Плевнелиев е възмутен, че подземният паркинг на НДК е продаден

2232
Като експерт дълбоко се възмущавам, че подземният паркинг на НДК е продаден, каза пред журналисти регионалният министър.

 

Снимка: citybuild.bg

 

По думите на Плевнелиев, след като паркингът е продаден, НДК е абсолютно непродаваем. „Нито един инвеститор няма да вложи един лев в огромна сграда в центъра на който и да е било европейски град, ако няма възможност за паркиране", каза Плевнелиев.

 

Плевнелиев заяви, че се е запознал от медиите, че подземният паркинг, магазините на партера и подземните нива - тоест всичко атрактивно в НДК, е продадено в последните 10-12 години от предишните правителства и предишни кметове на София.

 

„Доколкото знам, основна заслуга за продажбата на подземния паркинг на НДК има кметът Софиянски, но не съм убеден в тази информация, защото не съм я проверявал. На Министерски съвет ние коментирахме възмущението на министър-председателя за това, че го обвиняват, че правителството ще продава НДК. Аз му казах, че от малкото, което разбирам от недвижими имоти, НДК е абсолютно непродаваем", каза Плевнелиев.

 

"От трибуната на Народното събрание вицепремиерът Симеон Дянков излъга мен и всички български граждани, след като каза, че НДК е вкаран в забранителния списък за приватизация на заседанието на МС от 25 май, но такова решение няма". Това заяви на брифинг депутатът от Коалиция за България Антон Кутев, предаде Агенция „Фокус". Кутев заяви, че ПГ на Коалиция за България днес внася законопроект за промяна в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, с който предлага  НДК да влезе в забранителния списък. Лъжата на управляващите означава само едно, че решенията, които се вземат, стават само под наш натиск и на гражданските сдружения, заключи Кутев.

 

НДК да бъде вкаран в забранителния списък за приватизация, е поискал премиерът Бойко Борисов на заседанието на правителството в сряда от главния секретар на Министерски съвет Росен Желязков, става ясно от стенограмата, публикувана на сайта на правителството. „Можем ли да се организираме, докато тече Министерският съвет, като допълнителна точка да внесем вкарването на НДК в забранителния списък за приватизация, за да се спрат веднъж завинаги изказванията на тези популисти, които сега се сетиха да ни обвиняват, че не искаме да въведем ред в НДК, а целта ни била да го приватизираме?", пита премиерът.

 

Министърът на културата Вежди Рашидов отбелязва: „Гаражът е една малка част от това, което е продадено. В НДК са продадени всичките централни подлезни подходи, магазини и куп офиси. Те не само че са продадени по времето на господин Софиянски, те са препродавани няколко пъти. Разбира се, големият пай е гаражът, в който има място за 2000 коли. Както Плевнелиев каза, едно, че НДК е непродаваемо, второ, никой никога не е казвал, че НДК ще се приватизира".