на 4 проекта за изграждане на канализация в малки населени места - Волуяк, Ботунец, Кремиковци-Сеславци и Панчарево-Кокаляне."

 

В компонента социално включване са заложени два нови проекта - модернизиране на материалната база за Агенцията за социално подпомагане, както и за модернизация на Агенцията по заетостта.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано