Подобряването на фасадната обвивка събра специалисти на международен форум

8477
Проучвания на академично ниво, иновации, продукти и проблеми, с които се сблъскват екипите за фасаден инженеринг, бяха акцентите във втората конференция, организирана от ЕТЕМ.

Снимка: citybuild.bg. Спиридон Катоподис, търговски директор на ЕТЕМ Груп, откри конференцията, която се проведе в събота в Sofia Event Center в Paradise Mall


Снимка: ЕТЕМ. Инж. Венета Новакова, директор R&D ЕТЕМ Груп, поздрави участниците във форума под мотото Etem+Facades+Energy+Performance и подчерта, че в него са поканили едни от най-добрите специалисти


Проф. Улрих Кнаак говори за „Фасади на бъдещето". Той е преподавател по проектиране на конструкции в ТУ Delft - Холандия, а от 2009 г. е декан на катедра "Технология на строителството". Проф. Кнаак е организатор на множество интердисциплинарни проектантски уъркшопи и симпозиуми на теми като фасади, високи и сложни сгради. Паралелно с това е преподавател по "Проектиране и конструкции" в Detmolder Schule für Architektur und Innenarchitektur at the Hochschule OWL в Германия и декан на съответния факултет от 2011 година. Автор е на много книги, статии и лекции.

 

Тестването и получаването на резултати от прилагането в проекти, както и иновациите, са основни сфери на дейност относно фасадните системи, които идват главно от академичната общност. Проф. Кнаак разказа за прототипите, които правят, както и за различни разработки за нови фасади.

 

Съхраняването на енергия беше един от акцентите в неговата презентация. Още при проектирането трябва да се прецени какви материали да бъдат използвани и това е много важно за конструкцията на една сграда. Разработваме и варианти за рехабилитиране на сгради и правим експерименти, каза проф. Кнаак. Във връзка с това той сподели нещо, от което може да вземем пример в България - на запад организират курсове за деца за необходимостта от саниране на жилищните сгради, а те от своя страна убеждават родителите си.

 

Проф. Кнаак представи и магистърската програма за инженери - MSC Fasade Design. Програмата учи как да се проектират и разработват фасадни конструкции, като основни теми са консумацията на енергия, устойчивостта, реализацията, типологията, изработката и монтажът на фасади. 

 

 

 

Програмата Fasade Design е свързана с различни изследователски групи в международна мрежа от университети, а студентите могат да се възползват и от връзка с професионална практика.

 

Снимки: ТU Delft

 

FORM и perForm - фасаден инженеринг в устойчиви времена" беше презентацията на инж. Даниел Пфанер. Той е партньор/изпълнителен директор, както и ръководител на отдел "Фасаден дизайн" в Bollinger+Grohman Ingenieure, Германия. Преди това е бил проектов мениджър в същата компания. Притежава докторска степен от Института по железобетонни конструкции от Ruhr университета в Бохум, Германия, и по "Строителство на сгради и съоръжения" от Техническия Университет в Дормстад.

 

Инж. Пфанер е работил за Bilfinger Berger и Philipp Holzmann AG Contracting Company. Има дългогодишен стаж като проектов мениджър и тийм лидер в Bilfinger Berger, Bollinger + Grohman. Инж. Пфанер участва като лектор и в първата конференция по фасаден инженеринг, организирана от ЕТЕМ през 2011 година.

 

Той преведе участниците във форума през различните перипетии и търсенето на варианти за фасади в зависимост от спецификите на даден обект. Един от тях е хангар в Залцбург, където структурният дизайн е бил много успешен и това е причината Bollinger+Grohman Ingenieure да започнат да мислят за фасаден инженеринг.

 

Снимка: Bollinger+Grohman Ingenieure 

 

Deichmann Library в Осло. Предизвикателството е било използването на дневната светлина и това е довело до много проучвания както за интериора, така и фасадата на сградата. За постигане на прозрачност, тя се състои главно от два „слоя", които едновременно предпазват от слънцето и в същото време осигуряват необходимата светлина в сградата. 

 

Снимка: Bollinger+Grohman Ingenieure 

 

Bratislava Culenova New City Center - сред предизвикателствата са били екзоскелетът на фасадната структура, защитата от слънцето и ограниченият бюджет. Bollinger+Grohman Ingenieure избират външно засенчване с вертикални и хоризонтални ламели.

 

Снимка: Bollinger+Grohman Ingenieure


Highrise Seoul, RBBW - от Ренцо Пиано. Трудностите на този обект идват от високите изисквания за енергийна устойчивост, големия коефициент на остъкляване, необходимостта от засенчване и използването на материали от местния пазар. 

 

 

 

Снимки: Bollinger+Grohman Ingenieure

 

Следващата интересна презентация направи арх. инж. Абдулмаджид Каранух. Той е познат на нашите читатели от организирания от ЕТЕМ симпозиум „Алуминий и стъкло" през 2012 година в Сандански. От тази година Каранух е директор на отдел "Фасади" в Ramboll Group-Middle East, като запазва позицията си на партньор и член на отдел R&D в Лондонския офис на архитектурното бюро Aedas.

 

Арх. Каранух се фокусира във високофункционалното проектиране със специален акцент върху формата, поддържащата структура, обвивката на сградата и връзката между основните елементи и функции на сградата. Участвал е в изграждането на значими обекти в Средния Изток, изучавайки принципите на ислямската архитектура и многообразните й стилове. По-късно се премества в Европа, където дава своя принос в проектирането на различни сгради, където работи с водещи имена като Сантяго Калатрава, Ричард Роджерс, Аруп и много други.

 

Арх. инж. Каранух разказа за предизвикателствата във фасадите чрез различни проекти, спря се на разбирането за „зелено" строителство, както и на важността от съобразяването с различни фактори и комуникацията между специалистите. Той изрази мнение, че много се говори за „зеленото" строителство, но това не е истинската същност на устойчивостта, защото се представя по погрешен начин.

 

Задайте си въпроса откъде идва енергията за вашето производство - например ТЕЦ, ВЕЦ, АЕЦ. Те не са устойчиви и „зелени". Можем да правим устойчиви сгради или като се върнем към традициите (използване на камък, тухли, дървен материал), или като ги правим от съвременни, иновативни материали. За да има сгради с добри показатели, се използват двойни, тройни и дори вече четворни стъклопакети. Но повечето от тези енергийно ефективни сгради са собственост на най-богатите корпорации. Моята майка или баща ми искат да си построят жилище, но не могат да използват такива системи. И докато има горива на относително достъпна цена, хората няма да могат да правят истински устойчиво строителство. Затова ние често проектираме неефективни фасади и компенсираме лошите им показатели с механична вентилация и климатизация. Не се сърдете на собствениците, които не дават пари за устойчива сграда", каза Каранух.

 

 

Голямото значение на работата в екип и ролята на всеки един специалист по веригата беше следващият акцент в изказването на Абдулмаджид Каранух. „Когато работите, не трябва да мислите, че работите сами, защото има много заинтересовани страни. Важен е собственикът и неговият манталитет. След това - архитектът - в повечето случаи той иска да направи нещо иновативно, творческо, защото това е неговото наследство, иска да гради репутация, но иска и печалба. Архитектът често прави сложни форми, без да има идея как ще бъде поддържана тази конструкция или какви са критериите за техническите показатели на сградата. Той хвърля една рисунка на инженера и казва: „Реши ми проблемите". А инженерът иска да прави предизвикателни проекти, но поема цялата отговорност за целостта и интегритета на сградата и затова е под сериозен стрес.

 

Стигаме до хората, които определят разходите за проекта, които нямат идея какво правят другите двама. Те знаят, че това струва пари и всичко, което не разбират, се превръща в риск и съответно - в повече пари. Хората, които остойностяват проекта, могат да станат най-големия ви враг, ако не ги включите на ранен етап в проектирането.

 

След това - изпълнителите. По моя опит - 100% от тях се водят от печалбата. Разбира се, те искат да гарантират, че сградата няма да падне и няма да има компромиси с нея. А единствената причина за това е, че ако се случи, те ще платят за това. Интересува ги колко бързо и колко евтино ще направят нещо.

 

Специализираните изпълнители са най-добрите приятели - те правят инженеринг на елементите на сградата, имат възможности и способности за изследователска и развойна дейност. Естествено, не тези, които копират, защото могат да предложат неподходящ продукт в неподходящ контекст.

 

И накрая - можем да научим много от самите работници, които са били на „бойното поле", защото не винаги сме помислили за всичко", каза арх. инж. Абдулмаджид Каранух.

 

Той припомни и няколко проекта, с които даде пример за различните проблеми, с които се сблъсква един екип по фасаден инженеринг и как се справя с тях. Един от обектите, на който арх. Каранух е работил, е жилищна сградата в Малмьо, Швеция, с огъната усукана конструкция. 

 

 

Концепцията на архитекта е структура, наподобяваща извит човешки торс

 

Снимка: citybuild.bg 

 

„Всичко беше предизвикателство в този проект - силни ветрове, големи отклонения, разлики в температурите (от минус 16 до 30 градуса), сложност на геометрията", каза Каранух. 

 

 

Фасадата е разделена на две системи - spine и cube, като всяка промяна в едната система е водела до промяна в другата. Още едно предизвикателство е било, че едната фасада се накланя и е трябвало да се засекат в една линия с двойно усукване. „Поне три седмици работих, за да намеря геометрията", казва арх. инж. Каранух. По тази причина са използвали специален софтуер

 

Снимки: citybuild.bg

 

Следващият обект с много предизвикателства са метростанции в Дубай. На снимката долу вляво е първоначалната идея - архитектите искали да имат около 127 метра покрив, който да се държи на четири наклонени колони. Имахме много трудности и много работа по този проект, защото, за да съкратим разходите, трябваше да отпаднат допълнителни структури. Разработвах сложни конуси, а с инженерите търсехме най-оптимизираната конструкция, каза Каранух. 

 

Снимка: citybuild.bg 

 

В проекта са направени много микропромени, а специални елементи заместват първоначалната идея на наклонените колони, като поддържат и стъклената фасада. След много изчисления е намалено теглото на стоманата, като в същото време е интегрирана структурата на покрива с тази на фасадата

 

 

 

Al Bahar Towers в Абу Даби е пример за съчетаване на съвременни системи, стари местни технологии и вдъхновение от природната геометрия. Интересна е компютризираната слънцезащитна система, която се отваря и затваря в зависимост от позицията на слънцето, ветровете и дъждовете. Уникалните елементи в стил оригами, изработени от фибростъкло, са вдъхновени от формата на пчелната пита, от формата на отварящо се и затварящо цвете, както и от традиционните в Близкия изток дървени решетки за създаване на сянка и уединение, наречени машарабия

 

Снимка: citybuild.bg 

 

Снимка: citybuild.bg  

 

Формата на сградата не е кръг, нито триъгълник, а нещо между двете. Кръгът може би е най-ефективен като съотношение площ-периметър, има конструктивни предимства и предимства по отношение на енергоспестяването, а триъгълникът е по-стабилен и има ориентация. Затова избрахме заоблен триъгълник, каза Каранух. 

 

Снимка: citybuild.bg 

 

 

 

 

 

Миналата година проектът спечели награда за иновация от съвета за високи сгради и градска среда (Council on Tall Buildings and Urban Habitat - CTBUH).   

 

Търсенето на баланс, холистичния подход в работата и диалогът между различните специалисти бяха акцентите в представянето на директора R&D ЕТЕМ Груп инж. Венета Новакова, която говори за фасадните концепции.

 

Всяка сграда е уникална и трябва да се съобразяваме с контекста, каза инж. Новакова. Тя припомни различните етапи и търсения за фасадната обвивка: „Освен стандартните изисквания за фасадата, се заговори за комфорт. След това се заговори за адаптивната фасада, а сега - за гъвкави фасади и концепции", каза тя.

 

Необходимо е обаче да обучим хората как да пестят енергия и как да използват локалните ресурси, смята инж. Новакова. Ние сме големи длъжници например на естествената вентилация, за звукоизолацията не се мисли, а една биоклиматична фасада е свързана с природата, с националните и водни богатства, с местните строителни материали и с екосистемите в даден регион. Според нея липсва памет и е добре да потърсим добрите примери от българските традиции в строителството с естествени материали.

 

Във връзка с пестенето на енергия инж. Новакова спомена програмата на МРБ „Енергийно обновяване на българските домове" по европейската програма „Регионално развитие". Според нея тя няма да проработи, защото има проблеми по веригата и, независимо от високия процент безвъзмездна помощ - 75%, хората нямат пари. Ситуацията с панелните блокове е ясна, но инж. Новакова показа и резултат от термично обследване на сгради ново строителство, които показват липса на почти всякаква изолация по фасадата. 

 

За ЕТЕМ е голям успех, че успя да продаде фасаден инженеринг, каза още Венета Новакова. Всъщност иновацията е движена от наличието на проблеми - тя идва от недоволството на потребителите и вътрешната необходимост на иноватора да създаде нов продукт. Това е тежък процес и често се налага редизайн, но когато има култура на работа, а специалистите в интердисциплинарните екипи се чуват един друг, има резултат. Пример за това е системата Е99, която фирмата създаде за Капитал Форт. Инж. Новакова разказа подробности за намирането на различните фасадни решения, като подчерта, че процесът не е бил никак гладък. 

 

 

 

Снимки: Капитал Форт

 

Директорът R&D ЕТЕМ Груп спомена и за използваната за първи път мембрана в първия лайфстайл център у нас - Strand в Бургас.

 

 

 

 

Снимки: Strand

 

Партньорите на събитието Akzo Nobel, Agrob Buchtal, Elval Colour и CCS направиха продуктови презентации по време на форума, а след това бяха представени проектите Капитал Форт (АиА архитекти) и Кулите Литекс и Софарма (Архитектоника студио), за които сме писали подробно в citybuild.bg