СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
ВАС потвърди избора на победител в конкурса за зала "Арена Стара Загора"
 Facebook

ВАС потвърди избора на победител в конкурса за зала "Арена Стара Загора"21.04.2021 / 17:22 - CityBuild.bg

Предстои сключване на договор с фирма „Атек ВД“.

 

 

Върховният административен съд отмени решението на Комисията за конфликт на интереси при определяне на победителя в конкурса за идеен проект за многофункционалната спортна зала „Арена Стара Загора". Решението от 16 април отхвърля жалба от консорциум "Архитектурно бюро Авангард" ООД - Мердж Студио" ЕООД срещу решение на кмета на община Стара Загора за класиране на участниците в "Открит конкурс за идеен проект за многофункционална спортна зала в УПИ I спорт, атракции, озеленяване, рекреация, кв. 334 а, гр. Стара Загора". Така Върховният административен съд отхвърли мнението на КЗК, че в казуса има конфликт на интереси. Решението на магистратите дава зелена светлина да бъде осъществен проекта на спечелилата конкурса фирма „Атек ВД" ЕООД. 

 

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров потвърди за Дивидент Медиа, че след този развой победителят от конкурса ще бъде поканен за сключване на договор. След това започват да текат сроковете, в които фирмата трябва да изготви техническия проект, като той не трябва да надвишава 25 млн. лева за изпълнение на строителството. Общината ще иска от проектантите да се съобразят с всички препоръки на архитектурната общност в Стара Загора. „Надявам се, че което и правителство да управлява през следващите години, ще имаме добър диалог и ще успеем да завършим спортната зала. От общата необходима сума до този момент имаме 14,5 млн. Надявам се да получим пълното финансиране", каза кметът.

 

Със свое решение от 14 януари 2021 г. Комисията за защита на конкуренцията отмени класирането  на конкурса за проект на многофункционална спортна зала „Арена Стара Загора". КЗК видя конфликт на интереси между председателя на журито и победителя в конкурса - фирма „Атек ВД" ЕООД.  Решението на Комисията за защита на конкуренцията беше взето след подадена жалба от консорциума „Архитектурно бюро Авангард" ООД - Мердж Студио" ЕООД, чийто проект беше класиран на 7-мо място в конкурса.

 

Жалбата е била подкрепена от още двама други участници в надпреварата. Според жалбоподателя решението за класиране на участниците е незаконосъобразно, защото е „основано на работата на жури, която не се характеризира с обективност и професионализъм". Членове на журито бяха трима преподаватели от Университета по архитектура, строителство и геодезия. В същото време едноличен собственик на класираната на първо място фирма „Атек - ВД" ЕООД, е на проф. д-р арх. Валери Иванов, който е преподавател в УАСГ. Той е и един от 16-те членове на Ректорския съвет, член на Факултетския съвет на Архитектурния факултет, на Академичния съвет, председател на Общото събрание. Според окончателното решение на ВАС, обаче, посочените обстоятелства не са основание за наличие на конфликт на интереси.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано